Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kocour se schoulil na můj klín…

Ztracená v čekání čekám. Na koho? Na Tebe Kocoure… Čekám, až konečně odbije druhá a dovím se, jak na tom jsi. Bojím se o Tebe. Snažím se vysílat paprsky naděje, ale jsem ztuhlá a zamotaná v těžké zplstnatělé dece strachů z bezmocnosti. Je to téměř k neunesení a tak se bolavá mysl usilovně snaží ukázat na někoho prstem. Najít viníka. A tím jsem přece já. Měla jsem si všimnout, že Ti není dobře. Měla jsem Tě odvézt o den dřív. Měla jsem Tě odvézt někam jinam. Měla jsem…

Ve zvuku prstů ťukajících neklidně do klávesnice hledám úlevu. Během osamělého návratu pozdě k ránu se ve mně rozlil smutek podobající se potůčkům z roztátého sněhu stékajících z pastvin tam kdesi nahoře. Jsem sama, ztišená a zkolíbaná strachem a slzy netečou. Vzpomínám. Na vyhřátý šedočerný stín pod rozkvetlou skalkou, na marný lov pestrobarevných motýlů, na tajné noční návštěvy podkrovního bytu. Skládám mantru z písmenek, vrať se. Právě ležíš na studeném stole a nevíš o ničem. Utěšuju se, že všechno bude dobré, ale vtom se houpačka náhle přesmykne na druhou stranu, kde třímá žezlo a jablko královna v černých šatech s korunou Beznaděje.

Výsledek operace záleží na biologickém materiálu. V tom výroku nemá být nic zraňujícího, jenže stejně zraňuje. Očima posunuji čas na počítači, není místo, kam bych se schovala. Vypnout si telefon by bylo zbabělé, aspoň že včera jsem neselhala, zůstala jsem v ordinaci, aspoň tam jsem Tě neopustila. Pořád čekám na slzy, ale zřejmě si někam odtekly. Snad jsem si je nevyplakala kvůli jiným obsahům, kvůli zradám, křivdám a ranám, které si v časech bez světla prosakují přes bílý obvaz ohnivé stěny chránící vědomí a o kterých dnes vím, že za slzy nestály. Huš, huš, mávám rukama a zaháním je.

Tygří, tygří kožíšku, uzdrav se nám prosím. V háji plném sněženek slzou trávu rosím.  Až se zase probudíš, ucítíš hned jaro, dnešek bude jen zlý sen, přijde lepší ráno…

Čaruji, míchám v mosazném hmoždíři kořínky a rozdrcené kosti z dávno mrtvých zvířat lemující prašné okraje našich cest. Přidám trochu soli a muškátového oříšku. Prášek proti beznaději. Ráda se podělím. Jak to udělám? Za větrného dne vylezu na nejvyšší kopec v okolí. Obrátím se zády k severu, otevřu krabičku s kouzlem a pak už jen nechám vítr, aby dělal svoji práci, nejlépe, jak umí. Drobné částečky se rozletí po kraji, stačí jen, abyste věřili, že si lítá povětřím, že nás může někdy navštívit a pohnojit naše zimou unavené duše, aby i v nich na jaře vzklíčil hrášek naděje.

Měním se v holčičku ze své básně, kráčím se skloněnou hlavou v háji plném sněženek a čekám. Navíc vnímám, že s Tebou by mě opustilo něco strašně důležitého. Huňatost, schopnost protahovat se po ránu, mhouření očí do slunce, uvolněný spánek. Prostě potřebuju Kocoura, co se schoulí na můj klín.

Ještě 45 minut čekání. 45 minut je jako vyučovací hodina, deset minut jako přestávka, ještě deset minut, ještě chvilku vydržet zachycená v rozhoupaném lanoví nejistot. Teprve potom sestoupím na dřevěnou palubu reality. Devět minut… Už to vím, zvládl jsi to. Doufám, že se nedáš, že jsi bojovník, Kocour v Botách, v červených kozačkách po kolena a naostřeným mečem vyrážíš do bitvy…

Uplynul týden. Biologický materiál sedí s naštvaným výrazem na tiskárně a zlobí se. Prokletý límec znemožňuje veškeré potřebné kočičí aktivity. Nejlepší bude to celé zaspat a vydržet do dalšího krmení, se kterým přichází i chvilka bezlímcové svobody.

Každý se občas ztrácíme v čekání na Kocoura, v tom temném strachu z nemohoucnosti chutnající po pelyňku, ve sčítání neúspěchů a ztrát, které nás v této souvislosti rády zaplavují. Zato, co nás potká, znehybní a zraní, z velké části nemůžeme. Co si tedy počít? Dobrá zpráva je, že se vždy nabízí možnost volby. Volby v tom, jaký postoj zaujmeme. Možnosti se před námi rozevírají jako vějíř tarotových karet. Jakou si vybrat? Důstojnost, Statečnost a Zralost? Je to na nás…

 

Životadárné Zdroje: Kocour, MVDr. Lorencová, Andreas Wegener, Viktor Frankl 

Autor: Zdenka Obrová | čtvrtek 21.3.2013 14:57 | karma článku: 14,61 | přečteno: 565x
  • Další články autora

Zdenka Obrová

K čemu je dobrá viróza

Prvoplánově viróza samozřejmě k ničemu dobrá není. Díky ní utratím v lékárně nemalé peníze za iluzi, že mě vyléčí vitamíny, kapky, sirupy proti kašli a zázračné tablety roztodivných názvů, které rozpuštěné v horké vodě

8.3.2016 v 16:04 | Karma: 9,61 | Přečteno: 298x | Diskuse| Osobní

Zdenka Obrová

Požehnání nebo pohroma?

Za devatero horami a devatero řekami žil mladý muž se svým starým otcem. Jeho největším potěšením byla jízda na koni. Trávil s ním veškeré dny, vyjížděli za každého počasí.

2.3.2016 v 11:09 | Karma: 8,87 | Přečteno: 284x | Diskuse| Ostatní

Zdenka Obrová

Svět podle Kocourka

Sebrala jsem ho z ulice, kde pravidelně sedával uprostřed silnice se svou mourovatou sestrou a nevědomě čekali na smrt. Mohlo mi to ledacos napovědět o jeho povaze, ale nebrala jsem tyto signály vážně.

10.2.2016 v 11:00 | Karma: 12,81 | Přečteno: 321x | Diskuse| Osobní

Zdenka Obrová

Každá sedmá vlna...

Emmi a Leo jsou zpátky. O pár měsíců starší, o něco těžší ztrátou, kterou si navzájem způsobili, ale také prvoplánově rozhodnuti, vést si vlastní naplněné životy. Proč si tedy pořád píší?

15.1.2016 v 8:30 | Karma: 5,37 | Přečteno: 275x | Diskuse| Kultura

Zdenka Obrová

Ranní time management

Probouzím se ve čtvrt na sedm, potmě se snažím dojít do koupelny tak, abych nešlápla do nějaké louže, ne-li do něčeho horšího. Obleču se co možná nejrychleji, aby nepřibyla další... Nestihla jsem to.

14.1.2016 v 9:25 | Karma: 18,10 | Přečteno: 371x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  11:01

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici zkomplikovala dopoledne nehoda nákladního...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

SPOLU vsadilo na antikampaň. Paroduje heslo ANO a spojuje hnutí s Ruskem

2. května 2024  10:56

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

  • Počet článků 76
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 774x
Kdyby tady někde byly,
dveře, co vždy v pravou chvíli,
otevřou se do pohádky,
to bychom se nezlobili...