Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Šaty

Visí tam. Nehybně a zoufale. Ztracené mezi ostatními odloženými svršky. Byly nádherné, hedvábné a květované, letní. Pro něho. Na TEN večer chtěla být krásná.  Nyní tam visí. Smutně a ztraceně. Někdo otevřel dveře do bytu.

Průvan. Záclony na pootevřeném oknu se rozhýbaly v rytmu proudícího vzduchu. Sem a tam a sem a tam. Lítaly jako divoženky a vůbec jim to neladilo. Když se k nim přidal ještě závěs, tak nastal takový tanec, že dokonce rozbil malou vázičku s kopretinou. Slabý stonek a na něm malý kvítek. Nádherný a dokonalý. Má mne rád, nemá mne rád. Podívala se na ležící květinku a otočila se stranou. Už ji nechtěla vidět a ani ji litovat, že tak skončila. Na zemi mezi střepy. Měla by odpočítávat. Má mne rád, nemá mne rád. Po překvapivém závěru zprvu velmi sladkého večera by se to hodilo. Když si ji večer před tím odnášela domů, tak spočítala dvacet čtyři bílých okvětních lístků. Sudý počet. Nemá ráda sudá čísla. I když dva jsou lepší nežli jeden, tak u květin sudá není dobrá. Sudý počet je na hrob, sudá je při rozchodu a sudá půlí a při sudé nemá rád.

Nyní ta kráska leží na zemi a zoufá si. Není nikdo, kdo by ji zvedl. Záclony změnily rytmus tance a chvílemi se zdálo, že nakoukly do knížky o moři a baletí jako modravé vlnky na nedozírné vodní ploše. Závěs přestal tančit a zklidnil se. Pomalu se začaly zklidňovat i záclony. Jen kopretinka stále plakala na chladné dlažbě mezi kuchyní a pokojem. Svou ušlechtilou hlavičku nakláněla k šatům, které visely nad její dokonalostí. Ten večer ty šaty měla na sobě. Už je nechtěla. Ani je neuklidila. Ani kopretinu nechtěla uklidit. Proč taky, tu zrádkyni a nositelku špatných zpráv. Šaty visely na háčku, který se zakousával stále hlouběji do hedvábné květované látky. S květinkou mezi střepy z rozbité vázičky by nádherně ladily. Ona ale nechtěla ani šaty a ani kopretinu. Ať si visí, ať leží. Je jí to jedno. Kdyby aspoň zavolal.  

Stalo se. Nečekaně a zběsile se rozezněl vyzváněcí tón jejího mobilu. Musí to být on, pomyslela si,  když překotně bežela ke košíčku pod věšákem, nad kterým visely její šaty a pod kterým na zemi smutně plakala kopretina. Ohnala se nešikovně po telefonu, že se zachytila za slabou látku svých letních šatů. Ty nevydržely pod váhou jejího útlého těla. Křup.

Konečně měla telefon v ruce. Ruce se jí třásly jako včera večer, když jí s polibkem předával kopretinku. Jak si ji přivinul k sobě, tak cítila pod chladivou látkou svých šatů jeho ještě chladnější tělo. Kde je ta vášeň? Zarazila se. Nechápala, co jí v zápětí říkal. Že je to naposled, co jsou spolu. Na víc nečekala. Běžela tou černou nocí do bezpečí svého bytečku. Malinkatého, ale jejího. Kopretinu do vázy, šaty na věšák mezi kabáty. O víc se nestarala. Byla tak rozervaná, tak zničená. Až nyní. Telefon a on a jiště vysvětlení.

Nic jiného ji nezajímalo, jen telefon. Šaty visely na krajíčku natržené látky a přibližovaly se ke kopretince na chladné dlažbě. 

"Miluji tě. Slyšíš mne?" vzlykala do telefonu. Odmlčela se a zaposlouchala do hlasu na druhé straně. Trhla sebou a před očima tma. Jedním jediným pohybem odhodila černý přístroj daleko od sebe. Někam. Dveře do bytu se prudce otevřely a vítr, který jimi začal opětovně proudit, nabral na síle a znovu zaútočil. Záclony zděšeně poletovaly v podivných kolech. Síla toho mocného živlu se opřela i do věšáku. Nevydržely. Dokonáno. Šaty padaly k zemi. Pomaloučku se přibližovaly k osamocené kopretince. Uložily se vedle ní. Byly dvě osamělé. Sudé.  

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ivana Odehnalová | čtvrtek 23.7.2015 11:32 | karma článku: 7,17 | přečteno: 593x
  • Další články autora

Ivana Odehnalová

Táňo, nerozumím ...

Vypadá to jako vzkaz a divte se, je a taky není. Abych se bála co psát a jak psát a o čem psát, ale na druhou stranu mne těší, že mé "psaní" někdo čte a vlastně že i Táňa čte.

25.7.2015 v 12:04 | Karma: 7,72 | Přečteno: 746x | Diskuse| Ostatní

Ivana Odehnalová

Jak zhubnout s pizzou

Nádherné ráno a ještě nádhernější dopoledne. Co lepšího si přát, než procházet se po městě a utrácet. Jedny plavky a jedny plavecké brýle a pak ještě objednat pizzu.

24.7.2015 v 13:20 | Karma: 7,14 | Přečteno: 522x | Diskuse| Ostatní

Ivana Odehnalová

Můj obdiv všem, kdo otírá zadky...

Přemýšlela jsem, jak bych tu skutečnost, o které chci psát, nazvala nejlépe. Ale fakt budu psát o tom, jak se otírají zadky a zadečky bez nějakého studu.

20.7.2015 v 17:08 | Karma: 10,97 | Přečteno: 780x | Diskuse| Ostatní

Ivana Odehnalová

Miluji tě, prý...

Toužila jsem po lásce a našla jsem ji. Žádnou tu romantickou s květinami a spoustou polibků, ale uprostřed řevu a nekontrolovaného kvílení rodících žen. Já byla jednou z nich, ale ne zase tak stejnou.

19.7.2015 v 16:53 | Karma: 13,78 | Přečteno: 889x | Diskuse| Letní povídka

Ivana Odehnalová

Ja přežít Disneyland

Moje desetileté dítko si zaslouží hodně prázdninové pozornosti. Aspoň té prázdninové. A prázdniny přizpůsobuji jen jí a jí. A tak hurá do Disneylandu. (To je jsem zase ale vymyslela blbost.)

19.7.2015 v 12:25 | Karma: 7,79 | Přečteno: 441x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 49
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 975x
Jsem učitelka na střední škole, věkem starší, ale cítím se v pohodě a svěží. Mám devítiletou holčičku. Jsme, my dvě holky, spolu samy a vystačíme si. Je mi s ní fajn, je mi fajn i v práci, mezi mými žáky, je mi fajn na okouzlující Vysočině, která se pyšní úžasnou přírodou, čistým vzduchem a ...
Miluji psaní, mluvení a učení, což jsem skloubila dohromady, a tak se mohu plně ve svém zaměstnání plně vyžívat a užívat si.

Seznam rubrik