Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

"Zlatá totalita!" - poznámky k 1.dílu a odpověď kritikům

     V prvním díle vzbudily největší pozornost mé názory na přiměřenost a morálnost rozdělování společně vytvořeného zisku mezi zaměstnavatele a zaměstnance. Marx to nazýval přivlastňováním nadhodnoty. Nejsem ekonom a do rozboru kategorií jako jsou výrobní prostředky, náklady, kapitál, rezervy, obrat, tržba, zisk a pod. se nebudu pouštět, protože s tím si nedokáží poradit ani nositelé Nobelovy ceny za ekonomii (jsou však lidé, kterým je to naprosto jasné).

     Mým cílem v uvedeném článku bylo poukázat na pokřivené vztahy mezi lidmi jako důsledku stále většího konzumního materialismu jako stylu a smyslu života. Parafrázoval jsem biblickou moudrost, že tam, kde bývá nedostatek, tam že se rodí svár a závist. Kritikům se zřejmě nelíbilo slovo "nedostatek", protože asi mají za to, že všeho je dostatek. Zejména se mým kritikům slovo "závist" tak zalíbilo, že zamlžilo jejich soudnost a moje názory na nepřiměřenost onoho "rozdělování společně vydělaných peněz", které jsem charakterizoval jako nemorální, označili za  m o j i  závist a nepřejícnost. Upřímně mi poradili, ať nečtu bulvár a hned uvidím svět lépe. Asi chtěli říct, že každý nespokojenec a kritik současných poměrů si má nasadit růžové brýle a číst si v propagandistických brožurkách pravicových stran. Na pravo tedy vzkazuji : pánové a dámy, mě úplně stačí, co vidím a slyším kolem sebe. Abych poznal, že je něco shnilého v státě Českém, nepotřebuji číst bulvár.

     Proto opakuji - jsem zásadně proti rovnostářství a kdo poctivě pracuje, ať je bohatý ! Současně však zaměstnavatele, který si jako odměnu přisvojuje až 10-ti a vícenásobek průměrné mzdy svého zaměstnance, považuji za amorálního chamtivce a lakomce. Stejně jako ty, kteří své zaměstnance nepojišťují nebo jim vyplácejí oficiální a neoficiální část mzdy, což je mimochodem daňový podvod ale i poškozuje pracovníka při nemoci a při výpočtu důchodu. Ani jedno křivé slovo jsem neřekl proti těm živnostníkům a podnikatelům, kteří se chovají a podnikají fair play ! Před nimi dokonce smekám, vážím si jich a mám k nim respekt. Pokud ovšem někdo považuje půlmiliónové platy manažerů ČEZ, ČD a mnoha jiných firem za přiměřené, spravedlivé a morální, vzdávám se další diskuse ! A co se ohodnocení práce některých sportovců týče, chápu, že je to také věc reklamy. Jenže náklady na reklamu se odepíší z daní a odrazí se v cenách výrobků. Tudíž ji zase ve svém důsledku zaplatí spotřebitel, aniž by si museli "šéfové" ze svých zisků něco odpustit. Takže, kdo na tom vydělává a kdo prodělává ? Nechci zavádět žádné mzdové normy a tabulky, jen apeluji na morálku a soudnost těch, kteří "společně vydělané peníze" pro firmu rozdělují. Na to jsem chtěl poukázat - na chamtivost, nenažranost a ztrátu sociálního cítění celé řady příslušníků tzv. horních deseti tisíc.

     Někteří účastníci diskuse reagují na jakoukoliv kritiku současných poměrů způsobem, který se stává charakteristickým zejména u lidí, stojících tzv. napravo. Především takového "opovážlivce" ocejchují (aby bylo předem jasno a nikdo o jejich pravdě nepochyboval) a priori jako "soudruha, komunistu a socana". To je jejich první podpásovka.

     Potom odvedou pozornost od problému tím, že začnou vypočítávat všechno špatné a zlé, čeho se "komunismus" ve 20. století údajně dopustil. Staré, ale účinné - dát zlu jméno. To považují za stále ještě silný kalibr a nikdy se s ním nezapomenou vytasit. Je to účinné a geniálně jednoduché : nikoliv vysvětlit kritizovaný problém, ale zaútočit na kritika a poukázat na nedostatky jiných.

     Třetím oblíbeným trikem kritiků stojících napravo je naprostá bagatelizace současných nedostatků a opět zdůraznění, že za to vlastně můžou tzv. staré struktury a že kdybychom "komouše hned v listopadu oběsili" , žili bychom dnes jako v ráji pod ochranou neviditelné ruky trhu, svobody, demokracie a USA.

     Tito ochránci nových pořádků a svobodné diskuse potom použijí svůj nejoblíbenější úder přímo do rozkroku. Udělají z kritika primitiva, hňupa, závistivce a obdivovatele Stalina, Pol-Pota a doporučují mu důrazně odstěhovat se na Kubu, Severní Koreje a do podobných míst (co kdyby šli oni, když po tom tolik toužili žít na Západě - blbost, co?).

