Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KB

Kolokol

3. 11. 2010 13:03
Píšete

do rozboru kategorií jako jsou výrobní prostředky, náklady, kapitál, rezervy, obrat, tržba, zisk a pod. se nebudu pouštět, protože s tím si nedokáží poradit ani nositelé Nobelovy ceny za ekonomii.

Omyl, minimálně náklady, kapitál, rezervy, obrat, tržba a zisk jsou obyčejné účetní výrazy, kterou by měl chápat každý OSVČ.

0 0
možnosti
VS

Astaroth

3. 11. 2010 12:33
Kapitalismus mel 20 let

A kazdickym jednim rokem ukazal, jak zhoubny a prezily rezim to je.

0 0
možnosti
JM

janacz

3. 11. 2010 12:31
Pokřivené vztahy...

nejsou nic nového pod sluncem,  dříve byly taky, nebo nebyly? ??

0 0
možnosti
OS

Naivní volič

5. 11. 2010 20:32
Re: Pokřivené vztahy...

Nevím, jakou máte zkušenost vy, ale u nás na pracovišti byla pohoda, trávili jsme společně i víkendy a někdy i dovolené. V baráku jsme se zdravili, na Silvestra byly všechny dveře dokořán, kočárky i s fusaky jsme měli normálně "zaparkované" na chodbě nebo i přes noc zapomenuté venku a nic se neztratilo, velké prádlo schlo do rána na šňůrách před barákem, na chodbě jsme měli sezení, kde chlapi pili lahváče a ženské drbaly u kafíčka, vzájemně jsme si pomohli nebo si půjčovali, v tramvaji mladí pustili sednout těhotnou maminku nebo dědka, skoro denně někde hrála v restauraci nebo kavárně živá hudba k tanci, na čundru u řeky jsme se nebáli nechat věci bez dozoru. To bylo jen pár příkladů dřívějších vztahů tak, jak jsem je JÁ OSOBNĚ zažil. Také se kradlo a vraždilo, ale asi ne tak jako dnes. V

0 0
možnosti
JJ

Šerlok Homeless

26. 10. 2010 20:34
Jednoduchý recept

Pokud je zaměstnanec přesvědčen, že mu jeho zaměstnavatel platí málo, může (většinou) si najít zaměstnavatele, který jeho práci lépe ocení.

0 0
možnosti
PK

repanak

26. 10. 2010 20:45
Re: Jednoduchý recept

To není zdaleka tak snadné ale to není základní motto článku. Tam jde o velikost rozptylu po "vertikále" - nejen zda je "morální" ale taky  jestli třeba menší by nebyl dostatečně motivační. Ve světě se tomu brání třeba progresivním zdaněním, vázáním odměn na výsledky za dlouhé časové období, preferencí investic. Už Baťa nevyplácel ohromné bonusy a la letiště za nějaké roční období. Ale ruka ruku myje.

0 0
možnosti
OT

othoma

26. 10. 2010 19:23
změny jsou potřeba

naprosto autora chápu,  systém je pokřivenej , pevně doufám, že kapitalismus není to poslední k čemu se lidi dopracovali. Jeden příklad: pracuju ve velký firmě na manažerský pozici a ted´ jsme museli vzít novýho člověka za odchod do penze , kvalifikovaných lidí jsme sehnali dost , ale nikdo nechtěl tak málo za co tam dělají stávající lidi, takže jsme museli dát podstatně víc, zaměstnavatel ví dobře jak jsou "starý" zaměstnanci blbě placený , ale protože jsou už starší tak toho dokonale zneužívá, zato mladšího z ulice vezmou klidně  za víc, protože nic jiného jim nezbývá.

ukázkový příklad pokřiveného systému.  

0 0
možnosti
P

petrhajek.blog.idnes.cz

26. 10. 2010 17:50
a jak poznate, co je moralni a co ne?

Beerte to jako smenny obchod: zamestnanec nabizi praci a zamestnavatel ji od nej kupuje. Pokud ma zamestnanec pocit, ze za svou praci dostava malo, muze svobodne jit jinam. Pokud zamestnavatel dokaze stejnou praci zamestnance zhodnotit treba vice, nez konkurence a ma vyssi zisk - ktery muze castecne dat zamestnanci jako odmenu (coz neni od veci, zazny zamestnavatel nechce o dobre zamestnance prijit), muze si ho nechat a nebo muze zvelebit firmu, rozsirit vyrobu apod. Kde je tam neco amoralniho?

Nebavim se o pripadech kraceni dani, nemocenske ci socialniho pojisteni - to je poruseni zakona a ma o resit policie.

0 0
možnosti
JJ

Šerlok Homeless

26. 10. 2010 20:35
Re: a jak poznate, co je moralni a co ne?

R^

0 0
možnosti
PR

pá_ja

26. 10. 2010 16:30
Nevím,

jestli byly v příkladu hanebných odměn uvedeny správné příklady a srovnávat státní firmy s čistě soukromým sektorem je zavádějící.

