Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lidé tyto politiky nechtějí a myslí to vážně

Zdá se, že někteří lidé nechápou, nebo nechtějí chápat, o co nespokojeným, demonstrujícím a protestujícím občanům skutečně jde.

Poslouchám-li komentátory, koaliční politiky, nebo čtu-li reakce pravičáků, stále je těmto naštvaným občanům podsouvána snaha o odmítání reforem a šetření, jsou obviňováni z nepochopení špatné ekonomické situace, touhy po ještě větších sociálních dávkách a dokonce návratu socialismu, jehož čtyřicetiletá existence je zase charakterizována jen negativy a je smršťována na období padesátých let. V diskusích čtu výrazy jako "chamraď, lůza, chátra, socky, nemakačenkové, závistivci, bolševici" apod.

 

Je to vůbec zajímavý úkaz. Jednou jsou lidé v ulicích a na náměstích projevem občanské a politické uvědomělosti, podruhé výrazem svobody a demokracie, potřetí zmanipulovaným davem. Jednou jim musíme naslouchat, podruhé je rozehnat. Prostě jak se to komu hodí. V této souvislosti si neodpustím aktuální poznámku. Nebo spíš otázku. Kde byli dnes umělci, toto svědomí národa? Kde jsou Chartisté, bývalí disidenti a obhájci svobody, demokracie a lidských práv? Že by platilo "Koho chleba jíš, toho píseň zpívej?"

 

Mám-li soudit podle sebe, jsem pro, aby se šetřilo, abychom neutráceli víc, než na kolik máme, abychom ledacos přehodnotili, nepotřebné a momentálně zbytečné zrušili nebo odložili. Abychom nastolili jasná pravidla, pořádek a hospodárnost v nakládání s veřejnými prostředky a penězi daňových poplatníků. Dokonce jsem pro, abychom si "utáhli opasky".

 

Jenomže to nesmí, jak je v Česku již pravidlem, platit jen pro někoho. Především mi o šetření a hospodárnosti nesmějí kázat ty politické strany a ti politici, kteří od prvních dnů po onom památném 17. listopadu 1989 nemysleli na nic jiného než na svůj osobní prospěch a podle toho také po celá následující desetiletí jednali. Jistě ne všichni, ale troufám si říct, že velmi mnoho z nich. Po zádech svých voličů a za peníze podnikatelských kmotrů se vydrápali do funkcí, parlamentních a zastupitelských křesel, do luxusních úřednických kanceláří, obrnili se imunitou, neodvolatelností a neprostupným pralesem nesrozumitelné legislativy a začali víno pít a vodu kázat.

 

Zadáte-li na inet patřičná hesla, budete dlouhé hodiny číst a číst o podvodech, korupci, krádežích, klientelismu, diletantismu i vychytralosti, kmotrovské mafii, kauzách na hranici zákona, o sice zákonném, ale morálně nepřijatelném chování politiků, poslanců, ministrů, státních úředníků a podnikatelů. Čím víc budete číst, tím víc se ocitnete ve světě milionů, stamilionů a miliard, mizejících ze státní pokladny prostřednictvím podnikatelů do soukromých kapes. Připomenete si již dávno zapomenuté, časem zaváté a nikdy nevyšetřené skandály a kauzy, pod justiční koberec zametené aféry, prapodivná selhání policie, státních zastupitelství i soudů. Ocitnete se ve světě tajemných schůzek, konspiračních setkání, špiclování, vydírání, kuloárových intrik, uplácení, spiknutí, zdánlivě jednoduchých, ale přitom geniálních finančních machinací, bravurních obhajob špičkovými advokáty, sofistikovaných smluv, ale také ve světě bohatství, luxusu a prominentního života.

Toto politické a podnikatelské svinstvo ale neodhalují, jak bychom očekávali, draze placené zpravodajské a informační služby, útvary na odhalování všeho možného, kontrolní úřady až po ten nejvyšší včetně těch parlamentních, finanční úřady, daňové úřady, státní zástupci, policie nebo dokonce politická opozice, ale až na výjimky novináři vybavení foťákem, mobilem a diktafonem.

 

Uvědomujete si vy, kteří dnes kritizujete protestující a nespokojené občany a přisuzujete jim "nízké pohnutky", nerozum a dokonce jistý primitivismus, že ti darebáci v politice a v čele státu okrádali a podváděli celých dvaadvacet let také vás? Že ti lidé i dnes na "Václaváku" nevolají po znárodńování, vládě jedné strany, rovnostářství ani bezpracném živobytí? Ti lidé chtějí "jen" práva a povinnosti pro každého bez výjimky, chtějí "jen" pracovat a za odvedenou práci dostat spravedlivou mzdu, ze které budou moci slušně a důstojně žít. Chtějí aby ti, kteří svoje úkoly při správě věcí veřejných nezvládli, složili své funkce. Nechtějí, aby se tzv. úspory a reformy dotýkaly zese jen těch, kteří žijí jen z toho, co dostanou na výplatní pásce. Dvě desítky let zde jedni navzdory krizím a hospodářským problémům s pomocí politiků bohatli, zatímco druzí pomalu ale jistě vinnou politiků chudli a dnes to mají zaplatit.

