Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Karanténa a Santiago de Compostela

Když poslouchám lékaře, filozofa, farářku a ekonoma, kteří nás nabádají, abychom si z této situace vzali poučení, připomíná mi to tak trochu naši naivitu, se kterou jsme věřili, že se po pádu komunismu budou všichni chovat slušně.

Už dvakrát jsem v posledních letech doputoval se dvěma přáteli do Santiaga de Compostela. Urazili jsme pěšky několik set kilometrů s těžkými ranci na zádech. „Omnia mea mecum porto“, řekl by latiník. Každičký kousek bereme při balení několikrát do ruky a váháme, jestli je opravdu nutný. Přes rozsáhlé zkušenosti a značnou přemýšlivost se nám nedaří se dostat pod deset kilo a k tomu nosíme denně až dva litry vody. Není to málo pro nás s Milanem: stokilové chlapy, ale prakticky stejnou váhu nese i Irenka, jejíž váha podléhá vysokému stupni utajení, na nějž nemá prověrku ani Vratislav I. řečený Hradní.

Zredukujeme tedy naše potřeby na minimum, trpíme ztrátou soukromí, podáváme hlavně v horských úsecích na poměry starších lidí docela sportovní výkony, a to všechno nám umožňuje, abychom po pár dnech, kdy počáteční bolesti ramenou a kyčlí pominou, přepnuli tělo na autopilota. Mysl, nebo duše, jak to chcete nazvat, se může od těla odpoutat a věnovat se vlastní hygieně a inventuře. Dlouhodobě neřešené resty odsunuté v každodenním běhu stranou, se dostávají do středu pozornosti a gordické uzly jsou postupně rozplétány. Někdy víme, co kterého poutníka trápí, protože se o tom večer u vína rozpovídá: složitý vztah s despotickým otcem, dcera hledá cestu k matce, které svým drogovým obdobím těžce ublížila, jiná poutnice nemá pod šátkem prakticky žádné vlasy a prosí o naději… Každý z nás má nějaký důvod či kostlivce ve skříni a na caminu je jedinečná možnost se s nimi v klidu poprat, aniž by nás rušily tisíce telefonátů a mailů, denní přísun katastrof z úst manželky, nebo idiot, který je shodou nešťastných okolností naším šéfem.

Zjistili jsme, že si jeden na takovou redukci svých materiálních potřeb poměrně snadno zvykne a naopak, po návratu, má problém se zapojit zpět. Stojíte uprostřed supermarketu, díváte se kolem na ty tisíce položek a nechápete: Kdo to potřebuje? Kdo to kupuje, když mně jich stačí asi tak dvacet? Pochopitelně, že i tyto stavy přejdou. Vždyť je to lákavé dopřát si nějaké ty dobroty a zbytečnosti. Za pár týdnů jste zpět ve víru „normálního“ života. Je to jako po ošklivé bouračce, kterou minete. Jak dlouho jedete pak ještě pomalu a slušně?

Obávám se, že vliv pandemie, která nás zahnala do karantény a také nás nutí přemýšlet, jestli zrovna kvůli téhle hlouposti půjdeme do obchodu, kde může hrozit čínský virus a jestli je slušné vzít si poslední pomeranč ve špajzu, nebo dojíst zbytek šunky v ledničce, bude také jen dočasný.

Když poslouchám lékaře, filozofa, farářku či ekonoma, kteří nás nabádají, abychom si z této situace vzali poučení, připomíná mi to tak trochu naši naivitu, se kterou jsme věřili, že se po pádu komunismu budou všichni chovat slušně a zodpovědně. Počáteční nadšení rychle vyprchalo a zvítězily ty vlastnosti, které se vyplatily i za komunismu. A nejen to, vtiskli jsme je až na výjimky také svým dětem. A kromě toho se domnívám, že v historii společenských řádů, kterými lidstvo za miliony let prošlo, nebyl dosud žádný, který by zvýhodňoval ty slušné a poctivé jedince na úkor lidí mazaných a bezzásadových.

