Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Těžký život Marie "Máni" Lavičkové.

V souvislosti se sofistikovanou amnestií pana prezidenta Klause zazářila mediální superstar, již dříve objevená režisérkou Sommerovou, kriminální recidivistka Máňa. Proslula zejména tím, že amnestii považuje za podraz a zubynehty se brání svobodě, kterou oproti ní tak radostně přijalo několik tisíc nejen sociálně vyloučených a nenapravitelných zločinců, ale i darebáků, jinak nadstandardně si žijících spoluobčanů.

Ne že bych jako důchodce toužil vyměnit si s Máňou role, to opravdu ne. Pobyt za mřížemi, byť by byl sebehezčí, je stále jen vězením s omezenými právy a pro bohabojného a spořádaného občana, jehož nejtěžším zločinem byl za celý život jen dopravní přestupek, by to byla tragédie. Přeci jen - to prostředí a společnost zlodějů, zlodějíčků, podvodníků, násilníků, rváčů, lupičů a kriminálníků vůbec není pro našince nic, co bychom vyhledávali.

Ne tak recidivistka Máňa. Tato 44. letá žena se téměř po celý svůj život dopouštěla zejména tu větších, tu menších krádeží. Byla za to 21x odsouzena k nepodmíněnému odnětí svobody a "odseděla" si celkem 276 měsíců, neboli 8 395 dnů, chcete-li 23 roků. Připustíme-li, že do svých 18let se chovala vzorně a "živili" ji rodiče, pak si teoreticky Máňa za celý svůj život odpracovala tři roky, během kterých (teoreticky) nežila na úkor někoho jiného, živila se (teoreticky) sama a platila daně, včetně zdravotního a sociálního pojištění.

Z jejího hlediska se nedivím, že se katru drží jako klíště. Ona v podstatě takovým klíštětem na těle nás všech je. Už z nás za ty roky vysála pěkných pár milionů. Já bych to šacoval na sedm. Je to hodně, vezmeme-li v úvahu, že Máňa jen bere a spotřebovává. Také si toho považuje a nechce do "civilu" ani za nic. Vždyť člověku, který je na kriminál navyklý, tam nic neschází. Po garantovaných osmi hodinách spánku si zajde na snídani, kterou dostane až pod nos. To samé je s obědem a večeří. Máňa je v pohodě. Žádné starosti co koupit, co uvařit, kde na to vzít. Žádné starosti s hypotékou, se složenkami, s inkasem. Má doslova na háku starost o ceny elektřiny, plynu, vody, léků. Jsou jí úplně volné takové "maličkosti" jako je nájem, topení nebo příplatek u lékaře. V "baráku" má psychologa, lékaře, holiče, kuchaře. Grátis! Myslíte si, že má starost o to, kdo to všechno zaplatí? Kdo za ni "zatáhne" zdravotní a sociální pojištění? Pochybuji.

A tak si říkám, jak by se mohli všichni pracující a zákonů dbající občané mít, kdyby se nemuselo ročně vynakládat přes 7 miliard na zaopatřovací ústavy Ministerstva spravedlnosti, stovky miliard na dávky pro nepřizpůsobivé spoluobčany, miliarda pro BIS, která údajně pátrá a informuje, ale je to na draka, stovky milionů na sociální projekty a programy, jejichž efektivita je diskutabilní, miliardy na fotovoltaický tunel a další desítky miliard za předražené stavby, nesmyslné projekty atd. atp. A tak se tu hospodaří, oknem vyhazuje korunka za korunou ze státní kasy a kapes nás všech, až jsou z toho biliony.

Ne že bych Máně ten její život záviděl, to ani náhodou. Jen si říkám, kde bychom byli, kdyby si všichni žili tak bezstarostně jako ona. Nebo kde by byla ona a jí podobní, kdybychom na ně už nedali ani korunu.