     Neodpustím si závěrem poznámku, že stejně "originálně" reagovali na každou snahu polidštit nerovné a nespravedlivé uspořádání společnosti její zastánci vlastně odjakživa. Nebo ukřižování Krista byla jen náboženská kulturní besídka ?

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Oldřich Slováček | úterý 26.10.2010 14:24 | karma článku: 27,20 | přečteno: 1672x
  • Další články autora

Oldřich Slováček

Těžký život Marie "Máni" Lavičkové.

V souvislosti se sofistikovanou amnestií pana prezidenta Klause zazářila mediální superstar, již dříve objevená režisérkou Sommerovou, kriminální recidivistka Máňa. Proslula zejména tím, že amnestii považuje za podraz a zubynehty se brání svobodě, kterou oproti ní tak radostně přijalo několik tisíc nejen sociálně vyloučených a nenapravitelných zločinců, ale i darebáků, jinak nadstandardně si žijících spoluobčanů.

11.2.2013 v 15:01 | Karma: 31,62 | Přečteno: 2913x | Diskuse| Politika

Oldřich Slováček

Praha olympijská - tunel za 70 milionů!

Nebýt olympiády, asi bych si na tuto kauzu ani nevzpomněl. Už asi nikdo nezjistí, koho prvního napadlo uspořádat letní olympijské hry 2016 v Praze. Údajně to bylo v naší historii již potřetí, kdy nějaký zanícený vlastenecký megaloman, duševně chorý funkcionář nebo geniální podnikatel s podobným nápadem přišel. Tentokrát to byli zřejmě lidé okolo pražské ODS. A protože všichni známe aktivity lobbisty Romana Janouška, myslím si, že nejsem daleko od věci, když se domnívám, že praotcem myšlenky byl právě on. On a kluci, co spolu v té době chodili a chodí. Jenomže až do letošního zatčení MUDr. Davida Ratha byla Policie ČR a její speciální protikriminální útvary, včetně státních zástupců a pravděpodobně i soudců, paralyzováni "vyššími zájmy", nikdo nikoho nevyšetřoval a nezatýkal. Jóó, byly (jsou?) to pro "horních deset tisíc" zlaté časy.

29.7.2012 v 10:00 | Karma: 34,58 | Přečteno: 2152x | Diskuse| Politika

Oldřich Slováček

Co by bylo, kdyby...

Tuto spojku podřadící použije každý z nás denně několikrát. Máme tím na mysli, že to, co se stalo, se za určitých jiných podmínek stát nemuselo.

2.5.2012 v 9:00 | Karma: 18,03 | Přečteno: 1671x | Diskuse| Politika

Oldřich Slováček

Lidé tyto politiky nechtějí a myslí to vážně

Zdá se, že někteří lidé nechápou, nebo nechtějí chápat, o co nespokojeným, demonstrujícím a protestujícím občanům skutečně jde.

21.4.2012 v 21:00 | Karma: 38,22 | Přečteno: 5235x | Diskuse| Politika

Oldřich Slováček

Proč já budu volit komunisty.

Ne, vůbec ne proto, co si myslíte. Jen jsem přesvědčen, že jejich program nejlépe vyjadřuje zájmy obyčejných lidí, mezi které jsem se celý život počítal. A také proto, že se nikomu ještě nepodařilo mi nabídnout lepší alternativu. Vládnoucí strana má hájit a prosazovat zájmy většiny a ne jen nějaké specifické skupiny občanů. Myslím si, že obyčejní lidé, tedy ti, kteří v současnosti žijí z příjmů nižších než je uváděná průměrná mzda a která snad představuje dnešní standard, tuto většinu tvoří. Vůbec si nemyslím, že by program KSČM byl tím nejlepším. Strana s takovým programem, který bude nejlépe reagovat na naprosto nové a neznámé podmínky 21. století se teprve narodí.

7.4.2012 v 10:00 | Karma: 31,26 | Přečteno: 3233x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Ukrajinská armáda zaútočila na přístavy v Černém moři, cílila i na sklady s ropou

17. května 2024  6:42,  aktualizováno  8:13

Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Sevastopol a další přístavní město...

Americkým Houstonem se prohnala mohutná bouře, vyžádala si čtyři oběti

17. května 2024  8:09

Nejméně čtyři lidé přišli o život při silných bouřkách, které se ve čtvrtek přehnaly přes město...

Varšava jako první polské město zakázala kříže na úřadech, opozice se bouří

17. května 2024  7:21

Varšava jako první město v převážně katolickém Polsku zakazuje kříže v městských úřadech a...

Texaský guvernér omilostnil muže odsouzeného na 25 let za zabití demonstranta

17. května 2024  7:04

Guvernér Texasu Greg Abbott udělil milost muži, odsouzenému k dvaceti pěti letům vězení za to, že v...

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3134x
Jsem ročník 1950 a to v mnohém ovlivňuje mé názory. Leccos o životě jsem pochopil, jiné asi už nepochopím nikdy. Tragickou chybou bojovníků "za něco" je, že začnou bojovat "proti někomu".