Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Informační chudoba a jakou roli v tom hraje ČT?

Veřejnoprávní média plní jedinečnou a nenahraditelnou funkci. Díky koncesionářským poplatkům jsou na rozdíl od soukromých médií nezávislé na sponzorech a politicích.

Veřejnoprávní média plní jedinečnou a nenahraditelnou funkci. Díky koncesionářským poplatkům jsou na rozdíl od soukromých médií nezávislé na sponzorech a politicích – proto se neplatí z daní, ale poplatkem.

Zpěv svobodného kvalitního média

Koho chleba jíš, toho píseň zpívej. Přísloví, které vystihuje situaci médií závislých na sponzorech, majitelích, politicích a těch, kteří si obsah platí. Veřejnoprávní média jsou od tohoto dilematu oproštěna. Mohou si tedy dovolit zpívat písničku, která se i někomu nelíbí – což samozřejmě některé lidi rozčiluje, zvlášť takové, kteří by chtěli vědět více o placaté Zemi, než o té reálné ve tvaru brambory (a vizuálně kulaté).

Informační chudoba a dostupnost médií – platíme, aby i chudí měli kvalitní zdroj mediálního obsahu

Kvalitním médiím už nestačí příjmy z reklam, kvalita totiž stojí nejen peníze, ale i čas, techniku a vzdělané lidi, kteří tématům rozumí. Veřejnoprávní média, jsou veřejná služba, která toto umožňují za přiměřený poplatek a nabízí opravdu široký sortiment mediálního obsahu – od zpráv, přes dětské programy až po Star Dance. Od poplatků jsou navíc osvobozeni lidé, kteří žijí z životního minima – což je opravdu pádný argument proto, aby jsme my, kdo můžeme, přispívali i v případě, že na veřejnoprávní média nekoukáme.

Doba postfaktická a mediální gramotnost

Co je pravda? Je pravda uprostřed? Asi na tom něco je, když to říkají nebo? Každý říká něco jiného! Ještě včera to bylo všechno jinak! Média (ČT) o tom mlčí!

Otázky a výkřiky zmatených lidí, kteří se nevyznají v informačním chaosu, čerpají z médií, které je upoutali něčím bombastickým, strašidelným nebo nasíracím. Z médií, které potřebují na svůj provoz mnoho shlédnutí a nemají čas a nebo kapacity všechno poctivě kontrolovat. Nemohou si dát odstup a čekat na ověřené a nezávislé informace.

Veřejnoprávní médium si ten odstup dát může, může čekat na ověřenou informaci – dodat zprávu později, ale o to věrohodnější a kvalitnější, nemusí se tak často opravovat a nebo dělat informační veletoče.

Objektivita

S tím souvisí i kouzelné slovíčko objektivita. Objektivita neznamená Hitler a Žid mají stejně času na vyjádření, neznamená to ani stejný mediální prostor – placatá Zem vs kulatá. Neznamená to ani neutralitu ve smyslu, že nebudeme činit soudy a nebudeme kritičtí. Jde o relevanci, kvalitu a věrohodnost informací. Kritika je pro objektivitu klíčová. Ty nepříjemné otázky, které někteří politici vyloženě nesnáší, protože zpochybňují platnost jejich výroků a činů, to je objektivita. Opakem je přitakávání, podlézání, servilita a benevolence.

Všimněte si, že neříkám slovo pravda. Pravda je ve světě faktů nikoliv něco relativního, ale něco více pravděpodobného. To, k čemu máme více věrohodných a ověřitelných dat a faktů, to označujeme za pravdivé a relevantní.

Subjektivita kupodivu není opakem objektivity. Subjektivita je vnitřní svět nás všech – naše chutě, myšlenky, pocity a dojmy. Je to tedy něco, co nemůžeme nějak objektivně, jako vnější pozorovatel, posoudit (zatím). Myslím, že dobrým příkladem pro pochopení role subjektivního pohledu jsou houby označené jako nejedlé. To nejsou houby jedovaté nebo takové, které by nebylo možné pozřít (s donucením jo). Jsou to objektivně houby, které subjektivně nikomu z lidí nechutnají a nehodí se jako potrava. :D Tedy do doby, než se najde někdo, komu chutnají, pak se to objektivně změní (budou pro někoho jedlé), ale subjektivně to pro ostatní zůstane stejné.

Názor

Oblíbené slovíčko nás všech, zvlášť když chceme utnout nepříjemnou debatu a nechceme akceptovat fakta v rozporu s naším „názorem“. Je to ta kouzelná věta „každý má svůj názor“, která demonstruje jalovost, s jakou toto slovo chápeme. Slovíčko „názor“ pak nedává žádný prostor pro označení výroků za lživé, nepravdivé, zavádějící, argumentačně prázdné, demagogické...

Veřejnoprávní média mohou nabourávat naše „názory“ bez obav z trestu, bez obav ztráty finanční podpory. Je to svým způsobem mediální luxus, který má obrovskou cenu pro občany, byť si to mnozí neuvědomují a nechtějí připustit.

Demokracie a svoboda projevu

Svoboda projevu je jedním z důležitých ozubených koleček demokracie. Demokracie totiž není jen pouhý překlad slova (vláda lidu), který je použitelný i na diktaturu většiny. Demokracie je systém poučeným z naší historie plné nesvobody, tyranie a svévole těch silnějších. Je to systém hodnot, když ty hodnoty odejmete a necháte jen svobodu, tak se tomu říká anarchie.

