Zeman je podle Klause miláčkem médií…

Bývalý prezident Václav Klaus poskytnul MF DNES obsáhlý rozhovor, který vyšel v jejím dnešním vydání. Zatímco řadu lidí (včetně některých kolegů blogerů) v něm zaujalo především to, jak Klaus hodnotil svého předchůdce v prezidentském úřadě Václava Havla, mě nejvíce zaujalo či spíše pobavilo Klausovo vyjádření k jeho nástupci Miloši Zemanovi.

Na otázku, jak vnímá prezidentování Miloše Zemana, Klaus odpověděl: „V každém případě Miloši Zemanovi prochází neskonale víc věcí, než procházelo mně. …Zeman je v podstatě miláček vás všech médií. Všechno mu promíjíte, všechno mu skousnete.“ (Tuto část rozhovoru nelze nalézt v dnešním článku na IDNES, ale pouze v tištěné podobě v sobotní MF DNES.)

Tak tohle mě opravdu neskutečně pobavilo. Je pravda, že ani Klaus to během své politické kariéry neměl u většiny českých novinářů lehké, ale v porovnání s tím, jak se dnes v médiích píše o současném prezidentovi, to byl jenom slabý odvar. Stačí si v kostce připomenout, co všechno bylo Miloši Zemanovi v českých médiích vytýkáno během uplynulého týdne.

V první řadě to byl rozbor toho, koho prezident u příležitosti 28. října na Pražském hradě vyznamenal. Souhlasím s tím, že určité přehmaty zde byly – dosavadní tvůrčí kariéra režisérů Renče a Sedláčka není zatím tak významná, že by to dle mého názoru bylo na státní vyznamenání. Také slovenský premiér Róbert Fico nemusel dostat rovnou to nejvyšší možné vyznamenání, tedy Řád Bílého lva. Ale už nechápu, proč je v některých médiích Zemanovi vytýkáno například ocenění pro posluchači i hudebními kritiky uznávanou zpěvačku Lucii Bílou nebo jadernou fyzičku Danu Drábovou.

Naopak jsem nikde nezaznamenal například ocenění toho, že Zeman jako levicový politik vyznamenal rovněž některé bojovníky proti komunistickému režimu nebo vojáky, padlé při misi v Afghánistánu. Místo toho se v médiích obsáhle rozebíralo to, že již zmíněný režisér Sedláček si přišel pro státní vyznamenání v mikině. A psalo se o tom, jak je téměř skandální, že ho pracovníci Pražského hradu na slavnostní akt takto připustili. Důstojné oblečení to samozřejmě nebylo, ale u umělce přece nejde o něco až tak překvapivého. Navíc si myslím, že kdyby pana Sedláčka do Vladislavského sálu kvůli mikině nepustili, tak by to Hrad od novinářů schytal ještě víc.

Také Zemanova návštěva Číny byla ve většině médií podrobena ostré kritice, někteří žurnalisté psali přímo ve stylu, že prezident prodal naší zemi kvůli obchodním zájmům některých podnikatelů. Přitom Zeman při státní návštěvě pronesl pouze to, že Česká republika uznává územní celistvost Číny včetně Tibetu a Tchaj-wanu. Což je mimochodem postoj, který je  zcela v souladu s tím, co ohledně našich zahraničních vztahů s Čínou nedávno prohlásili premiér Sobotka i ministr zahraničních věcí Zaorálek. A také v souladu s tím, jaký je současný postoj většiny západních zemí vůči Číně.

Vodou na mlýn většiny novinářů pak bylo to, když Zeman při návratu z Číny použil nikoliv státní linku, ale soukromý tryskáč podnikatele Petra Kellnera (kvůli tomu, aby byl na oslavy 28. října dříve v České republice). Souhlasím s tím, že to byla od prezidenta chyba. Ale přirovnávat to například k tomu, jak bývalý premiér Topolánek letěl vládním speciálem lyžovat do Alp nebo jel s některými vlivnými podnikateli na dovolenou do Toskánska, to se mi od některých novinářů zdá silně přehnané.

Z těchto důvodů mě slova Václava Klause o tom, že Miloš Zeman je pro české novináře miláčkem, kterému vše projde, náležitě pobavila…

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Josef Nožička | sobota 1.11.2014 14:05 | karma článku: 24,58 | přečteno: 1655x