Mají ceny cenu?

Včera vlídné město Přelouč už po dvaadvacáté hostilo slavnostní předávání Cen Františka Filipovského za dabing.

Program proběhl velmi profesionálně, organizátoři odvedli znamenitou práci, měli rytmus a nápady, Total Vocal zpíval úžasně;  sál se podařilo zaplnit.... bezmála. Z Prahy mnoho pozvaných - dokonce i z řad oceněných - nepřijelo, také FITES nevypravil obvyklý autobus. Z mimopražských dabingových studií nedorazil, tuším, nikdo. Přítomní se posléze najedli (dobře) a rozprchli ještě hbitěji, než obvykle. Má to cenu, tyhle Ceny? ...zní zcela zřejmě výsledek tohoto hlasování nohama.

Ač obvykle skeptická, dovolím si tentokrát nesouhlasit. Přehlédnout v chladných, zkalených a neúprosných dabingových vodách jemné skryté signály by byla škoda, byla by to chyba.

Předávání se opět - po roce - účastnila Herecká asociace. Ač svůj podíl - ze zřejmých a rozumných důvodů - omezuje výhradně na udílení cen za celoživotní herecké mistrovství v dabingu. Letos je dostali Hana Maciuchová a Petr Pelzer, oba věru hodně zaslouženě! Předtočené rozhovory s oběma oceněnými byly důstojné a velmi výmluvné. "Čas... čas... k opravdové herecké práci potřebujeme čas," k tomuto sugestivnímu mottu z úst Hany Maciuchové se přidali během večera i další ocenění, třeba výtečná (brněnská!!) Jana Štvrtecká. A objevili se tu i mladí - nehvězdní, ale zasvěcení, svůj hlas zvedající - fanoušci opravdového dabingu.

Pokud lze z kratičkých svižných ukázek soudit, všechna nominovaná díla byla aspoň technicky na vysoké úrovni (což nebylo vždy pravidlem).  Nebyla udělena cena za dabing seriálu - a to je dobrá zpráva. A začíná se jednat o jiném složení poroty, která by snad mohla ...ale to se uvidí. Nebo neuvidí. Pohřbít rozjetou akci je snadné, zlomit hůl by bylo hloupé. Ještě se může hodit... tomu, kdo spadl do příkopu...

Autor: Olga Walló | neděle 18.9.2016 15:09 | karma článku: 17,50 | přečteno: 520x
  • Další články autora

Olga Walló

Za vodou

18.4.2017 v 16:58 | Karma: 16,63

Olga Walló

Hrůza a lítost

20.2.2017 v 8:30 | Karma: 20,17

Olga Walló

Nečekané setkání

15.2.2017 v 13:25 | Karma: 13,38

Olga Walló

Jak se stydět usilovně

14.2.2017 v 20:20 | Karma: 27,56