Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tajemství pauzy, aneb blog elementárně pedagogický

Co člověk v zájmu profese nevidí! Například tureckou telenovelu na TV Barrandov Pomsta nebo láska. Je to docela dobrý dabing, žádná podpásovka.

 

A není to tak snadné, jak to vypadá: být ve velkém detailu synchronní, vyjadřovat uvěřitelně elementární city a nebýt přitom směšný. Anna Remková, česká představitelka hlavní role, se své úlohy zhostila na výbornou, Zdeněk Mahdal, ústřední hrdina, určité problémy měl. Jak s vnitřním synchronem (to je, pro laiky: začne to vlastně včas, ale - hm - jaksi to není ono), tak - a tomu rozumí každý, s tou uvěřitelností.  

Zkusím technicky nastínit,  čem je chyba. (Dílo se ještě bude chvíli vysílat - každé úterý večer - dialogy jsou pomalé a řídké, je to tedy příkladný studijní materiál pro toho, kdo si chce cvičit smysl pro dabing.) Potíž je v tom, jak zacházet s pauzou, tedy s tím, co vnímáme (v dialogové listině nám vyznačí úpravce nebo si sami tužkou vyznačíme) jako pauzu. To není jen místo, kde zastavím a počkám, abych  mohl po patřičné (ale jak dlouhé?) chvíli pádit dál.

Délku pauzy lze jen těžko odhadnout, čím pomalejší je dialog, tím je to těžší. Většinou nasadíme pozdě a jalové ticho korunované asynchronem bije do uší svou toporností. Podle čeho se orientovat? Vycházejme z předpokladu, že náš kolega na obrazovce - herec originálu - není šílenec, nepauzuje tedy jen proto, že si rozpomíná na text. Má k tomu vnitřní důvod.

Pauzu tedy nemůžeme vnímat jako zarážku na podlaze, ale jako místo změny tónu. Kdy se mi vloudí podtón smutku do veselí, nebo ironie do něhy, nebo strachu do odhodlání, nebo... těch možností je nesčetně, ale vždy je nějaká. Náleží k umění režiséra i dabéra číst text takto. Interpretovat smysl pauzy. Nejde o to, zda správně, nebo nesprávně - ale nějak. Taková změna tónu, herecká změna,je docela úkol pro mozek: nějakou dobu to trvá, déle, než si člověk myslí. Soustředím-li se tedy na to, jak změním tón, nemusím už většinou myslet na "jak dlouho". Bývá to hned, jak to svedu! Ve francouzských, italských atd. konverzačkách obvykle ještě dříve! (Vnitřní pokyn tady zní: " To není pauza, ale skok na místě! O něčem jiném, ale hned!" - k tomu se vrátíme jindy.)

Citlivý dabér se poddá vnitřnímu rytmu originálu (i když je to někdy těžké (vzpomínám si na ruskou inscenaci, kdy jsme byli nuceni psychologické pauzy odpočítávat - jednou i do devatenácti!), - ale princip je vždy týž: pauza má důvod, něco se v ní děje, mění se význam, cit, tón, příběh. Dobrý herec to dělá intuitivně, dobrý režisér má chápat, co a proč dělá a pomoci mu. Čím více těchto "nepostřehnutelných" změn, tím postřehnutelněji působivý  bude výsledek.

V Pomstě nebo lásce jsou v téhle disciplině jednoznačně lepší ženy. Režiséra Martina Těšitele sluší pochválit za vyrovnanou - a dobrou! - úroveň epizod. Taková drobná role v podání Evy Miláčkové zrovna pohladí svou živostí. (Možná nejsou mužští představitelé dost pokorní, aby překonali svůj intelektuální nadhled nad rolí? Ale to už by byl jiný příběh.)

 

 

 

 

 

Autor: Olga Walló | čtvrtek 25.2.2016 12:28 | karma článku: 14,50 | přečteno: 468x
  • Další články autora

Olga Walló

Za vodou

Dostali mne! Utírám si slzičky a píšu paján prostomyslného diváka na Hledá se Dory. Film měl americkou premiéru 17. června 2016, v českém znění jej už o den dříve (!) 16. června, uvedla společnost Falcon.

18.4.2017 v 16:58 | Karma: 16,63 | Přečteno: 608x | Diskuse| Kultura

Olga Walló

Recenze na přání, hra s mnoha neznámými

Na facebooku se mi objevil odkaz na jednu epizodu seriálu Savannah s prosbou o recenzi. Stahuji, dívám se... a vida, tohle bude hra s mnoha neznámými.

23.2.2017 v 12:15 | Karma: 16,15 | Přečteno: 556x | Diskuse| Kultura

Olga Walló

Hrůza a lítost

Viděla jsem na DVD nový film Quentina Tarantina Osm hrozných. V českém znění uslyšíme herce známých jmen i nepochybných kvalit (Pavel Rímský, Jiří Štěpnička, Zuzana Slavíková...), které mám ráda a vážím si jich.

20.2.2017 v 8:30 | Karma: 20,17 | Přečteno: 1125x | Diskuse| Kultura

Olga Walló

Nečekané setkání

Na TV kanálu National Geographic na vás občas z hlubin přírodních snímků vykoukne dabing, bývá slovenský. Ale film JAK ZABÍT REAGANA na nás promluvil česky.

15.2.2017 v 13:25 | Karma: 13,38 | Přečteno: 450x | Diskuse| Kultura

Olga Walló

Jak se stydět usilovně

V uplynulém roce vznikla v britsko-americké koprodukci v podobě šestidílného seriálu zbrusu nová adaptace Vojny a míru - přepis, nutně zjednodušený, ale více méně věrný - proslulého románu ne úplně zanedbatelného spisovatele.

14.2.2017 v 20:20 | Karma: 27,56 | Přečteno: 1731x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

K útoku na poslance SPD se přihlásil 17letý mladík. Došlo k dalšímu ničení

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  12:24

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

Cyklista vjel do křoví a hlavou narazil do stromu. Přilbu měl, přesto zemřel

5. května 2024  12:07

V sobotu v podvečer řešili jihomoravští policisté dvě dopravní nehody. Na Znojemsku naboural řidič...

Řidič najel do brány Bílého domu, policie to vyšetřuje jako běžnou nehodu

5. května 2024  11:47

Neznámý šofér v sobotu v noci autem najel do brány Bílého domu. Náraz nepřežil. K přímému ohrožení...

Odbory svolávají další protest. Vadí jim změny v zákoníku práce a důchodech

5. května 2024  11:42

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) pořádá 21. května demonstraci na Malostranské...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 672x
Jsem dabingová režisérka, překladatelka a spisovatelka. V letech 1969 - 2003 jsem se věnovala autorskému dabingu (překlad, úprava, režie), v němž jsem navázala na práci svého otce K. M. Walló, podílela jsem se na vzniku tzv. klasické české dabingové školy. V současnosti se věnuji pedagogické činnosti, překladům a vlastní tvorbě.

Za ta léta, co se zabývám dabingem (skoro padesát, hrůůůza), jsem vyslechla spoustu debat o tom, zda dabing ano či ne, zda je řemeslem či uměním, a tak dál. Věčně opakované volání po odborné kritice zůstalo bez výsledku. Je nejvyšší čas - spíš deset minut po dvanácté - pokusit se o odborně podloženou kritiku dabingu.

http://www.olgawallo.cz/

https://www.facebook.com/Olga-Wall%C3%B3-607478796066819/

Seznam rubrik