Takže si kromě strachu z choroby, uvědomme, že zažíváme po letech málokdy se opakující jedinečnou situaci, jakýsi time-out, ve kterém máme možnost o věcech přemýšlet, protože nám na to karanténa vytvořila čas a příležitost. Denně slyšíme o tom, že slušní a obětaví lidé kupodivu existují. Naposledy jsem je viděl v létě na Letné, dnes šijí roušky a nakupují stařenkám.

Nebude to, ale trvat dostatečně dlouho, aby se to mohlo stát normou. Naopak mazanci z toho zase vyjdou posíleni, oni přeci vydělali na každé krizi, dokonce i na každé válce. Bohužel!

Autor: Ondřej Šebesta | pondělí 6.4.2020 7:00 | karma článku: 16,39 | přečteno: 403x
  • Další články autora

Ondřej Šebesta

Atentát

Čím blíže autokracii a diktatuře tím má atentát větší význam, protože odstraněním diktátora může padnout celý režim, je šance na hlubší politické změny.

17.6.2024 v 7:00 | Karma: 7,79 | Přečteno: 146x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Víčka PET lahví

Opět nám někdo (stát) ukrojil kousek svobody v domnění, že jsme nesvéprávní hlupáci, kteří nedokážou po vypití lahve víčko našroubovat zpět. Počítá s tím, že jsme všichni nedisciplinovaní polointeligenti.

10.6.2024 v 7:00 | Karma: 31,03 | Přečteno: 848x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Nevratné poškození: Jak naše dcery propadají transgenderové mánii

Lékaři nedostatečně zkoumají, zda jde skutečně o „dysforii“, což je odborný název pro pocit, že se někdo narodil ve špatném těle, nebo o problémy dospívání, hledání identity či jiné psychické problémy teenagerů.

3.6.2024 v 7:00 | Karma: 24,98 | Přečteno: 621x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Císařovy nové šaty 3: Zemědělství

Vnímám jasně, jak velký problém je pro zemědělství klima a počasí, ale chce se mi říci, že covid poznamenal snad všechny obory právě kromě zemědělství.

27.5.2024 v 7:00 | Karma: 10,74 | Přečteno: 184x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Fico zasel vítr a sklidil bouři

Ani přes tragickou událost nemůžeme zapomenout, jaký byl jeho politický styl, jakými slovy častoval své politické rivaly včetně paní prezidentky Čaputové.

20.5.2024 v 7:00 | Karma: 25,02 | Přečteno: 663x | Politika
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Tři dny v práci, poté domů s majákem. Ministr Bek jel záchranářskou uličkou

19. června 2024

Premium Ministerstvo školství proplácí coby přespolnímu politikovi Mikuláši Bekovi (STAN) přes 57 tisíc...

Rusko hlásí masivní útok ukrajinských dronů. Poničily i ropnou rafinerii

21. června 2024  7:08,  aktualizováno  7:30

Ruské ministerstvo obrany hlásí likvidaci 114 ukrajinských dronů nad anektovaným Krymem, Černým...

Už potřetí za měsíc. Severokorejští vojáci opět překročili linii s Jižní Koreou

21. června 2024  6:26

Severokorejští vojáci pracující v demilitarizované zóně ve čtvrtek znovu nakrátko překročili...

Na Ukrajině kvůli odstávkám dodávek vody hrozí žloutenka a cholera

21. června 2024  6:17

Kvůli výpadkům v dodávkách elektřiny způsobeným ruskými útoky hrozí na Ukrajině výskyt cholery a...

Poslanci rozhodnou o korespondenční volbě, je stanoven pevný čas hlasování

21. června 2024  5:23

Češi, kteří žijí, pracují či studují v zahraničí, nejspíš dostanou šanci při volbách poslat svůj...

  • Počet článků 392
  • Celková karma 21,43
  • Průměrná čtenost 640x
Jsem autorem časopiseckých sloupků, tří sbírek anekdot, monografie o herci a spisovateli Pavlu Boškovi, několika dokumentárních filmů z cest do Afriky a USA, spoluautorem knihy rozhovorů s Nestory české advokacie a cestovních deníků z poutí do Santiaga de Compostela. Překládám knihy a dramata z němčiny. Věnuji se aktivně folkové hudbě, jsem autorem asi padesáti písniček, které jsou pravidelně prezentovány v Balbínově poetické hospůdce.

Seznam rubrik