Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dominik Hašek určitě není fašista, se svým radikalismem to však přehání

V současné době se o Dominiku Haškovi nejvíc mluví ve spojení s jeho nesmiřitelným postojem vůči ruským sportovcům i vůči českým hokejistům, kteří navzdory agresi Ruska na Ukrajině chtějí i v následující sezóně hrát v ruské KHL.

Dominika Haška má spousta sportovních fanoušků nepochybně zafixovaného jako jednoho z nejlepších brankářů hokejové historie. Vždyť během svého působení v NHL byl šestkrát oceněn trofejí Vezina Trophy, určenou pro nejlepšího brankáře soutěže, a dvakrát i cenou Hart Memorial Trophy pro nejužitečnějšího hráče NHL. Vzpomínky českých hokejových fanoušků na Dominika Haška jsou pak nejvíce spjaty se zimními olympijskými hrami v roce 1998 v Naganu, kde byl „Dominátor“ nejvýraznější postavou našeho reprezentačního týmu, který senzačně vybojoval zlaté medaile.

V současné době se však o Dominiku Haškovi nejvíc mluví ve spojení s jeho nesmiřitelným postojem vůči ruským sportovcům i vůči českým hokejistům, kteří navzdory agresi Ruska na Ukrajině chtějí i v následující sezóně hrát v ruské KHL. Naposledy ho předvedl v tomto týdnu v reakci na rozhodnutí hokejisty Dmitrije Jaškina vrátit se po ročním působení v NHL do ruské hokejové ligy. Tento český hráč ruského původu (jeho otec hrával v české hokejové lize za Vsetín) má v následující sezóně oblékat v KHL dres Petrohradu.

Dominik Hašek v souvislosti s Jaškinovým rozhodnutím napsal na Twitteru hodně svérázný komentář: „Mrzí mě to moc. Práce českého občana v Rusku je podporou ruského režimu, války na Ukrajině a tedy nebezpečím pro naši zemi a její občany. Neviním však toho kluka ani jeho agenta, ale vládu a parlament ČR, že doposud nepřijal zákon, který toto zakazuje.“ (viz odkaz zde) Přičemž u Haška nejde v souvislosti s válkou na Ukrajině a jejími důsledky na poli sportu o první radikální názor: již v dubnu například napsal dopis šéfovi NHL Garymu Betmannovi, ve kterém ho vyzýval, aby byla v této soutěži kvůli válce Ruska na Ukrajině zastavena činnost všem ruským hráčům (což ovšem Betmann vzápětí odmítl).

Legendární „Dominátor“ není samozřejmě jediný, kdo kritizuje ty české hokejisty, kteří i za současné situace chtějí v Rusku hrát (kromě zmiňovaného Jaškina se tam chystají i Libor Šulák a Rudolf Červený). Kromě poukazování na jejich charakter někteří radikálnější čeští fanoušci požadují po vzoru Švédska a Finska vyloučení takových hráčů z reprezentace, ovšem s tak radikálním návrhem, s jakým přišel Hašek (tedy parlamentem schválený zákaz jít do Ruska hrát), jsem se na internetových diskusích nesetkal téměř nikde. Já osobně se těm hokejistům, kteří v KHL hrát budou, trochu divím, nicméně beru to jako jejich osobní rozhodnutí, které by neměl nikdo striktně zakazovat, protože v opačném případě se vracíme do časů určitých totalitních praktik.

