Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

školné- pohled vydělávajícího studenta

O školném toho tady bylo napsáno plno, a proto bych chtěla napsat pohled studenta, který studuje těžkou školu a vydělává si. Nejprve bych chtěla poděkovat všem blogerům, komentátorům, politikům a četným studentům za zastávání lidí jako jsem já. Obávám se ale, že jejich snaha je sice ušlechtilá, ale naprosto scestná.

Já studuji farmacii v Brně, to je dost těžká škola. Chodíte na cvika, kde musí být 100% účast, přednášky jsou naštěstí nepovinné, ale je dobré aspoň občas u těch klíčových předmětů na ně chodit. Potřebuju vydělat cca min. 3000,- měsíčně, abych vyžila. práci stíhám jen o víkendech a prázdninách.  Rodiče mě neživí, ale dostávám nějaký sirotčí důchod. Nechodím domů prát, pro jídlo, pro kapesné, pro peníze na ošacení, prostě žiju úplně jako každý normální, vydělávající a samostatný člověk. Jen s tím rozdílem, že studuji. Je až neuvěřitelné, kolik studentů nemá představu, kolik by je to stálo, kdyby jim rodiče vůbec nic !!! nedávali. Mně jen zaráží, že tito studenti mají takovou starost o peněženky svých rodičů, že jim vadí školné, ale kdyby přestali kupovat značkové oblečení, míň pili,atd. tak by se na školné hned našly peníze i bez zadlužení. To by se však museli trochu uskromnit.  Ale to jen na okraj.

Se školným souhlasím, samozřejmě s dalšími reformami, a aby se vědělo, na jaké účely tyto peníze půjdou. U nás by se z toho např. dal postavit za pár let nový pavilon farmacie(ano, 600 studentů se mačká v jednom). Takže bude jen dobře, že půjde něco málo více peněz do škol. Nadaní studenti dostanou stipendium ( u nás 15 000,- za průměr 1,00 je doopravdy pro smích, když se vezme čas, který tomu musíte věnovat, aby jste se jen přiblížili), takže argument o chudých , ale geniálních dětičkách padá. My ostatní  dostaneme půjčky s nízkým úrokem, pokud si o ně zažádáme. Tyhle současné kontokorenty a kreditky jsou šíleně drahé. Chápu, že se někdo nechce zadlužovat, ale dá se to vydělat zpátky. Člověk opravdu nemusí vstupovat  do života s dluhem 100 000,-, pokud chodí na prázdniny nebo během semestru pracovat. Také to poslouží proti zneužívání systému. Já znám kluka, který se každý rok hlásí do prváku  jiného oboru a pak se nechá vyhodit jen, aby mohl celých 5 let bydlet na kolejích?. A to přitom v brně je rozdíl mezi kolejemi a privátem je max 200 Kč rozdíl, někdy jsou koleje dokonce dražší. Víte, že kvůli těmto studentům, kteří ani neplánují daný obor dokončit, se nedostane na daný obor ten, kdo o to skutečně zájem má a bude to dělat? Tady jsou takové rezervy. A systém nezneužívají  jen ti studenti, co se hledají, ale také ti sociálně slabší. Kolik studují škol naráz jen tak pro zajímavost, ale dokončí jen jeden obor? A taky se ti studenti budou snažit dostudovat, když už zaplatí nějaké peníze.

Samozřejmě si dokážu představit i situaci studentů, kteří nedostávají ani to sirotské, a musí se zkrátka uživit beze zbytku sami. Patří jim můj obdiv. Já bych opravdu musela mít mnohem lepší hlavičku, abych i svou školu nebo medinu dokázala studovat a pracovat na plný úvazek. Tuto situaci lze však řešit tak, že se odjede na rok nebo dva do zahraničí, kde si vyděláte na život a vrátíte se do školy. Mnoho mých bratranců se sestřenic to tak udělalo. Já to zatím zvládám financovat průběžně, tak se to bude dařit i nadále.

No a pokud tady budeme mít systém přidělování příspěvků školám na základě uplatnění absolventů, tak se rozhodně nemusíme bát, že se sníží úroveň. Tudíž, pokud se reforma udělá dobře, eliminujeme flákače, školy se budou snažit, aby neprodukovaly nezaměstnané, student si bude více hlídat a zajímat se o svoji školu a hlavně zpřístupníme vysoké školy opravdu všem, co chtějí studovat.

