Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nacisté a komunisté - podle někoho jedno jest.

Někteří lidé, zejména ti stojící názorově tzv. v pravo, nemaje dostatek relevantních argumentů k dehonestaci socialismu a ospravedlnění "své pravdy", se v agitační euforii uchylují k argumentační "bombě" a ztotožňují komunisty s nacisty.

Nalejme si čistého vína. Tak jako každý hráč hraje proto aby vyhrál, tak každá politická strana vstupuje do volebního ringu s cílem zvítězit, převzít moc a nastolit vládu jedné strany, pokud možno na věky. A bylo-li by jí to umožněno, nejraději by vládla totálně. To však již na počátku XXI. století nebude asi možné a tak pokud se neznemožní sama, snaží se znemožnit alespoň své politické protivníky. Bohužel na můj vkus až příliš často způsobem nečestným, podlým, záludným a jak se dnes říká un fair.

Každá politická strana při stanovení svých cílů, programu a obhajování něčích zájmů vychází z nějaké ideologie a opírá se o své členy, příznivce a voliče. To je její politika. Je to náročné a není to zadarmo. I když se to někdy nezdá a není na první pohled zřejmé, i když dva dělají totéž, nikdy to není totéž. Politické strany se od sebe prostě odlišují. ODS není TOP 09, VV nejsou SZ, KSČM není ČSSD a KSČ nebyla NSDAP.

NSDAP jako německá krajně pravicová politická strana vznikla v únoru 1920 přijetím Hitlerových 25 tezí programu na shromáždění Německé dělnické strany (DAP), do níž Adolf Hitler vstoupil v září 1919 s členským průkazem č.7. DAP měla v té době necelých 60 členů a s dělníky měla pramálo společného. Vyznávali Thule, okultismus, árijce, starogermánce apod. Podobala se spíš nějaké sektě než politické straně. Odtud také pochází nacistické symboly jako svastika nebo runové SS. Z tohoto prostředí tedy pocházel budoucí Vůdce a odtud zřejmě čerpal i některé myšlenky pro svůj Mein Kampf. Tam se také poznal s budoucími soukmenovci, například s Hessem. Ideologií nacistů byl "národní světonázor", vycházející z přesvědčení, že všichni lidé si nejsou rovni, stejně jako si nejsou rovny lidské rasy, z nadřazenosti Árijské rasy (ztotožnili s německým národem) na základě přírodního zákona, že silný a schopný vítězí, slabý a méně schopný prohrává. K vyřešení problémů lidstva je povolána nejvyšší rasa - Árijci, jakožto velkopanský lid. Hlavními znaky jsou šovinismus, revanšismus, antisemitismus, pangermanismus a rasismus.

NSDAP obhajovala zájmy árijské rasy, německého národa, německého národního státu. Vše, co sloužilo k vybudování tisícileté Třetí říše, posílení rasy a nastolení panství Německa, bylo v zájmu NSDAP. Nacisté proto ani nijak zvlášť neusilovali o znárodnění velkoprůmyslu a bank. Její politika naopak byla výhradně v zájmu kapitálu. Byl to velký kapitál, který nacistům pomohl k moci a přiznejme si, byla to i Francie a Velká Británie, kdo tiše přihlížel militarizaci Německa a mlčel k jeho rozpínavosti. To také jistě nebylo zadarmo.

Konečným cílem Hitlera a nacistů bylo dobytí ztracených území, kolonií a světových pozic, vláda nad jinými národy, z jejichž zdrojů a jejich práce měli žít a tato zabraná území jen velkopansky spravovat. Cílem byla i fyzická likvidace zejména Židů a tzv. méněcenných lidí včetně zdravotně postižených, homosexuálů apod. Tisíciletá germánská Třetí říše, to byla idea a cíl NSDAP.

 

KSČ jako "krajní" levicová politická strana vznikla v květnu 1921 jako důsledek roztržky v sociální demokracii. Část levicových členů nesouhlasila s kolaborační politikou strany, ze sociální demokracie odešla a založila vlastní stranu - KSČ. Sociální demokraté stále více chtěli jen dílčí změny a kompromisy s pravicí, budoucí komunisté úplné svržení vládnoucí pravice. Ideologií komunistů se stalo učení Marxe a Engelse, hlásající rovnost všech lidí v právech a povinnostech, splečenské vlastnictví výrobních prostředků, odstranění třídních antagonistických rozdílů mezi lidmi, diktaturu proletariátu a vedoucí úlohu komunistické strany. Proti nacionalismu staví internacionalismus, proti individualismu kolektivismus, proti výsadám menšiny prosperitu většiny.

KSČ obhajovala zájmy dělníků, zaměstnanců, zemědělců, inteligence, intelektuálů a všech, kteří žijí ze mzdy a prodeje své pracovní síly a tvořících naprostou většinu společnosti. Patřily mezi ně i zájmy živnostníků, malovýrobců, státních zaměstnanců a všech, kteří nebyli vlastníky výrobních prostředků nebo jimi nevykořisťovali druhé. V době německé okupace obhajovala české národní zájmy a zájmy spojenců na porážce německého fašismu. Po roce 1948 bylo hlavním zájmem upevnění získané vládnoucí moci a budování socialismu. Vlivem objektivní mezinárodní situace, stalinismu i subjektivních chyb, snahou dostat vše pod vlastní kontrolu, všechno řídit a o všem rozhodovat, přílišný centralismus namísto decentralizace, důraz na represi místo diskuze a ideologické práce, troufám si říct i fatální nepochopení marxismu a sebeuspokojení a z mnoha dalších příčin, které budou ještě jistě předmětem studia se KSČ odtrhla od reality i většiny pracujících, přestala hájit zájmy většiny a v politickém boji byla poražena.

