Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Samoživitelka podruhé....

Už jsem psala, že jsem "členkou klubu samoživitelek" (pouze nadsázka), a tak si myslím, že mám dostatečné zkušenosti a informace a vůbec... a mohu se celkem kompetentně vyjadřovat k tématům, které se dotýkají nás samoživitelek. Já ale nevím, jestli je název samoživitelka ten pravý ořechový...! To je podobné jako třeba mateřská dovolená (anebo rodičovská....), stejně i označení pro dovolenou učitelů učitelské prázdniny. Hloupá a matoucí pojmenování. Když se nad tím zamyslíme, tak ne samoživitelka, rozhodně ne mateřská dovolená, ale i ne učitelské prázdniny. (Jen ať si každý zkusí učit...! Ne týden, ne měsíc, ale několik let a na různých typech škol.) Zpět k samoživitelkám.

Před několika dny vyšel článek o jisté mamince, která své Terezce chtěla koupit do první třídy perfektní školní tašku, a tak si nakonec musela od svých přátel vypůjčit nějaké peníze, aby mohla holčičce pořídit vše potřebné.

Článek mne zaujal, protože i já mám Terezku, sice o něco starší, také jsem s ní sama. Avšak naštěstí pracuji, diplom v kapse, navíc jsem "starší" maminkou. Nechci nikoho otravovat tím, jak se mám špatně, jak to mám těžké, když jsem na všechno sama. Já prostě těm různým trápením, která jdou z úst, anebo z pera podobně "postižených" žen, zcela nevěřím. Určitě se některé žije jednodušeji, některá to má fakt těžké, ale přesto si myslím, že pravda je někde trošku jinde. Každý, kdo chce být litován, tak přenáší na ostatní ty své problémy v takové verzi, aby opravdu ukázal, jak je na tom bídně.

Předně jsme si každý strůjcem svého štěstí, anebo ho můžeme méně či více ovlivnit (to štěstí, ten svůj život). Než se mi narodila Terezka, tak jsem bilancovala a počítala a usilovně přemýšlela. Věděla jsem, že zůstanu na všechno sama, že Terezčin tatínek s námi nebude. Je to ženatý pán, který má rád své již zasloužené pohodlí. JIž dopředu předesílal, že dítě nechce. Věděla jsem to a přesto jsem si miminko nechala. Jsem šťastná, že jsem tak učinila. Terezka je prostě báječná a žije se nám celkem fajn. Šla jsem do toho, protože jsem věděla, že se o nás postarám. Vím, že se v životě mohou stát různé nepředvídanosti, přesto si myslím, že je třeba i s takovými možnými variantami počítat. 

Určitě nezaměstnaná maminka je na tom mnohem hůře než pracující, přest není zcela bez financí. To fakt není. Já ostatně nakupuji do školy taky a vím, že TO stojí hodně peněz. Místo abych někoho kritizovala, anebo poučovala, tak napíšu něco málo "z mého hospodaření". Samozřejmě šetřím a opravdu přemýšlím, za co utratím. Nemusím chodit do restaurací, nekouřím a nepiji. Jen si spočítejte, kolik stojí panák zelené, anebo krabička cigaret. Miluji hezké oblečení, pěkné botičky a různé serepetičky k tomu. Neomezuji se v nich. I Terezku vedu k tomu, aby byla šik. Nakoupim si hezké hadýrky, ale vždy přemýšlím, jestli doplní můj stávající šatník, zda jsou s tím mým dosavadním kombinovatelné. Co nenosím, tak prodám. Nenakupuji v second handu. Nebaví mne to a neumím to, ale věřím, že i tam se dají pořídit prima kousky.

Terezčino oblečení je velmi účelné, kombinovatelné a myslím si, že i velm pěkně. Na co si dávám pozor, jsou botičky. Přece nezničím tomu mláďátku nožičky. Naštěstí Terka není trhan, a tak jí botky vydrží hezké dlouho. Sice ne dlouho časově, ale s tím se musí počítat. Mně ostatně  stačí botky troje, čtvery, nemusím mít desatery. 

Co je asi zbytečné, je nová aktovka na každý nový školní rok. Ale moje dítko si to zaslouží. Mezi námi rodiči, i nám se za našich mladých let do školy nechtělo. Terezka školu miluje a je velmi a velmi šikovná. Přesto aktovku vždycky dostane. Letos je to již čtvrtá. Chápu, že ne všechny maminky si toto mohou dovolit, ale i aktovka se dá pořídit za příjemné peníze a ne za 1 300 korun. I já jsem Terezce do první třídy chtěla pořídit tu nej.... Podle mne jsem pořídila. Za asi sedm set. Skvělou. Normální aktovku, odlehčenou, s anatomicky tvarovanou zadní částí. Vybírala jsem ne tak dlouhou, spíše širokou. Prostě normální aktovku. Batohy jsou pro tak malé děti podle mne směšné.  Vždyť jsou delší než to malé dítě. Aktovka byla fakt nádherná. Oranžová se stříbrnými a fialovými motýlky, mezi nimi nějaká kytička, sem tam něco i červeného. Prostě paráda. Uvnitř perfektně řešena. Dva "fochy", dvě kapsy, po každém boku síťka na láhev.