Věřím tomu, že ani velké mezinárodní firmy působící v ČR neposkytují svým manžerům takové odměny a i kdyby tak jsou každopádně ziskové, potom je to správně.

ČEZ - v podstatě nemá konkurenci, jejich "produkt" potřebují všichni, to se to pak podniká, nicméně je zisk, jsou odměny

ČD - vůbec nemá konkurenci, překvapuje ovšem jejich ztrátovost, tam je to špatně, normální je při ztrátách neodměňovat a spíš vyhodit.

0 0
možnosti

Gaspard

26. 10. 2010 16:08
Autor motá páté přes deváté

Tak za 1) málokterý podnikatel si vyplácí 100násobek platu svých zaměstnanců. Proč by to, proboha, dělal? Vždyť většinu svých potřeb uspokojí v rámci firmy (firemní auto, firemní byt, telefon atd.). Za 2) neustále omýlaný Roman z ČEZu nebo manažeři z ČD nejsou majitelé firmy ČEZ resp. ČD, ale její zaměstnanci, tudíž se s nimi firma, podle autora spravedlivě, dělí o své zisky. Tudíž tam je vlastně všechno v pořádku. Za 3) platy zaměstnanců určuje trh práce (nabídka/poptávka). Jestliže potřebuju kopáče, tak si zjistím, za kolik jsou lidi ochotni tuhle práci dělat a jako podnikatel musím počítat s tím, že musím kopáči zaplatit tolik a tolik i když mi zákazník třeba nezaplatí. Když budu potřebovat účetní a vím, že běžný plat účetní je dejme tomu 25000 hrubého, tak jí ho budu muset platit každý měsíc, i když je její práce jenom režije a někdo jiný na ten její plat bude muset vydělat (třeba ten kopáč).

Doufám, že tohle autor pochopí.

0 0
možnosti
JM

janacz

3. 11. 2010 12:33
Re: Autor motá páté přes deváté

R^

0 0
možnosti

ofcoursedude

26. 10. 2010 15:51
Možná

Máte pravdu, a zároveň se strašně mýlíte.

Všechno je otázkou nabídky a poptávky. Lidi jsou ochotni zaplatit tisícovku za koncert, 800 za blu-ray disk a pracovat za 20 000Kč, a to nemá nic společného s tím kolik interpret/firma/podnikatel bere. Ti pouze nabízejí něco žádaného (práci, zábavu) za cenu která balancuje množství a příjem/ziskovost. Zářný příklad je zrušený "galavečer" s Tysonem - lidi prostě nechtěli zaplatit 25 000Kč za lístek. Stejně tak nebudou ředitelé a vyšší manažeři pracovat v ČEZu za 60 tisíc když můžou v soukromém sektoru dostat desetkrát tolik. A zkušený, schopný ředitel si na svou půlmilionovou mzdu vydělá.

A zároveň pokud lidi nebudou chtít dát za stůl víc než těch pár stovek za kterou ho koupí v IKEE tak si můžou truhláři nechat o stejných platech jen zdát. Mlíko za 40kč/litr taky moc lidí nekoupí - dokonce i 17 korun za Madetu, nejlevnější mlíko který má alespoň nějakou chuť, jim přijde moc - takže z farmářů milionáři taky hned tak nebudou.

0 0
možnosti

ofcoursedude

26. 10. 2010 15:55
Re: Možná

A to že někdo zbohatne dovozem hraček z Číny? No a co? Když lidi nechtějí dát pětistovku za Českou ručně vyrobenou hračku ale radši koupí dětem za stovku nějakýho panáka odněkud z východu, to že to podnikatel nakoupil za padesát neni relevantní - lidi by to koupili i třeba za dvě nebo tři stovky. Ale s tim kolik bere firemní sekretářka nebo účetní nemá to jestli je zisk firmy 50 nebo 250 kč za kus nic společnýho.

Ano, lze to trochu regulovat (pomocí kvót), těžit z toho (pomocí progresivního zdanění), ale kontrolovat to úplně jako za socialismu je princip v konečném důsledku destruktivnější než to nechat plně na trhu jako takovym.

0 0
možnosti
ÚNV

úplně nová Viktorka

26. 10. 2010 15:43
OSVČ

jsou největší bestie. Nechávají si úplně FŠECHNO.

0 0
možnosti
RWS

Roger Wilco Sr.

26. 10. 2010 15:48
Re: OSVČ

Ne, fakt? Neblbni! Taky jsem OSVČ, co fšechno si nechávám? ;-D

0 0
možnosti
  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3134x
Jsem ročník 1950 a to v mnohém ovlivňuje mé názory. Leccos o životě jsem pochopil, jiné asi už nepochopím nikdy. Tragickou chybou bojovníků "za něco" je, že začnou bojovat "proti někomu".