Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdo nepije není Čech! Ale i za volantem?!

Autorkou článku je JANA NUNOVÁ, stážistka v Evropském parlamentu, které tuto zkušenost v EP umožnil europoslanec Oldřich Vlasák:

V závěru minulého roku se v krásném hotelu Silken Berlaymont v Bruselu konala Drinking driving conference, která se snažila nastínit fenomén jménem „Alkohol za volantem“. Ku mému velkému překvapení jsou standardně v Evropě tolerované promile alkoholu v krvi o dost vyšší, než je u nás povolená nula. Ve velké Británii mají například 0,8 promile, průměrně se povolená hladina pohybuje v Evropě okolo 0,5. Během konference postupně vystupovali odborníci, ale i laikové z některých členských států se svojí státní legislativou nebo jen s nápady, které fungují.

 První vystoupila komisařka Maria Christina Marolda, která zastává diametrálně odlišné sankce pro recidivisty, je pro stejný level legislativy a sankcí ve všech členských zemích. (Po konferenci jsem se s ní bavila u oběda a říkala jsem jí, že v Čechách máme nulovou toleranci. Podle paní komisařky to je velká hloupost, protože když si dá člověk k obědu dvojku bílého nebo dortík s krémem, ve kterém je cognac, ovocný salát, který je připravený ráno a do odpoledne lehce zkvasí, nemůže být přeci penalizován. A tak jsme si přiťukly dvojkou bílého a já jí vysvětlila, že běžný Čech, pokud by věděl, že v sobě může mít nějaký alkohol, pilo by se ještě více, a toho že se zákonodárci nejvíc bojí.)

O další zajímavé vystoupení se postarala Ilona Butler z polského Institutu motorového transportu. V Polsku je tolerovaná hranice alkoholu 0,2‰. Mají hodně přísné tresty. Ale podle paní Buttler nejsou stejně přísně vynucovány soudy, což působí zbytečným dojmem. Na produktech obsahujících alkohol mají Poláci napsáno "Neřiďte po požití alkoholu."

 Na přednášce německé účastnice  Agnes Reikl se ukázala typická německá „Puntlichnost“, protože jsou pro speciální couchingy a vzdělávání než člověk dostane řidičák. Dále skládání následných testů z výuky o alkoholu za volantem a pak další testování po získání řidičáku, řada omezení pro začátečníky.

Nejzajímavější a zároveň nejvtipnější se mi zdál belgický nápad, a to kampaň BOB. V Belgii bylo původně 13,1% testovaných za volantem pod vlivem. Nyní toto číslo spadlo na 3,7%. Původně kampaň byla vedená stylem "vystrašit", něco jako u nás "Nemyslíš, zaplaíš." Ale po čase zjistili, že kampaň nemá kýžený efekt. BOB je člověk, kterého si vybere skupinka lidí, jedoucích na párty. Pijí všichni kromě BOBa. BOB tu ale není chudák, který zůstane celý večer na suchu, ale jako borec, který doveze své kamarády ve zdraví domů. Je to na rozdíl od původního konceptu přátelská kampaň, plná humoru, praktické řešení a hlavě - lidi se můžou bavit. "BOB může být každý." Každopádně se neshoduje s paní Marolda, protože "jiný kraj, jiný mrav" a každá země má jinou cílovou skupinu, takže jednotná evropská úprava není v tomto případě košér.

Španělé zavedli nealkoholické točené pivo na všechny pumpy a do většiny restaurací. Člověk pak má na výběr a nedělá mu takový problém dát si to nealko, když je točené, myšlenka se ukázala nejen efektní, ale značně efektivní.

Se zajímavým nápadem přišli pánové z Nizozemí - Torben Kølbæk a Johnni Brun Bjerg. První jmenovaný je manažerem fotbalového klubu FC Mydtjylland a druhý je ve Výboru pro bezpečnou dopravu. Pánové nastínili kampaň, kterou vede fotbalový tým. Po internetu i hlavních zprávách koluje klip, kde si fotbalisti nasadí plavecké brýle a snaží se s nimi normálně hrát. Brýle zkreslují prostorové vidění, takže fotbalisti padají, netrefují se do míče a dávají tak jasnou zprávu, že stejné to je i s alkoholem v krvi. Jejich sportovní klub je druhý v nizozemské lize. Podle nich každá země má své sportovní hrdiny, kteří mají na lidi obrovský vliv a proto v kampani můžou pomoct víc, než neoblíbení zákonodárci. Úplně vidím toho Jardu, jak řiká: "To víš viď, dáš si jedno pivo - je to dobrý, dvě piva - je to dobrý a pak jedeš autem a pic viď, rána jak vod Ovechkina, a to není dobrý hele. To ti řikám."