Cílem KSČ bylo převzetí politické a ekonomické moci a cestou budování socialismu dosáhnout komunistické beztřídní všelidové společnosti, ve které by předala moc jiným zastupitelským subjektům vzešlých z vůle většiny občanů, nastolení skutečné demokracie ve smyslu lidovlády a občanské společnosti.

Programově byly tedy zájmy, cíle i ideologie obou politických stran výrazně odlišné a naprosto nesrovnatelné. Možná se některé metody práce KSČ v lecčem podobaly nacistické hrůzovládě, zejména v prvních letech po Únoru vykonstruovanými politickými procesy, nucenými pracovními tábory, činností SNB i StB, chybami při kolektivizaci zemědělství a pod. Aniž bych chtěl jakkoliv zlehčovat uvedené i jiné skutky spáchané některými členy KSČ, nesouhlasím s jejich paušalizací, přisuzováním kolektivní viny a už vůbec ne srovnáváním KSČ s německým nacismem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Oldřich Slováček | sobota 28.5.2011 8:00 | karma článku: 40,76 | přečteno: 8148x
  • Další články autora

Oldřich Slováček

Těžký život Marie "Máni" Lavičkové.

V souvislosti se sofistikovanou amnestií pana prezidenta Klause zazářila mediální superstar, již dříve objevená režisérkou Sommerovou, kriminální recidivistka Máňa. Proslula zejména tím, že amnestii považuje za podraz a zubynehty se brání svobodě, kterou oproti ní tak radostně přijalo několik tisíc nejen sociálně vyloučených a nenapravitelných zločinců, ale i darebáků, jinak nadstandardně si žijících spoluobčanů.

11.2.2013 v 15:01 | Karma: 31,62 | Přečteno: 2913x | Diskuse| Politika

Oldřich Slováček

Praha olympijská - tunel za 70 milionů!

Nebýt olympiády, asi bych si na tuto kauzu ani nevzpomněl. Už asi nikdo nezjistí, koho prvního napadlo uspořádat letní olympijské hry 2016 v Praze. Údajně to bylo v naší historii již potřetí, kdy nějaký zanícený vlastenecký megaloman, duševně chorý funkcionář nebo geniální podnikatel s podobným nápadem přišel. Tentokrát to byli zřejmě lidé okolo pražské ODS. A protože všichni známe aktivity lobbisty Romana Janouška, myslím si, že nejsem daleko od věci, když se domnívám, že praotcem myšlenky byl právě on. On a kluci, co spolu v té době chodili a chodí. Jenomže až do letošního zatčení MUDr. Davida Ratha byla Policie ČR a její speciální protikriminální útvary, včetně státních zástupců a pravděpodobně i soudců, paralyzováni "vyššími zájmy", nikdo nikoho nevyšetřoval a nezatýkal. Jóó, byly (jsou?) to pro "horních deset tisíc" zlaté časy.

29.7.2012 v 10:00 | Karma: 34,58 | Přečteno: 2152x | Diskuse| Politika

Oldřich Slováček

Co by bylo, kdyby...

Tuto spojku podřadící použije každý z nás denně několikrát. Máme tím na mysli, že to, co se stalo, se za určitých jiných podmínek stát nemuselo.

2.5.2012 v 9:00 | Karma: 18,03 | Přečteno: 1671x | Diskuse| Politika

Oldřich Slováček

Lidé tyto politiky nechtějí a myslí to vážně

Zdá se, že někteří lidé nechápou, nebo nechtějí chápat, o co nespokojeným, demonstrujícím a protestujícím občanům skutečně jde.

21.4.2012 v 21:00 | Karma: 38,22 | Přečteno: 5235x | Diskuse| Politika

Oldřich Slováček

Proč já budu volit komunisty.

Ne, vůbec ne proto, co si myslíte. Jen jsem přesvědčen, že jejich program nejlépe vyjadřuje zájmy obyčejných lidí, mezi které jsem se celý život počítal. A také proto, že se nikomu ještě nepodařilo mi nabídnout lepší alternativu. Vládnoucí strana má hájit a prosazovat zájmy většiny a ne jen nějaké specifické skupiny občanů. Myslím si, že obyčejní lidé, tedy ti, kteří v současnosti žijí z příjmů nižších než je uváděná průměrná mzda a která snad představuje dnešní standard, tuto většinu tvoří. Vůbec si nemyslím, že by program KSČM byl tím nejlepším. Strana s takovým programem, který bude nejlépe reagovat na naprosto nové a neznámé podmínky 21. století se teprve narodí.

7.4.2012 v 10:00 | Karma: 31,26 | Přečteno: 3233x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  20:54

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

Fiala mluvil s Netanjahuem, členové vlády mluví o zatykači z Haagu opatrně

21. května 2024  18:53,  aktualizováno  20:41

Premiér Petr Fiala si telefonoval s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahu. O zatykač na něj,...

Černomořská flotila dále slábne. Zasáhli jsme korvetu Ciklon, hlásí Kyjev

21. května 2024  18:21,  aktualizováno  20:41

Ukrajinská armáda oznámila zásah ruské korvety Ciklon v Sevastopolu na Moskvou okupovaném...

Odpověď „západním štváčům“. Rusko se pustilo do taktického jaderného cvičení

21. května 2024  19:31,  aktualizováno  20:38

Ruská armáda zahájila první fázi manévrů, které zahrnují nácvik přípravy a použití taktických...

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3134x
Jsem ročník 1950 a to v mnohém ovlivňuje mé názory. Leccos o životě jsem pochopil, jiné asi už nepochopím nikdy. Tragickou chybou bojovníků "za něco" je, že začnou bojovat "proti někomu".