 

 

 

 

Autor: Oldřich Slováček | pondělí 11.2.2013 15:01 | karma článku: 31,62 | přečteno: 2912x
  • Další články autora

Oldřich Slováček

Praha olympijská - tunel za 70 milionů!

Nebýt olympiády, asi bych si na tuto kauzu ani nevzpomněl. Už asi nikdo nezjistí, koho prvního napadlo uspořádat letní olympijské hry 2016 v Praze. Údajně to bylo v naší historii již potřetí, kdy nějaký zanícený vlastenecký megaloman, duševně chorý funkcionář nebo geniální podnikatel s podobným nápadem přišel. Tentokrát to byli zřejmě lidé okolo pražské ODS. A protože všichni známe aktivity lobbisty Romana Janouška, myslím si, že nejsem daleko od věci, když se domnívám, že praotcem myšlenky byl právě on. On a kluci, co spolu v té době chodili a chodí. Jenomže až do letošního zatčení MUDr. Davida Ratha byla Policie ČR a její speciální protikriminální útvary, včetně státních zástupců a pravděpodobně i soudců, paralyzováni "vyššími zájmy", nikdo nikoho nevyšetřoval a nezatýkal. Jóó, byly (jsou?) to pro "horních deset tisíc" zlaté časy.

29.7.2012 v 10:00 | Karma: 34,58 | Přečteno: 2152x | Diskuse| Politika

Oldřich Slováček

Co by bylo, kdyby...

Tuto spojku podřadící použije každý z nás denně několikrát. Máme tím na mysli, že to, co se stalo, se za určitých jiných podmínek stát nemuselo.

2.5.2012 v 9:00 | Karma: 18,03 | Přečteno: 1671x | Diskuse| Politika

Oldřich Slováček

Lidé tyto politiky nechtějí a myslí to vážně

Zdá se, že někteří lidé nechápou, nebo nechtějí chápat, o co nespokojeným, demonstrujícím a protestujícím občanům skutečně jde.

21.4.2012 v 21:00 | Karma: 38,22 | Přečteno: 5235x | Diskuse| Politika

Oldřich Slováček

Proč já budu volit komunisty.

Ne, vůbec ne proto, co si myslíte. Jen jsem přesvědčen, že jejich program nejlépe vyjadřuje zájmy obyčejných lidí, mezi které jsem se celý život počítal. A také proto, že se nikomu ještě nepodařilo mi nabídnout lepší alternativu. Vládnoucí strana má hájit a prosazovat zájmy většiny a ne jen nějaké specifické skupiny občanů. Myslím si, že obyčejní lidé, tedy ti, kteří v současnosti žijí z příjmů nižších než je uváděná průměrná mzda a která snad představuje dnešní standard, tuto většinu tvoří. Vůbec si nemyslím, že by program KSČM byl tím nejlepším. Strana s takovým programem, který bude nejlépe reagovat na naprosto nové a neznámé podmínky 21. století se teprve narodí.

7.4.2012 v 10:00 | Karma: 31,26 | Přečteno: 3233x | Diskuse| Politika

Oldřich Slováček

Capo di Tutti Capi Roman Mazánek Janoušek a Pavel Cestovatel Bém.

Jako bychom se v čase přenesli na Sicílii, New Yorku nebo Chicaga minulého století, do světa Al Capona a Lucky Luciana, když se začteme do článků a zaposloucháme do zpráv o podivuhodném životě a neskutečných náhod ctihodných občanů Janouška a Béma. Života plného špíny, podvodů, krádeží, korupce, intrik, klientelismu a kuloárové politiky.

2.4.2012 v 15:00 | Karma: 31,03 | Přečteno: 3454x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3134x
Jsem ročník 1950 a to v mnohém ovlivňuje mé názory. Leccos o životě jsem pochopil, jiné asi už nepochopím nikdy. Tragickou chybou bojovníků "za něco" je, že začnou bojovat "proti někomu".