Autor: Veronika Ochranová | pátek 18.6.2010 23:31 | karma článku: 46,67 | přečteno: 16701x
  • Další články autora

Veronika Ochranová

Dění v Chemnitzu mýma očima

Někdy prostě nejde mlčet. Poté, co jsem si přečetla některé blogy nebo články jak na českých, tak i německých webech, musím uvézt některé věci na pravou míru, i vzhledem k tomu, že již 2,5 roku v Chemnitzu žiju.

29.8.2018 v 0:53 | Karma: 39,71 | Přečteno: 12864x | Společnost

Veronika Ochranová

Protesty studentů proti reformě VŠ

Tak mi došla prostřednictvím facebooku pozvánka na Protestní pochod studentů VŠ v Brně, který se koná 1.2. Upřímně řečeno, nevím, zda se ho mám zúčastnit. Pravdu totiž mají obě strany, v určitém směru.

26.1.2012 v 22:02 | Karma: 10,39 | Přečteno: 939x | Diskuse| Ostatní

Veronika Ochranová

Studenti nejsou líní, ale potřebují změnit přístup

Dovoluji si reagovat na článek Karla Červeného (http://karelcerveny.blog.idnes.cz/c/205834/Vetsina-studentu-jsou-ufnukani-lenosi.html), kde dává rady studentům, jak zlepšit své šance na přijetí do zaměstnání. Jeho rada je jistě cenná, ale bohužel mimo ekonomickou realitu velké části studentů, proto se pokusím přidat pár rad i já. Pokusím se shrnout svoje dosavadní poznatky a skušenosti své rodiny. Snad to někomu pomůže. Samozřejmě nejsem žádný specialista na tuto problematiku, takže jen uvítám případné další nápady v diskuzi, aby tento blog byl užitečný dalším studentům a nejen jim.

19.8.2011 v 0:34 | Karma: 9,05 | Přečteno: 1119x | Diskuse| Ostatní

Veronika Ochranová

Test lékáren v MF DNES

Protože jsem studentkou farmacie, prostě nemohu nereagovat na článek zveřejněný v pátek 9.7.2011 ohledně testu lékáren. V toto článku se pokusím vysvětlit některé neduhy, aspoň jak je vidím jako studentka farmacie a zároveň jako dcera lékárnice (dnes je však mamka již několik let v důchodu).

14.7.2011 v 23:28 | Karma: 10,53 | Přečteno: 1372x | Diskuse| Ostatní

Veronika Ochranová

Proč nevěřím naší levici

V souvislosti s chystanou stávkou me napadlo, jak je úsměvné, že na nás odboráři myslí. Nebudu zastírat, že jsem pravicově smýšlející člověk, i když důvody, proč tomu tak je jsou asi trochu jiného rázu než u jiných konzervativních lidí. ČSSD jsem nikdy nevolila ne proto, že je to levice, ale hlavně proto, že vím, že sociální politika v jejím pojetí zkrátka nefunguje.

11.6.2011 v 18:29 | Karma: 22,71 | Přečteno: 896x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Trest pro potížistu Orbána. Jeho země dostane v příští Komisi slabé portfolio

2. června 2024  20:51

Maďarsko se zřejmě může rozloučit s tím, že by jeho zástupce v Evropské komisi příště získal...

Blesk zranil děti a dospělé v libereckém zámeckém parku, některé oživovali

2. června 2024  16:37,  aktualizováno  20:11

Celkem osmnáct lidí včetně dětí zranil blesk, který v libereckých Vratislavicích uhodil do stromu....

Nejpracovitější na světě? Číňané slaví nepřeberné množství svátků a umí to rozbalit

2. června 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Číně O Číňanech si řada lidí myslí, že jsou suchaři. Opak je ale pravda. Umějí za to pořádně vzít a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3577x
Jsem studentkou farmacie a zrovna mám šílenou potřebu říci lidem, co si myslím a taky mi už hrabe z učení na zkoušky :) Prosím učitele češtiny a milovníky vytříbeného slohu, aby se mému blogu ve vlastním zájmu vyhýbali.

Seznam rubrik