Proto je mi mnohem víc než Haškův radikalismus sympatičtější postoj nedávno zvoleného prezidenta Českého hokejového svazu Aloise Hadamczika, který demonstroval v rovzhovoru pro server Sport.cz. V něm na dané téma mimo jiné sdělil: „Potřebujeme každého dobrého hráče, a jestli jde dotyčný radši za penězi, a jde tam rád, je to jeho věc. Když bude mít patřičnou výkonnost, aby ho trenér reprezentace mohl nominovat, vůbec nic proti tomu nemám,“ následně pak také řekl: „Myslím, že Evropa má silnější nástroje, jak bojovat s ruskou vládou. Už to, že Rusové nemůžou hrát na mistrovství světa, je sice morálně správně, na druhou stránku tím šampionát utrpěl. A ti hráči za válku na Ukrajině nemůžou.“

Jinou věcí samozřejmě je, pokud někteří ruští novináři či bývalí ruští hokejisté Dominika Haška kvůli jeho názorům označují za „malého fašistu“ či „nemocného člověka“ (viz odkaz zde). Takové nálepkování je rozhodně nechutné, ovšem na druhou stranu, ani u Aloise Hadamczika si záhy po jeho zmiňovaném rozhovoru nebrali někteří lidé u nás servítky.

U Dominika Haška netuším, zda jeho radikální názory vychází čistě z jeho životního postoje, nebo s ohledem na to, že se v souvislosti s ním v médiích mluvilo o možné politické dráze, chce těmito názory upoutat některé své budoucí voliče. Pokud platí to druhé, pak mu však tahle strategie zatím moc nevychází: při červnové volbě prezidenta Českého svazu ledního hokeje obdržel od přítomných delegátů pouhých pět hlasů…

P. S. Jelikož mám stále zákaz diskutovat, diskusi pod článkem neotvírám ani dnes.

Autor: Josef Nožička | pátek 29.7.2022 7:10 | karma článku: 30,11 | přečteno: 774x
  • Další články autora

Josef Nožička

Atentát na slovenského premiéra nelze omlouvat slovy „kdo seje vítr, sklízí bouři“

V demokratické zemi mají lidé řadu různých možností, jak dát najevo svou nespokojenost s konkrétními politiky či politickými stranami.

17.5.2024 v 7:46 | Karma: 42,79 | Přečteno: 4200x | Politika

Josef Nožička

Pavel Novotný měl být z ODS vyloučen již dávno

Až do včerejška dělal stávající předseda ODS Petr Fiala ohledně tématu Pavel Novotný a jeho hulvátské vystupování mrtvého brouka.

15.5.2024 v 8:15 | Karma: 28,90 | Přečteno: 573x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

Když se po čase ukáže, že „rasismus“ nebyl rasismem

Případů lidí, kterým se zejména v USA i některých západoevropských zemích v souvislosti s nechvalně známými protesty hnutí Black Lives Matter dostalo nesmyslného obvinění z rasismu, bylo bohužel spousta.

12.5.2024 v 9:43 | Karma: 39,01 | Přečteno: 1897x | Diskuse| Společnost

Josef Nožička

Proč mám o morálních kvalitách Danuše Nerudové čím dál větší pochybnosti

Od doby, kdy se Danuše Nerudová stala veřejně známou osobností především díky své prezidentské kandidatuře, mám čím dál větší pochybnosti ohledně jejích morálních kvalit.

7.5.2024 v 8:15 | Karma: 40,41 | Přečteno: 1342x | Politika

Josef Nožička

Jsem sám, komu ta antikampaň koalice Spolu přijde poněkud primitivní?

Snaha udělat z hnutí ANO stranu, hájící Putinovy zájmy, je dalším vlastním gólem, který si koalice Spolu v souvislosti s evropskými volbami dala.

2.5.2024 v 10:40 | Karma: 44,75 | Přečteno: 3792x | Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

ANALÝZA: Válečný kabinet se sype kvůli zájmům Netanjahua

20. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Po protestu ministra obrany se přidal i člen válečného kabinetu Benjamin Ganc. Chtějí od Netanjahua...

Rušte dětská lůžka, vybízí pojišťovna špitály. Ve hře jsou denní stacionáře

20. května 2024

Premium Pediatrů je málo, dětských oddělení moc a ne všechna využita. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 1589
  • Celková karma 39,93
  • Průměrná čtenost 3227x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik