Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Fremr do omrzení

Mrzelo mě, že někteří novináři i šéfredaktoři tenhle lapsus hodili na GPP. Podle mého je to špatná práce všech, kteří na páně Fremrově nominaci pracovali, a to včetně senátu, což má být naše parlamentní "pojistka".

O téhle kauze už toho bylo řečeno a napsáno hodně, pokusím se proto přinést trochu jiný úhel pohledu.

Německá justice by se po prohrané válce úplně zhroutila, kdyby vyhnali rázem všechny právníky, kteří se nějakým způsobem zapletli s nacismem. Tady to bylo v roce 1990 velmi podobné. Řešily jen ty nejkřiklavější případy a ostatní soudci se prostě nechali dosloužit na méně významných postech. Spoléhali jsme se na to, že to příroda sama nějak vyřeší…

Při přípravě knihy "Advokáti proti totalitě" jsme se s kolegou Tomanem dozvěděli, že jak mezi advokáty, tak mezi soudci měli někteří "vyšší prověrku". Byli oprávnění soudit a obhajovat i v politických procesech včetně těch, které mohly končit vysokými tresty. Tito právníci byli instruovani přímo stranickým orgány, Stb připravovala podklady.

Soudci i advokáti velmi dobře věděli, že jejich klienti jsou buď nevinní, nebo, že se z drobného kriminálního činu a úplných hloupostí konstruovaly politické kauzy, které pak plnily noviny. Viz například pohlednice v Kunderově Žertu.

Jinou věcí je opuštění republiky, případně zavlečení nezletilých, to byly naprosto formální procesy. Vzhledem k nepřítomnosti obviněných, nemuseli advokáti snahu ani předstírat. Pokud bychom se pustili na tenký led přemýšlení o tom, kdo ze soudců svým jednání někomu přímo ublížil, tak přesto, že v těchto kauzách šlo často o zabavování majetku, nešlo o kriminál či o život, takže s tím bychom dnes asi už uměli žít. Jenže se přihlásil pan Eret. Nebýt toho zřejmě by pan JUDr. Fremr jmenován byl. Ono nakonec vyplave na povrch všechno, i když to často trvá dlouho. Zúčastnění si pak vzpomenou na Plzákovu radu: Zatloukat, zatloukat a když se to provalí, zase zatloukat. Těch případů bychom při troše přemýšlení našli řadu – od Kurta Waldheima až po našeho velkouzenáře. Kladu si otázku, proč vůbec lidé s kostlivci ve skříních a pod koberci kandidují, když jim přece musí být jasné, že to jednoho dne nějaký šťoura objeví? Jsou tak naivní a fakt věří, že se na to nepřijde? Nebo hůř: vlastně se za to ani nestydí? Obávám se, když jsem poslouchal argumentaci našeho dnešního hrdiny v rádiu, že b) je správně. „Taková byla doba", „soudili jsme podle tehdy platných zákonů“. To je jejich argumentace a omluva. Takže na Ústavním Soudu JUDr. Fremer opravdu nemá co dělat a veškerá jeho erudice, mezinárodní zkušenosti a polistopadová praxe musí jít stranou.

Mrzelo mě, že někteří novináři i šéfredaktoři tenhle lapsus hodili na GPP. Podle mého je to špatná práce všech, kteří na páně Fremrově nominaci pracovali, a to včetně senátu, což má být naše parlamentní "pojistka". Tenhle jistič tentokrát nespadl!

Velkouzenář, kdysi pravdivě (vidíte, ani on nelže úplně pořád) prohlásil, že kdyby nešel do politiky, tak by jeho kauzy nikoho nezajímaly. Kdo by řešil u výrobce nekvalitních potravin spolupracoval s Stb? Nikdo! A to platí i pro jeho ctihodnost Fremra. Oba dva ve vlastním zájmu nikdy kandidovat neměli! "Elementary, Watson!"

 

                     

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ondřej Šebesta | pondělí 21.8.2023 7:00 | karma článku: 12,99 | přečteno: 303x
  • Další články autora

Ondřej Šebesta

Proč je tak těžké se omluvit?

Politici, kteří by měli šanci řadu afér utnout hned v zárodku, kdyby se nerozhodli mlžit, dětinsky si vymýšlet, tak dlouho v exkrementu tančit, až se nakonec z maličkosti stane třeba i důvod konce jejich kariéry.

6.5.2024 v 7:00 | Karma: 12,62 | Přečteno: 200x | Politika

Ondřej Šebesta

Trump, Ukrajina, Kalifornie a progresivisté

Nejlépe prý bylo v Kalifornii za Arnolda Schwarzeneggra, a to v jeho druhém období, kdy už věděl jak na to. Jenže to už je třináct let, je to jiná Kalifornie.

29.4.2024 v 7:00 | Karma: 23,32 | Přečteno: 416x | Politika

Ondřej Šebesta

Je možná koalice ANO a ODS?

Zdá se, že se výsledky příštích voleb do sněmovny budou nápadně podobat těm minulým. Vzhledem k tomu, že se hospodářská situace začíná zlepšovat, budou se i preference vracet k plichtě.

22.4.2024 v 7:00 | Karma: 22,15 | Přečteno: 1970x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Lékaři, felčaři, šamani a léčitelé

Vypravím-li se tedy do nehostinného prostředí bílých plášťů, jsem v situaci, kdy mi opravdu není dobře a potřebuji odbornou pomoc. Jsem smířen s tím, že v čekárně nebudu sám a beru si s sebou knihu.

15.4.2024 v 7:00 | Karma: 17,83 | Přečteno: 449x | Politika

Ondřej Šebesta

Císařovy nové šaty

Nazývat věci pravými jmény chce odvahu. Především politici se pohybují na tenkém ledě, protože jim už dávno nejde o ideje, prospěch vlasti či záchranu civilizovaného světa, ale pouze o znovuzvolení.

8.4.2024 v 7:00 | Karma: 15,92 | Přečteno: 308x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zbraň jménem Duda. Pomoc Ukrajině vyjednal u Trumpa on, chlubí se Poláci

6. května 2024

Premium Polský prezident Andrzej Duda byl podle svých někdejších stranických kolegů z Práva a spravedlnosti...

Hamás souhlasil s návrhem na příměří. Může jít o lest, píší v Izraeli

6. května 2024  18:56,  aktualizováno  19:56

Palestinské hnutí Hamás v pondělí přijalo návrh dohody o příměří s Izraelem předložený Egyptem a...

Odboráře popudila ODS. Odešli z jednání s vládou a plánují velký protest

6. května 2024  17:48,  aktualizováno  19:55

Vztahy mezi vládou a odbory jsou na bodu mrazu. Zástupci odborové centrály ČMKOS v pondělí...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  19:50

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padají i kroupy. Hasiči hlásí desítky...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 386
  • Celková karma 24,34
  • Průměrná čtenost 626x
Jsem autorem časopiseckých sloupků, tří sbírek anekdot, monografie o herci a spisovateli Pavlu Boškovi, několika dokumentárních filmů z cest do Afriky a USA, spoluautorem knihy rozhovorů s Nestory české advokacie a cestovních deníků z poutí do Santiaga de Compostela. Překládám knihy a dramata z němčiny. Věnuji se aktivně folkové hudbě, jsem autorem asi padesáti písniček, které jsou pravidelně prezentovány v Balbínově poetické hospůdce.

Seznam rubrik