Samozřejmě i školní pomůcky něco stojí, ale to se vyřešilo pětistovkou, kterou jsem předala paní učitelce a ta pořídila pro všechny své prvňáčky vše potřebné. I sáčky k lavici za ty peníze byly. Do tělocvičny jsem vyhrabala staré triko, šortečky a legíny, cvičky. 

Co je tedy šílené, tak to jsou kroužky, ale....Maminky, prosím, raději si se svými dětičkami hrajte, povídejte a nechtějte z nich mít již tak v malém věku Einsteiny. Aby každý den mělo dítko nějaký kroužek, je prostě hloupost. To mi připadá, že spíše chce mít maminka od své holčičky, anebo klučiny klid.

Je mi líto maminek, které nemají práci a které nemohou žádnou práci najít. Přesto si myslím, že vždycky je nějaké řešení. Třeba kamarádka, babička, hodná sousedka. Jedna moje kamarádka byla v podobné situaci, a tak si našla práci domů. Sice motala "jen" nějaké kytičky, ale nakonec to bylo celkem fajn. Chodila jsem jí pomáhat, povídali jsem si u toho a byla to fakt zábava. Nic moc za to nebylo, ale přesto aspoň nějaká malá vzpruha do rodinné kasičky. Já jsem třeba při mateřské doučovala, anebo dělala korektury. 

Nechtěla jsem tímto mým psaním nikoho naštvat. Jen prosím, ať každý se snažme o pravdu, a ne lehce zkomolenou pravdu. Věřím, že je na tom někdo opravdu zoufale. Je mi to líto.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ivana Odehnalová | sobota 23.8.2014 11:16 | karma článku: 11,61 | přečteno: 811x
  • Další články autora

Ivana Odehnalová

Táňo, nerozumím ...

Vypadá to jako vzkaz a divte se, je a taky není. Abych se bála co psát a jak psát a o čem psát, ale na druhou stranu mne těší, že mé "psaní" někdo čte a vlastně že i Táňa čte.

25.7.2015 v 12:04 | Karma: 7,72 | Přečteno: 746x | Diskuse| Ostatní

Ivana Odehnalová

Jak zhubnout s pizzou

Nádherné ráno a ještě nádhernější dopoledne. Co lepšího si přát, než procházet se po městě a utrácet. Jedny plavky a jedny plavecké brýle a pak ještě objednat pizzu.

24.7.2015 v 13:20 | Karma: 7,14 | Přečteno: 522x | Diskuse| Ostatní

Ivana Odehnalová

Šaty

Visí tam. Nehybně a zoufale. Ztracené mezi ostatními odloženými svršky. Byly nádherné, hedvábné a květované, letní. Pro něho. Na TEN večer chtěla být krásná. Nyní tam visí. Smutně a ztraceně. Někdo otevřel dveře do bytu.

23.7.2015 v 11:32 | Karma: 7,17 | Přečteno: 593x | Diskuse| Letní povídka

Ivana Odehnalová

Můj obdiv všem, kdo otírá zadky...

Přemýšlela jsem, jak bych tu skutečnost, o které chci psát, nazvala nejlépe. Ale fakt budu psát o tom, jak se otírají zadky a zadečky bez nějakého studu.

20.7.2015 v 17:08 | Karma: 10,97 | Přečteno: 780x | Diskuse| Ostatní

Ivana Odehnalová

Miluji tě, prý...

Toužila jsem po lásce a našla jsem ji. Žádnou tu romantickou s květinami a spoustou polibků, ale uprostřed řevu a nekontrolovaného kvílení rodících žen. Já byla jednou z nich, ale ne zase tak stejnou.

19.7.2015 v 16:53 | Karma: 13,78 | Přečteno: 889x | Diskuse| Letní povídka
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Kvůli důchodové reformě bude mimořádná schůze, čekají se opět noční bitvy

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  16:13

Přímý přenos Nejtřaskavější bod z programu květnové schůze budou poslanci projednávat až příští týden, po...

Policie našla v zemině z výkopu další kosti, patřily třem lidem. Pošle je na pitvu

21. května 2024  16:11

Lidské kosti, které v pondělí objevili pracovníci technických služeb během výkopových prací v...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  15:52

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

Policie odložila obří požár v turnovské Jutě, hořelo kvůli závadě na vozíku

21. května 2024  15:51

Policie ukončila vyšetřování požáru, který loni v říjnu zničil velkou část textilní továrny Juta v...

  • Počet článků 49
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 975x
Jsem učitelka na střední škole, věkem starší, ale cítím se v pohodě a svěží. Mám devítiletou holčičku. Jsme, my dvě holky, spolu samy a vystačíme si. Je mi s ní fajn, je mi fajn i v práci, mezi mými žáky, je mi fajn na okouzlující Vysočině, která se pyšní úžasnou přírodou, čistým vzduchem a ...
Miluji psaní, mluvení a učení, což jsem skloubila dohromady, a tak se mohu plně ve svém zaměstnání plně vyžívat a užívat si.

Seznam rubrik