 O nic míň zajímavý je projekt Tactus, který zahrnuje Program EMA a LEMA. EMA  je program pro řidiče, kteří byli chyceni policií a kterým byla naměřena nepovolená hladina alkoholu v krvi. LEMA je mírnější obdoba EMY. Terapie, která se dá přirovnat k odvykačce, akorát ne tak drsná. Tactus nabízí i online poradnu, kde si pacient může povídat a radit se se svým osobním doktorem. Projekt má prý velké výsledky.

 Ovšem jak s paní komisařkou, tak i s pánem z Rady jsme se shodli, že mít všude ve světě tak dobré pivo, jako je Plzeň, pili by ještě víc než Češi.

 

Jana Nunová, stážistka v Evropském parlamentu

------------

Na doplnění zajímavého příspěvku uvádíme alarmující čísla (Zdroj: Policejní prezidium ČR, Týden,   str. 13   Aktuálně: Jak loni zabíjel alkohol za volantem)

 

Pardubický, Moravskoslezský a Středočeský kraj.

Tam loni kvůli opilým řidičům přišlo o život nejvíce lidí.

 Více než absolutní čísla je pro policisty důležité srovnání s dalšími daty. Tak například ve Zlínském kraji se alkohol loni podílel „jen" na 268 nehodách, zatímco v Praze na 510. Jenže v hlavním městě jde o každou pětatřicátou nehodu, zatímco na Zlínsku o každou šestou. Podobně mohou mást i počty smrtelných tragédií způsobených alkoholem za volantem. V absolutních číslech figuruje Plzeňský kraj až na čtvrtém místě. Avšak opilí řidiči tam mají na svědomí bezmála čtvrtinu všech obětí dopravních nehod.

 ***

 Co zavinil alkohol?

 počet nehod (podíl na všech nehodách v %)

počet usmrcených (podíl na všech smrtelných nehodách v %)

 

Ústecký kraj:

423 (6,28 %)

10 (16,67 %)

 

Karlovarský kraj:

 178 (10,67 %)

 0 (0%)

 

Liberecký kraj:

259 (7,32 %)

3 (16,67 %)

 

Praha:

510( 2,85%)

2(6,9%)

 

Královéhradecký kraj:

269( 7,92%)

11 (19,3%)

 

Olomoucký kraj:

324 (8,61 %)

8 (18,18 %)

 

Plzeňský kraj:

 294 (10,81%)

 11 (22,45 %)

 

Středočeský kraj:

651(7,18%)

12(11,32%)

 

Jihočeský kraj:

282(9,94%)

5(6,94%)

 

Jihomoravský kraj:

443 (8,32 %)

4 (5,8 %)

 

Zlínský kraj:

268 (15,38 %)

4 (10,53 %)

 

ČR celkem:

5015 (7,06 %)

102 (13,64 %)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Oldřich Vlasák | úterý 1.2.2011 10:37 | karma článku: 4,95 | přečteno: 806x
  • Další články autora

Oldřich Vlasák

Europoslanci si přejí jedno sídlo parlamentu

Představte si, že byste měli v obci dvě radnice a každý měsíc byste se museli na týden se všemi úředníky stěhovat. Navíc účetní oddělení by bylo ještě na třetím místě a komunikovali byste s ním pouze interní poštou. Právě tak totiž funguje Evropský parlament, který zasedá ve Štrasburku a Bruselu a část administrativních pracovníků sídlí v Lucembursku. Za vítězství zdravého rozumu lze proto považovat, že se Evropský parlament v závěru minulého měsíce poprvé sám oficiálně postavil za ustavení jednoho sídla. Zrušením cest do Štrasburku by se totiž ušetřilo až 250 milionů eur ročně. Vyzval tak členské státy, aby konečně zastavily neustálé stěhování. Boj za jediné sídlo EP byl přitom běh na dlouhou trať. První skutečná změna nastala až v loňském roce, kdy naše skupina v tajném hlasování prosadila "technické" snížení počtu stěhování ze 12 na 11. Evropský parlament má totiž možnost upravovat svůj pracovní kalendář, slučovat zasedání ve Štrasburku a více jich pořádat v Bruselu. Může to vypadat malicherně, ale je to obrovský krok kupředu, protože i takový "detail" byl desítky let zcela nepředstavitelný. Lavina odporu proti neustálému stěhování se tak tehdy dala do pohybu a v souvislosti s přetrvávající ekonomickou krizí a potřebou šetřit získala nový politický impuls. Ovšem Lucembursko a Francie se nehodlají svého privilegovaného postavení za žádnou cenu vzdát. Toto jasně dokumentovaly podáním žaloby k Soudnímu dvoru na Evropský parlament právě v souvislosti s jeho rozhodnutím snížit počet plenárních zasedání ve Štrasburku. V základních smlouvách o Evropské unii je dáno, že Evropský parlament má sídlo ve Štrasburku, kde se konají plenární zasedání, která trvají 12 měsíců, včetně zasedání o rozpočtu. Doplňující plenární zasedání se konají v Bruselu a také výbory Evropského parlamentu zasedají v Bruselu. Generální sekretariát Evropského parlamentu a jeho útvary sídlí v Lucemburku. Toto nás nutí se stěhovat a změnit to mohou jen členské státy, a to jednomyslně. V době krize však musí šetřit každý a omezení či úplné zrušení stěhování, které podporuji, by bylo pro občany tím nejméně bolestným škrtnutím zbytečně vysokých veřejných výdajů. Oldřich Vlasák místopředseda Evropského parlamentu