S tím souvisí i pojem cenzura, který nese negativní konotaci. Cenzura je špatná do doby, než si uvědomíte, že obsah, jakým je například dětské porno, virtuální šikana, podvod, šíření poplašné zprávy, v demokratické společnosti opravdu nechceme a není dobré to tolerovat.

Žijeme v nejsvobodnějším systému. V demokracii si na cenzuru často stěžují hlavně lumpové a zastánci nedemokratických uskupení a hnutí – chtějí mít prostor, který pak po uzmutí moci, nám všem seberou.

Na podpoře veřejnoprávních médií závisí naše svoboda a demokracie – bez kvalitních informací vyhraje lež a nenávist, jako se tomu stalo na Slovensku a v Maďarsku. Každý, kdo by chtěl rušit a uzmout veřejnoprávní média, to s námi nemyslí dobře.

Článek, prosím, sdílejte. Nejde o můj prospěch (mám z toho jen dobrý pocit), ale o nás všechny, kterým není lhostejná demokracie.

Děkuji!

Autor: Ondřej Flégl | čtvrtek 27.6.2024 12:07 | karma článku: 28,31 | přečteno: 3029x
  • Další články autora

Ondřej Flégl

Zbrojení je nutnost. Mír bez boje nezískáme. Alternativou je okupace.

Ve spolčenosti jsou dva rozdělené tábory, které mají stejný cíl - mír, ale uznávají rozdílnou cestu, jak toho dosáhnout. Ta trnitější je paradoxně tou lepší.

21.6.2024 v 12:19 | Karma: 17,01 | Přečteno: 490x | Diskuse| Politika

Ondřej Flégl

No těpic. Opozice tak dlouho strašila, až vyděsila sama sebe.

Opoziční „lepšovládní“ hnutí ANO došlo ve svém strašení (politickém programu) tak daleko, že vyděsilo samo sebe. Jejich poplašná zpráva tentokrát překročila meze natolik, že si by to ani kohout Silvestr neukecal.

6.6.2024 v 10:48 | Karma: 15,35 | Přečteno: 515x | Diskuse| Politika

Ondřej Flégl

No těpic. Štvavá kampaň proti Ústavnímu soudu pokračuje.

Ústavní soud včera rozhodoval o dorovnání platů soudců za období 2021, 2022 a 2024. Jedno ze tří bylo pozitivní. Prominentní opoziční politik Nacher to už neváhal zneužít ke štvavé kampani.

29.5.2024 v 9:18 | Karma: 11,23 | Přečteno: 704x | Diskuse| Politika

Ondřej Flégl

Atentát na Fica a msta potrefených hus

Robert Fico poměrně dlouhou dobu mluví o možném útoku na vládní politiky. Včerejší postřelení je dost možná splněným přáním. Není ani překvapivé, že s atentátem pracoval i kybernetický útok na ČTK.

16.5.2024 v 9:43 | Karma: 19,63 | Přečteno: 1250x | Diskuse| Politika

Ondřej Flégl

Co když člen NATO napadne jiného člena aneb Maďarsko jako Trojský kůň Kremlu

Maďarský premiér Orbán je znám svým nacionalismem a propagací Velkého Maďarska, touhou získat území sousedů, aktivním odporem k Západu, a servilitou k Putinovi a jeho invazi.

22.3.2024 v 10:30 | Karma: 18,72 | Přečteno: 646x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

Odstoupí Biden z voleb? Radil se s rodinou, rozhodující vliv má první dáma

1. července 2024  10:32

Americký prezident Joe Biden se v neděli setkal s velkou částí své rodiny ve venkovském sídle v...

Rozvodněné řeky, zatopené domy i tábory. Bez proudu jsou tisíce odběratelů

1. července 2024  6:56,  aktualizováno  10:28

Silné bouřky v neděli udeřily převážně ve východní polovině Čech, na Moravě a ve Slezsku. Na 15...

Katastrofa. Macronova éra skončila, píší o výsledku voleb francouzská média

1. července 2024  9:22,  aktualizováno  10:26

První kolo předčasných parlamentních voleb ve Francii bylo katastrofou pro prezidenta Emmanuela...

Muž se uvěznil v rozpáleném autě a zkolaboval. Vytáhnout ho museli hasiči

1. července 2024  10:03,  aktualizováno  10:23

Neobvyklý případ řešili v neděli hasiči ve Frýdku-Místku. Zatímco záchrana dětí a zvířat z útrob...

Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA
Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA

Hledáme 40 maminek, které s námi otestují probiotické kapky Kendamil. Tyto kapky jsou speciálně navrženy pro péči o střevní mikroflóru vašich...

  • Počet článků 66
  • Celková karma 18,31
  • Průměrná čtenost 953x
Příčetný "výtržník" v nepříčetném světě. Kritická duše se zrcadlem v ruce. To jsem já. Budu psát o tom, co mě baví - politika, sebeobrana, skeptická témata, výlety a dění kolem mě. Kdo se bojí, nesmí do lesa, a to samé platí i o mém blogu. Oblíbený nápoj? Slzy tmářů.

Seznam rubrik