 

 

 

Autor: Oldřich Slováček | sobota 21.4.2012 21:00 | karma článku: 38,22 | přečteno: 5235x
  • Další články autora

Oldřich Slováček

Těžký život Marie "Máni" Lavičkové.

V souvislosti se sofistikovanou amnestií pana prezidenta Klause zazářila mediální superstar, již dříve objevená režisérkou Sommerovou, kriminální recidivistka Máňa. Proslula zejména tím, že amnestii považuje za podraz a zubynehty se brání svobodě, kterou oproti ní tak radostně přijalo několik tisíc nejen sociálně vyloučených a nenapravitelných zločinců, ale i darebáků, jinak nadstandardně si žijících spoluobčanů.

11.2.2013 v 15:01 | Karma: 31,62 | Přečteno: 2912x | Diskuse| Politika

Oldřich Slováček

Praha olympijská - tunel za 70 milionů!

Nebýt olympiády, asi bych si na tuto kauzu ani nevzpomněl. Už asi nikdo nezjistí, koho prvního napadlo uspořádat letní olympijské hry 2016 v Praze. Údajně to bylo v naší historii již potřetí, kdy nějaký zanícený vlastenecký megaloman, duševně chorý funkcionář nebo geniální podnikatel s podobným nápadem přišel. Tentokrát to byli zřejmě lidé okolo pražské ODS. A protože všichni známe aktivity lobbisty Romana Janouška, myslím si, že nejsem daleko od věci, když se domnívám, že praotcem myšlenky byl právě on. On a kluci, co spolu v té době chodili a chodí. Jenomže až do letošního zatčení MUDr. Davida Ratha byla Policie ČR a její speciální protikriminální útvary, včetně státních zástupců a pravděpodobně i soudců, paralyzováni "vyššími zájmy", nikdo nikoho nevyšetřoval a nezatýkal. Jóó, byly (jsou?) to pro "horních deset tisíc" zlaté časy.

29.7.2012 v 10:00 | Karma: 34,58 | Přečteno: 2152x | Diskuse| Politika

Oldřich Slováček

Co by bylo, kdyby...

Tuto spojku podřadící použije každý z nás denně několikrát. Máme tím na mysli, že to, co se stalo, se za určitých jiných podmínek stát nemuselo.

2.5.2012 v 9:00 | Karma: 18,03 | Přečteno: 1671x | Diskuse| Politika

Oldřich Slováček

Proč já budu volit komunisty.

Ne, vůbec ne proto, co si myslíte. Jen jsem přesvědčen, že jejich program nejlépe vyjadřuje zájmy obyčejných lidí, mezi které jsem se celý život počítal. A také proto, že se nikomu ještě nepodařilo mi nabídnout lepší alternativu. Vládnoucí strana má hájit a prosazovat zájmy většiny a ne jen nějaké specifické skupiny občanů. Myslím si, že obyčejní lidé, tedy ti, kteří v současnosti žijí z příjmů nižších než je uváděná průměrná mzda a která snad představuje dnešní standard, tuto většinu tvoří. Vůbec si nemyslím, že by program KSČM byl tím nejlepším. Strana s takovým programem, který bude nejlépe reagovat na naprosto nové a neznámé podmínky 21. století se teprve narodí.

7.4.2012 v 10:00 | Karma: 31,26 | Přečteno: 3233x | Diskuse| Politika

Oldřich Slováček

Capo di Tutti Capi Roman Mazánek Janoušek a Pavel Cestovatel Bém.

Jako bychom se v čase přenesli na Sicílii, New Yorku nebo Chicaga minulého století, do světa Al Capona a Lucky Luciana, když se začteme do článků a zaposloucháme do zpráv o podivuhodném životě a neskutečných náhod ctihodných občanů Janouška a Béma. Života plného špíny, podvodů, krádeží, korupce, intrik, klientelismu a kuloárové politiky.

2.4.2012 v 15:00 | Karma: 31,03 | Přečteno: 3454x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  16:31

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

Hrál na počítači a nechodil ven. Policisté u něj doma našli varnu pervitinu

1. května 2024  15:51

V bytě na okraji Brna našla policie varnu pervitinu, podezřelý muž skončil ve vazbě. Stíhaná je i...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10,  aktualizováno  15:48

Neznámý útočník v noci na středu hodil tři zápalné lahve na synagogu v centru Varšavy. Případ...

Zatýkáme migranty pro první vlnu deportací do Rwandy, oznámil Londýn

1. května 2024  15:45

Britská policie ve středu začala se zadržováním migrantů, kteří do Británie přišli nelegálně a byli...

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3134x
Jsem ročník 1950 a to v mnohém ovlivňuje mé názory. Leccos o životě jsem pochopil, jiné asi už nepochopím nikdy. Tragickou chybou bojovníků "za něco" je, že začnou bojovat "proti někomu".