Štvanice na rektora Zimu

Přes 80 akademiků a studentů Univerzity Karlovy podepsalo rozhořčený dopis, adresovaný rektorovi naší nejslavnější univerzity, profesorovi Tomáši Zimovi. Důvod? Pan rektor si dovolil zkritizovat chování těch, kteří 17. listopadu přišli demonstrovat na Albertov proti prezidentu Miloši Zemanovi.

Přitom rektor Zima se nijak nezastával prezidentova chování, které v poslední době naštvalo z různých důvodů řadu lidí, včetně některých jeho příznivců. Pouze zkritizoval to, že demonstranti zneuctili památku 17. listopadu, když pískali i při studentské hymně Gaudeaumus igitur. A také kritizoval formu protestu, kdy zfanatizovaný dav házel v přítomnosti dalších 4 prezidentů po Zemanovi vajíčka a rajčata (více jsem o tom napsal v článku zde).

Proto absolutně nechápu, proč někteří akademici rektora Zimu kritizují a dokonce požadují jeho omluvu. Už proto, že to byl právě Zima, kdo se odmítl zúčastnit oslav svátku 28. října na Pražském hradě na protest proti tomu, že hlava státu nepozvala na tyto oslavy rektora Masarykovy univerzity MikulášeBeka a rektora Jihočeské univerzity Libora Grubhoffera.

Inteligentní lidé, kterými páni akademici nepochybně jsou, by snad měli chápat, jaký je rozdíl mezi demokracií, spočívají v možnosti protestu proti kterémukoliv politikovi včetně hlavy státu a anarchií, spočívají v házení vajíček či jiných předmětů a znemožnění práva politikovi, jehož názory se mi nelíbí, oslovit na veřejném shromáždění všechny zúčastněné.

Především je pak obzvlášť smutné, když 25 let po pádu totality dochází k jakési štvanici na lidi, kteří projeví odlišný názor než je ten, který nám servírují mainstreamová média. Když si oblíbený herec Martin Dejdar dovolil v prezidentské kampani podpořit Miloše Zemana, tvůrci seriálu Zdivočelá země mu ihned vzkázali, že s ním kvůli tomu končí spolupráci. Český tenisový reprezentant Radek Štěpánek se zase nedávno dočkal kritiky za to, že si při fedcupovém finále v pražské O2 aréně zašel popovídat s prezidentem Zemanem. A nyní přichází štvanice na  rektora Karlovy univerzity za to, že kritizoval ty, kteří po Zemanovi házeli vajíčka. Kam taková „demokracie“ prosím povede?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Josef Nožička | pondělí 24.11.2014 20:10 | karma článku: 42,12 | přečteno: 2568x