Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Karanténa a Santiago de Compostela

Když poslouchám lékaře, filozofa, farářku a ekonoma, kteří nás nabádají, abychom si z této situace vzali poučení, připomíná mi to tak trochu naši naivitu, se kterou jsme věřili, že se po pádu komunismu budou všichni chovat slušně.

Už dvakrát jsem v posledních letech doputoval se dvěma přáteli do Santiaga de Compostela. Urazili jsme pěšky několik set kilometrů s těžkými ranci na zádech. „Omnia mea mecum porto“, řekl by latiník. Každičký kousek bereme při balení několikrát do ruky a váháme, jestli je opravdu nutný. Přes rozsáhlé zkušenosti a značnou přemýšlivost se nám nedaří se dostat pod deset kilo a k tomu nosíme denně až dva litry vody. Není to málo pro nás s Milanem: stokilové chlapy, ale prakticky stejnou váhu nese i Irenka, jejíž váha podléhá vysokému stupni utajení, na nějž nemá prověrku ani Vratislav I. řečený Hradní.

Zredukujeme tedy naše potřeby na minimum, trpíme ztrátou soukromí, podáváme hlavně v horských úsecích na poměry starších lidí docela sportovní výkony, a to všechno nám umožňuje, abychom po pár dnech, kdy počáteční bolesti ramenou a kyčlí pominou, přepnuli tělo na autopilota. Mysl, nebo duše, jak to chcete nazvat, se může od těla odpoutat a věnovat se vlastní hygieně a inventuře. Dlouhodobě neřešené resty odsunuté v každodenním běhu stranou, se dostávají do středu pozornosti a gordické uzly jsou postupně rozplétány. Někdy víme, co kterého poutníka trápí, protože se o tom večer u vína rozpovídá: složitý vztah s despotickým otcem, dcera hledá cestu k matce, které svým drogovým obdobím těžce ublížila, jiná poutnice nemá pod šátkem prakticky žádné vlasy a prosí o naději… Každý z nás má nějaký důvod či kostlivce ve skříni a na caminu je jedinečná možnost se s nimi v klidu poprat, aniž by nás rušily tisíce telefonátů a mailů, denní přísun katastrof z úst manželky, nebo idiot, který je shodou nešťastných okolností naším šéfem.

Zjistili jsme, že si jeden na takovou redukci svých materiálních potřeb poměrně snadno zvykne a naopak, po návratu, má problém se zapojit zpět. Stojíte uprostřed supermarketu, díváte se kolem na ty tisíce položek a nechápete: Kdo to potřebuje? Kdo to kupuje, když mně jich stačí asi tak dvacet? Pochopitelně, že i tyto stavy přejdou. Vždyť je to lákavé dopřát si nějaké ty dobroty a zbytečnosti. Za pár týdnů jste zpět ve víru „normálního“ života. Je to jako po ošklivé bouračce, kterou minete. Jak dlouho jedete pak ještě pomalu a slušně?

Obávám se, že vliv pandemie, která nás zahnala do karantény a také nás nutí přemýšlet, jestli zrovna kvůli téhle hlouposti půjdeme do obchodu, kde může hrozit čínský virus a jestli je slušné vzít si poslední pomeranč ve špajzu, nebo dojíst zbytek šunky v ledničce, bude také jen dočasný.

Když poslouchám lékaře, filozofa, farářku či ekonoma, kteří nás nabádají, abychom si z této situace vzali poučení, připomíná mi to tak trochu naši naivitu, se kterou jsme věřili, že se po pádu komunismu budou všichni chovat slušně a zodpovědně. Počáteční nadšení rychle vyprchalo a zvítězily ty vlastnosti, které se vyplatily i za komunismu. A nejen to, vtiskli jsme je až na výjimky také svým dětem. A kromě toho se domnívám, že v historii společenských řádů, kterými lidstvo za miliony let prošlo, nebyl dosud žádný, který by zvýhodňoval ty slušné a poctivé jedince na úkor lidí mazaných a bezzásadových.

Takže si kromě strachu z choroby, uvědomme, že zažíváme po letech málokdy se opakující jedinečnou situaci, jakýsi time-out, ve kterém máme možnost o věcech přemýšlet, protože nám na to karanténa vytvořila čas a příležitost. Denně slyšíme o tom, že slušní a obětaví lidé kupodivu existují. Naposledy jsem je viděl v létě na Letné, dnes šijí roušky a nakupují stařenkám.

Nebude to, ale trvat dostatečně dlouho, aby se to mohlo stát normou. Naopak mazanci z toho zase vyjdou posíleni, oni přeci vydělali na každé krizi, dokonce i na každé válce. Bohužel!

Autor: Ondřej Šebesta | pondělí 6.4.2020 7:00 | karma článku: 16,39 | přečteno: 403x
  • Další články autora

Ondřej Šebesta

Víčka PET lahví

Opět nám někdo (stát) ukrojil kousek svobody v domnění, že jsme nesvéprávní hlupáci, kteří nedokážou po vypití lahve víčko našroubovat zpět. Počítá s tím, že jsme všichni nedisciplinovaní polointeligenti.

10.6.2024 v 7:00 | Karma: 31,02 | Přečteno: 824x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Nevratné poškození: Jak naše dcery propadají transgenderové mánii

Lékaři nedostatečně zkoumají, zda jde skutečně o „dysforii“, což je odborný název pro pocit, že se někdo narodil ve špatném těle, nebo o problémy dospívání, hledání identity či jiné psychické problémy teenagerů.

3.6.2024 v 7:00 | Karma: 24,98 | Přečteno: 615x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Císařovy nové šaty 3: Zemědělství

Vnímám jasně, jak velký problém je pro zemědělství klima a počasí, ale chce se mi říci, že covid poznamenal snad všechny obory právě kromě zemědělství.

27.5.2024 v 7:00 | Karma: 10,74 | Přečteno: 184x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Fico zasel vítr a sklidil bouři

Ani přes tragickou událost nemůžeme zapomenout, jaký byl jeho politický styl, jakými slovy častoval své politické rivaly včetně paní prezidentky Čaputové.

20.5.2024 v 7:00 | Karma: 25,02 | Přečteno: 662x | Politika

Ondřej Šebesta

Dům po babičce, dotace do kultury, sponzoring státních firem

Tento text je součástí seriálu „Císařovy nové šaty“, ve kterém jsem slíbil na pokračování nazývat věci pravými jmény.

13.5.2024 v 7:00 | Karma: 26,13 | Přečteno: 532x | Politika
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Francouzi demonstrují proti krajní pravici, která může vyhrát předčasné volby

15. června 2024  18:17,  aktualizováno  20:17

Statisíce Francouzů v sobotu vyšly do ulic, aby vyjádřily odpor vůči krajní pravici, která by se po...

Televize zdraží, shodla se vládní koalice. Naopak opozice chce poplatky zrušit

15. června 2024

Premium Vláda chce od ledna zdražit koncesionářské poplatky. Za Českou televizi by lidé nově platili 150...

Zabalila příruční zavazadlo a odjela do Dubaje. Dnes tam prodává reality

15. června 2024

Premium Pořídit si byt v Dubaji? Tak to je lehčí, než si možná myslíte. Veronika Plichtová studovala v...

„Útěk před woke epidemií“. Do Ruska se vracejí lidé ze Západu, někteří zůstávají

15. června 2024

Premium Navzdory pokračující agresi vůči Ukrajině do Ruska stále cestují občané západních zemí. Někdy jsou...

Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?
Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?

Pokožka novorozenců a kojenců je tenká, zranitelná a má méně melaninu, což je pigment, který chrání pokožku před slunečním zářením. Kůže miminka je...

  • Počet článků 391
  • Celková karma 22,80
  • Průměrná čtenost 641x
Jsem autorem časopiseckých sloupků, tří sbírek anekdot, monografie o herci a spisovateli Pavlu Boškovi, několika dokumentárních filmů z cest do Afriky a USA, spoluautorem knihy rozhovorů s Nestory české advokacie a cestovních deníků z poutí do Santiaga de Compostela. Překládám knihy a dramata z němčiny. Věnuji se aktivně folkové hudbě, jsem autorem asi padesáti písniček, které jsou pravidelně prezentovány v Balbínově poetické hospůdce.

Seznam rubrik