Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč se dnes o zvěrstvech Němců na konci války píše a mluví jen sporadicky?

Píše se dnes v souvislosti se vzpomínkami na druhou světovou válku rovnoměrně jak o prohřešcích sovětských vojáků, tak i o zvěrstvech, kterých se dopouštěli němečtí nacisté? Já takový dojem vždy nemám…

Připomenutí 75. výročí osvobození Československa od nacismu a s ním spojeného konce druhé světové války v Evropě máme za sebou. Bylo poznamenáno jednak tím, že z důvodu karanténních opatření se nikde nekonaly vzpomínkové akce za účasti širší veřejnosti, obvykle politici s nezbytně nutným doprovodem pouze položili věnce či kytice k některým pietním místům. A také tím, že vzpomínky na to, co se v květnu 1945 odehrálo, byly v médiích přehlušeny rozebíráním toho, že třem pražským komunálním politikům údajně hrozí nebezpečí likvidace ze strany ruského agenta.     

K tomuto tématu se již vracet nechci, neboť jsem ho již rozebíral ve dvou mých dřívějších blozích. Také již nechci rozebírat zásluhy na osvobození v roce 1945 a naopak jiné kontroverzní činy maršála Koněva ani vojáků Vlasovovy armády. Čemu se naopak v dnešním článku chci věnovat, je to, že dle mého dojmu i letos pokračoval v souvislosti s připomenutím si konce druhé světové války jakýsi trend posledních let, spočívající v tom, že v souvislosti s Rudou armádou se u nás stále více mluví o některých negativních věcech, ke kterým při osvobozování naší země docházelo, kdežto o zvěrstvech, ke kterým se ke konci války uchylovali němečtí nacisté, se mluví a píše čím dál méně.

Tím samozřejmě nechci říct, že by se nemělo mluvit a psát například o tom, že docházelo ke znásilňování českých žen a dívek sovětskými vojáky, že vojáci Rudé armády někde rabovali nebo že v důsledku sovětského bombardování na konci války v některých městech kromě ustupujících německých vojáků zbytečně zemřeli i civilní obyvatelé. Co mi ale vadí, je to, že se u nás v posledních letech mnohem méně a de facto spíše sporadicky mluví například o tragických událostech, ke kterým došlo na konci války v moravských obcích Ploština, Prlov či Salaš.

Začnu Ploštinou, u které předpokládám, že je většině čtenářů (hlavně z té starší generace) známa asi nejvíc. V dubnu 1945 tuto obec na Valašsku nacisté ve spolupráci se slovenskou protipartyzánskou jednotkou vypálili a navíc popravili 24 místních osob kvůli tomu, že obyvatelé této obce na konci války pomáhali partyzánům. Mnohem méně je již však mezi veřejností například známo, že téměř stejný osud stihl i jiné dvě obce na Valašsku, a to Prlov, kde jednotky SS popravily 21 osob, a Vařákovy Paseky, které lehly popelem až začátkem května 1945, kdy už se všude v okolí oslavoval mír (viz odkaz na starší článek na IDNES).

V obci Salaš na Uherskohradišťsku pak došlo na konci dubna 1945 k tomu, že Němci ve spolupráci s Vlasovci udělali lest na místní obyvatele, když nechali šířit zprávu, aby se ti, kteří chtějí pomoci partyzánům, dostavili do místní hájovny. Devatenáct mužů této výzvy uposlechlo a do hájovny se dostavilo, tam je však němečtí vojáci, oblečení do ruských uniforem, nemilosrdně postříleli. Dvacátou obětí pak byla žena, která přijela na kole salašské muže varovat, a byla dokonce nacisty rozřezána zaživa (viz odkaz zde).

Krutosti, jakých byli němečtí vojáci schopni, ostatně ukázal i film Anthropoid, líčící hrdinství českých parašutistů, kteří provedli atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha. Televizní diváci ho mohli zhlédnout 9. května na TV Nova, zatímco Česká televize v tyto dny tradičně zařadila do svého repertoáru filmy Želary a Musíme si pomáhat (proti těmto filmům nic nemám, ovšem přece jen mi přijde, že veřejnoprávní televize je v květnové dny dává již spoustu let, přičemž máme i řadu jiných dobrých filmů, pojednávajících o druhé světové válce).

Historie zkrátka není černobílá, je určitě dobře, že se dnes může v souvislosti s druhou světovou válkou mluvit i o věcech, které byly před 30 a více lety lidem záměrně utajovány. Zároveň je však také důležité, aby někteří historici neotáčeli výklad dějin o 180 stupňů a aby nebylo postupně zapomínáno, k čemu například během druhé světové války došlo v obcích Lidice, Ležáky, Ploština či Salaš.  

Autor: Josef Nožička | neděle 17.5.2020 18:10 | karma článku: 44,43 | přečteno: 2771x
  • Další články autora

Josef Nožička

Je finanční pokuta pro řeporyjského starostu Novotného adekvátním trestem?

Ve srovnání s jiným mediálně známým případem mi výše trestu pro Pavla Novotného za výrok o "palestinských opicích" přijde poněkud nízká.

25.2.2024 v 12:40 | Karma: 36,18 | Přečteno: 1025x | Diskuse| Společnost

Josef Nožička

O protestujících zemědělcích a některých českých europoslancích

Jelikož téma pondělního zemědělského protestu stále hýbe mediálním prostorem, rozhodl jsem se napsat k němu ještě jeden článek (který je tentokrát zcela vážný).

22.2.2024 v 13:20 | Karma: 37,58 | Přečteno: 1083x | Politika

Josef Nožička

Fialova vláda podporuje zemědělce, ale ne ty špatné a proruské

Jak se vláda premiéra Fialy připravovala na včerejší jednoznačně neúspěšnou demonstraci zemědělců v Praze? Pokud vás to zajímá, dozvíte se to v tomto blogu...

20.2.2024 v 8:15 | Karma: 45,15 | Přečteno: 5585x | Politika

Josef Nožička

Co nám v první řadě ukázala kauza Čapí hnízdo?

Ať už jsou důvodu nepřiměřeně dlouhého projednávání některých kauz různé, dobrou vizitkou pro české soudnictví rozhodně nejsou.

18.2.2024 v 8:15 | Karma: 38,99 | Přečteno: 1459x | Diskuse| Společnost

Josef Nožička

Měla by média mlčet, nebo by spíše ministr Rakušan měl přiznat určitá pochybení?

Je otázkou, zda by místo mlžení a apelování na jakýsi "klid na práci" neměli ministr vnitra Rakušan či vrchní policejní představitelé přiznat, že úplně všechno bezchybné při zásahu na Filozofické fakultě UK nebylo.

14.2.2024 v 8:15 | Karma: 42,48 | Přečteno: 3594x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  11:01

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici zkomplikovala dopoledne nehoda nákladního...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

SPOLU vsadilo na antikampaň. Paroduje heslo ANO a spojuje hnutí s Ruskem

2. května 2024  10:56

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

  • Počet článků 1585
  • Celková karma 38,65
  • Průměrná čtenost 3236x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik