Když se premiér poleká novinářů…

Premiér Bohuslav Sobotka včera večer oznámil, že odvolá z funkce ministra školství Marcela Chládka. Důvodem Chládkova odvolání je zjištěná šikana jeho podřízených, se kterou přišla včerejší MF DNES.

Svůj názor na to, jaké jsou skutečné příčiny mediálního „odstřelu“ Marcela Chládka, jsem napsal již v mém včerejším článku.  Deník MF DNES to samozřejmě popírá a jeho šéfredaktor Jaroslav Plesl ve včerejším pořadu Události, komentáře na ČT 24 mluvil o tom, že je pouze dílem náhody, když diskreditující reportáž na Chládka vyšla v MF DNES těsně poté, co se ministr školství dostal do sporu s ministrem financí a majitelem vydavatelství Mafra Andrejem Babišem. Babiš prý do obsahu svých tiskovin nikdy nezasahuje. Já však ve svém věku už na pohádky prostě nevěřím…

Spíše bych se teď vyjádřil k tomu, jaký postoj zaujal k Chládkově aféře premiér Bohuslav Sobotka. Ten včera přišel s prohlášením, že Chládek je nejlepším ministrem školství za posledních 10 let, Babišem vlastněnou MF DNES nelze považovat za nezávislé médium, ale přesto Marcela Chládka odvolá, neboť „přestal splňovat přísné nároky, kladené na sociálního demokrata, který vykonává vysokou ústavní funkci člena vlády.“

Tak nevím. Pokud byl Marcel Chládek kvalitním ministrem (a já souhlasím s tím, že v porovnání s řadou svých předchůdců si ve své funkci nevedl zase tak špatně), tak zkrátka nerozumím tomu, že takového ministra premiér odvolá na základě jedné bulvárním stylem napsané reportáže. Nechci samozřejmě zlehčovat to, co redaktoři MF DNES Marek zjistili, ale to opravdu panu premiérovi stačil jeden půlden na to, aby si ověřil, že to, co bylo v reportáži napsáno, je stoprocentní pravdou?

Spíše bych to viděl tak, že Bohuslav Sobotka je politik, který má na rozdíl od mnoha jiných slušné vystupování a je schopen kompromisu, chybí mu však tah na bránu a často brzy „vyměkne“. Což se nejspíš projevilo i nyní, když se velmi rychle polekal toho, že média budou na Chládka i nadále útočit a obraz jeho ČSSD tím bude trpět. Což je však postoj, který se v brzké budoucnosti může vymstít jak ČSSD, tak samotnému Sobotkovi.

Na odcházejícího ministra Chládka jsem již vyjádřil svůj názor v některých svých dřívějších článcích na blogu a tak se nebudu znovu opakovat. Jen bych snad doplnil, že dle mého názoru rozhodně nebyl nejslabším článkem současné vlády – minimálně při srovnání se sociálnědemokratickými ministry Dienstbierem a Zaorálkem rozhodně horší nebyl.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Josef Nožička | pátek 29.5.2015 12:14 | karma článku: 29,16 | přečteno: 1184x