Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co se v mládí naučíš…

Celou dobu svého vládnutí obsazuje velkouzenář důležité posty svými lidmi, jejichž jedinou kvalifikací je naprostá oddanost a hroší kůže. Na inteligenci, odbornosti a charakteru vůbec nesejde.

Nechci podceňovat Chartu 77 a další aktivity disidentů, ale upřímně řečeno, oni by nikdy totalitu nikdy neporazili, kdyby se celý tzv. „Východní blok“ nepotácel především v ekonomických potížích.

Řekněme si, v čem byl hlavní problém. Když komunisté přebírali Československo bylo v docela slušném stavu. Obzvláště pokud jej porovnáme se sousedními státy, které válkou utrpěly podstatně více. Ale byli odsunuti velmi výkonní Němci, kteří vlastnili v pohraničí významné průmyslové podniky a byli nahrazeni lůzou, která přišla drancovat. Nemalou část příchozích tvořili Cikáni ze Slovenska, kteří sem putovali za lepším životem, ale ne za usilovnou prací.

Už dlouho před únorovým pučem byli odborníci na všech postech státní správy včetně obrany, vnitra a dalších resortů nahrazováni věrnými soudruhy. K nominaci na významné i méně významné posty nebyla potřebná odbornost, ale loajalita ke komunistické straně. Pochopitelně, že se to dělo zprvu poměrně nenápadně, ale po tzv. „únorovém vítězství pracujícího lidu“ už se s tím nikdo netajil. Čistky probíhaly zcela oficiálně. Odborníci a zaměstnanci s letitou praxí byli vyhazováni a nahrazováni lidmi bez odpovídajícího (často bez jakéhokoli, nebo rychlokvašeného) vzdělání. V krátké době jsme přišli: o židovskou emigraci před válkou, zbytek zmizel v plynových komorách, pak byli vyhnáni Sudetští Němci a nakonec přišla vlna emigrace po roce 1948. Dá se říct, že odešla především vzdělaná elita. 

Přičemž elita není sprosté slovo, jak se nám snaží vsugerovat Hrad. Klér jsme z klášterů a sociálních služeb zahnali do pracovních táborů, aby vznikající vládnoucí třída rekrutující se především z řad dělnictva, neměla zrcadlo, ve kterém by viděla svou vlastní neschopnost. A i tihle pitomci by bývali třeba dokázali víc, kdyby se mohli věnovat práci a ne agitaci, nekonečnému schůzování, kádrování a fízlování.

V podnicích byla připravena celá řada dlouhodobých projektů – viz například automobilový průmysl, takže ten propad vývoje a kvality nebyl patrný ihned. Podobně tomu bylo i v ostatních oborech lidské činnosti. Naše zaostávání za vyspělou Evropou se začalo projevovat podstatně později, protože jsme nejdřív projídali minulými generacemi nahospodařenou podstatu. Chci tím říct, že chudnul stát, což není na první pohled patrné, ale dlouhodobě to vede do pekel. V době, kdy Reagan uzbrojil Sovětský Svaz až k ekonomické smrti, jsme na tom byli sice stále ještě skvěle proti ostatním „bratrským“ státům, ale v podstatě plajte.

V jedné staré anekdotě si pozve G. Husák pana Silbersteina, experta na ekonomii, aby se mu na to vadnoucí hospodářství podíval a poradil jak dál. Po měsících studia výkazů, stojí teď v prezidentské kanceláři a hledí do brýlí tlustých jako dno od jogurtu. „Tak čo mi poradítě, Silberstein?“ Ten hledí s kloboukem v ruce do země a pak váhavě odpoví: „Já bych jim doporučil, aby ráčili přepsat Pražskej Hrad na milostivou paní.“

Proč se pouštím do těchto historických úvah zrovna dnes, kdy všichni ostatní věnují svá ostrá pera, kamery a mikrofony čínské chřipce, případně blížícím se volbám?

Protože vidím mezi postupem tehdejší KSČ a dnešní politické divize Agrofertu totální paralelu. Celou dobu svého vládnutí obsazuje velkouzenář důležité posty svými lidmi, jejichž jedinou kvalifikací je naprostá oddanost a hroší kůže. Na inteligenci, odbornosti a charakteru vůbec nesejde. Jsou to jen figurky v jeho šachové hře. Jsou postupně obětovávány za účelem obrany krále. Teď ho jeho vlastní metody zahnaly do kouta a octnul se v šachu. Hraje se zbytkem sil a posledními figurkami o vlastní přežití. Jak dlouho po prohraných volbách budou banky financovat jeho předlužený moloch? Jak rychle budou obnovena všechna trestní stíhání tentokrát bez mimořádné ochrany ze strany policie a justice? Nebylo by dobré přepsat Čapí hnízdo na milostivou paní? Pardon, to už tady vlastně jednou bylo…

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ondřej Šebesta | pondělí 5.4.2021 7:00 | karma článku: 17,35 | přečteno: 256x
  • Další články autora

Ondřej Šebesta

Fico zasel vítr a sklidil bouři

Ani přes tragickou událost nemůžeme zapomenout, jaký byl jeho politický styl, jakými slovy častoval své politické rivaly včetně paní prezidentky Čaputové.

20.5.2024 v 7:00 | Karma: 24,58 | Přečteno: 623x | Politika

Ondřej Šebesta

Dům po babičce, dotace do kultury, sponzoring státních firem

Tento text je součástí seriálu „Císařovy nové šaty“, ve kterém jsem slíbil na pokračování nazývat věci pravými jmény.

13.5.2024 v 7:00 | Karma: 26,01 | Přečteno: 527x | Politika

Ondřej Šebesta

Proč je tak těžké se omluvit?

Politici, kteří by měli šanci řadu afér utnout hned v zárodku, kdyby se nerozhodli mlžit, dětinsky si vymýšlet, tak dlouho v exkrementu tančit, až se nakonec z maličkosti stane třeba i důvod konce jejich kariéry.

6.5.2024 v 7:00 | Karma: 13,37 | Přečteno: 242x | Politika

Ondřej Šebesta

Trump, Ukrajina, Kalifornie a progresivisté

Nejlépe prý bylo v Kalifornii za Arnolda Schwarzeneggra, a to v jeho druhém období, kdy už věděl jak na to. Jenže to už je třináct let, je to jiná Kalifornie.

29.4.2024 v 7:00 | Karma: 23,50 | Přečteno: 434x | Politika

Ondřej Šebesta

Je možná koalice ANO a ODS?

Zdá se, že se výsledky příštích voleb do sněmovny budou nápadně podobat těm minulým. Vzhledem k tomu, že se hospodářská situace začíná zlepšovat, budou se i preference vracet k plichtě.

22.4.2024 v 7:00 | Karma: 22,15 | Přečteno: 1979x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Černomořská flotila dále slábne. Zasáhli jsme korvetu Ciklon, hlásí Kyjev

21. května 2024  18:21

Ukrajinská armáda oznámila zásah ruské korvety Ciklon v Sevastopolu na Moskvou okupovaném...

Na Rychnovsku se střetl vlak s autem, tragickou nehodu nepřežili dva lidé

21. května 2024  18:15

Při dopravní nehodě auta s vlakem v Čermné nad Orlicí na Rychnovsku zemřeli dva lidé. Na místě...

Poslanci kývli na možnost odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  17:55

Přímý přenos Poslanci schválili možnost odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění. Pomoci to má těm,...

Carlson má pořad v ruské televizi. V prvním díle řešil klíšťata jako biozbraň USA

21. května 2024  17:46

Konzervativní americký moderátor Tucker Carlson spustil vlastní pořad na ruské státní televizi...

  • Počet článků 388
  • Celková karma 25,26
  • Průměrná čtenost 641x
Jsem autorem časopiseckých sloupků, tří sbírek anekdot, monografie o herci a spisovateli Pavlu Boškovi, několika dokumentárních filmů z cest do Afriky a USA, spoluautorem knihy rozhovorů s Nestory české advokacie a cestovních deníků z poutí do Santiaga de Compostela. Překládám knihy a dramata z němčiny. Věnuji se aktivně folkové hudbě, jsem autorem asi padesáti písniček, které jsou pravidelně prezentovány v Balbínově poetické hospůdce.

Seznam rubrik