25.4.2012 v 10:13 | Karma: 9,31 | Přečteno: 880x | Diskuse| Ostatní

Oldřich Vlasák

Politika Evropské unie ve vztahu ke kultuře

Je všeobecně známo, že Evropská unie je především obchodní organizací. Podpora kultury jako takové je proto vnímána jako doplňková činnost. Nicméně i tak podporuje z evropských peněz kulturní rozvoj zejména v chudších regionech, čímž se snaží nastartovat místní ekonomiku, vytvořit pracovní místa v oblastech, jakými jsou například on-line služby či media, nebo usnadnit obcím přilákat turisty a podpořit cestovní ruch.

28.2.2012 v 14:43 | Karma: 5,50 | Přečteno: 560x | Diskuse| Ostatní

Oldřich Vlasák

Premiér se zachoval zodpovědně

České stanovisko nepodepsat smlouvu o evropské rozpočtové unii vyvolalo roztržku ve vládní koalici. Z členských zemí Evropské unie se ke vznikající smlouvě kromě České republiky nepřipojila také Velká Británie.

3.2.2012 v 8:31 | Karma: 19,88 | Přečteno: 903x | Diskuse| Ostatní

Oldřich Vlasák

Tak už v tom „máme jasno“! Rajče je ovoce a mrkev možná také!

Je zcela jistě zájmem spotřebitelů mít možnost při nákupu nápojů rozlišit, zda si kupují pravou ovocnou šťávu, nebo pouze nápoj vyrobený z koncentrátu, tzv. nektar. V tomto ohledu jde jistě o zpřesnění směrnice EU (týkající se ovocných šťáv a některých podobných produktů určených k lidské spotřebě) a jde to správným směrem...

19.12.2011 v 15:15 | Karma: 12,05 | Přečteno: 3685x | Diskuse| Ostatní

Oldřich Vlasák

Rozdíly mezi východní a západní infrastrukturou se zase neřeší!

Odstraňovaní bariér ve volném pohybu osob, zboží, služeb a kapitálu v Evropské unii je naší dlouhodobou prioritou. Z tohoto důvodu podporuji snahu Evropské komise o vytvoření jednotného evropského dopravního prostoru.

19.12.2011 v 13:56 | Karma: 7,79 | Přečteno: 814x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

ANALÝZA: Rusko natahuje frontu do šířky. Putinova letní ofenziva začíná

15. května 2024

Premium Vytváření nárazníkové zóny u hranic, nebo pokus o útok na druhé největší ukrajinské město? Nenadálý...

Lidé šlechtě nezávidí majetky, ale minulost a předky, říká historik Županič

15. května 2024

Premium Pohřeb Karla Schwarzenberga sledovaly desetitisíce lidí. Velkou oblibu si získal i televizní cyklus...

Fico je po operaci. Pojď sem, řekl mu útočník. Syn netuší, proč to otec udělal

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  19:59

Přímý přenos Útočník na slovenského premiéra Roberta Fica si k sobě politika nejdřív zavolal, než pětkrát...

Atentát z davu je noční můra ochranky, líčí experti. Bývalý šéf mluví o chybách

15. května 2024  18:45,  aktualizováno  19:34

Střelbě na slovenského premiéra Roberta Fica nešlo zabránit. Odehrála se podle stejného scénáře...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 56
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 795x
Oldřich Vlasák je konzervativní politik, který pevně věří, že rozvoj samosprávné demokracie je základní podmínkou prosperity státu. V současné době je místopředsedou Evropského parlamentu, místopředsedou Svazu měst a obcí České republiky, výkonným prezidentem Rady evropských obcí a regionů (CEMR), členem Světové rady spojených měst a místních samospráv (UCLG)a zastupitelem města Hradec Králové.
Oldřich Vlasák je členem Výkonné rady ODS.

Seznam rubrik