Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Až 5 % studentů neodmaturuje ani na třetí pokus. Je správným řešením zlehčit maturity?

Vášnivé mediální debaty, vyvolané nepříliš příznivou bilancí maturitních testů v jarní části, již pomalu utichly. Lze však očekávat, že po podzimním maturitním termínu znovu vypuknou.

Procento propadlíků u maturitních zkoušek v její společné části se ani v letošním roce nesnížilo, naopak oproti loňsku mírně narostlo.  Matematiku nezvládlo přes 22 % maturantů, v didaktickém testu z českého jazyka jich neuspělo přes 10 %, v angličtině přes 6 %. Vůbec nejhorší bilance byla v němčině, kde didaktický test nezvládlo téměř 37 % z těch studentů, kteří si ji jako druhý maturitní předmět zvolili (viz odkaz zde).

Studentů, kteří zvládnou všechny části maturitní zkoušky napoprvé, tak rok od roku ubývá. Tento nezdar u takzvané zkoušky z dospělosti není nutné brát jako nějakou životní tragédii, neboť každý maturant má ze zákona ještě dva další pokusy, aby příslušnou část zkoušky (ať už v její společné neboli státní části, či v profilové neboli školní části) složil. Jenže každoročně zhruba 4,5 % středoškoláků (což je vzhledem k celkovému počtu maturantů přes 3 tisíce studentů) nezvládne maturitní zkoušku ani na třetí pokus. Píše se o tom v Hospodářských novinách v článku s příznačným titulkem Bez maturity zůstanou tisíce dětí. Vyrábíme si armádu lidí, na které budeme doplácet

I když ani tito napotřetí neúspěšní studenti ještě nejsou úplně bez šance na získání maturitního vysvědčení – mohou znovu absolvovat čtvrtý ročník na jiné střední škole a poté se k maturitě znovu přihlásit, je jasné, že tak velký počet těch, kteří 4 či 5 let chodili na střední školu zcela zbytečně, by měl být varující a je opravdu nejvyšší čas zamyslet se nad tím, jak tento počet neúspěšných maturantů výrazně snížit.

Letos se o poznání hlasitěji mluví o tom, že by se podoba státní části maturit měla výrazně změnit (přeloženo do češtiny co nejvíce zlehčit). Ne, že bych byl přesvědčen, že státní maturity fungují perfektně a žádnou změnu nepotřebují. Naopak – určitě je u nich i po 8 letech od jejich spuštění stále příliš mnoho byrokracie, některé testové otázky občas vyvolávají v médiích oprávněnou kritiku, atd. Odborníci z Cermatu by si určitě měli dát na kvalitě testů více záležet (na čemž nic nemění ani skutečnost, že ředitel Cermatu Zíka byl letos odvolán kvůli údajně nejednoznačně zadané otázce v testu z českého jazyka, která ve skutečnosti nejednoznačná nebyla) a také zajistit, aby výsledky didaktických testů i písemných prací znali maturanti dříve než den před ústní zkouškou. Jako špatný nápad nevidím ani návrat ke dvěma úrovním maturitních testů.

Jako alibistické a ne moc smysluplné naopak vidím snahy některých odborníků o to, aby byly už tak poměrně jednoduché maturitní testy pro studenty ještě jednodušší než nyní. Jak už jsem psal mnohokrát, hlavní příčinu tak velkého počtu neúspěšných maturantů vidím v tom, že na maturitní studium je u nás přijímána i řada žáků, kteří k jeho zdárnému absolvování nemají reálné předpoklady. Co například říci k tomu, že na některá gymnázia ve Zlínském kraji byli letos přijati i žáci, kteří u přijímacího testu z matematiky získali třeba jen 5 bodů z 50 možných? A to se přitom maturanti ze Zlínského kraje v rámci celostátního srovnávání obvykle umísťují na předních příčkách.

Spíše než zlehčování nároků pro současné maturanty také vidím jako rozumné řešení to, aby studenti, kteří zvládnou jen profilovou část maturity, dostali aspoň certifikát o absolvování středoškolského studia a odborné kvalifikaci (mluví o něm ve výše citovaném článku v HN metodička Cermatu Eva Řídká). Tedy pokud například žák na technické škole u maturity zdárně zvládne všechny odborné předměty a pohoří na didaktickém testu či slohové práci z češtiny, dostane jakýsi doklad o své odborné způsobilosti pro technické profese. V sousedním Polsku něco takového již řadu let mají, tak proč ne i u nás?

Autor: Josef Nožička | úterý 19.6.2018 14:18 | karma článku: 28,63 | přečteno: 1954x
  • Další články autora

Josef Nožička

O protestujících zemědělcích a některých českých europoslancích

Jelikož téma pondělního zemědělského protestu stále hýbe mediálním prostorem, rozhodl jsem se napsat k němu ještě jeden článek (který je tentokrát zcela vážný).

22.2.2024 v 13:20 | Karma: 37,58 | Přečteno: 1083x | Politika

Josef Nožička

Fialova vláda podporuje zemědělce, ale ne ty špatné a proruské

Jak se vláda premiéra Fialy připravovala na včerejší jednoznačně neúspěšnou demonstraci zemědělců v Praze? Pokud vás to zajímá, dozvíte se to v tomto blogu...

20.2.2024 v 8:15 | Karma: 45,15 | Přečteno: 5585x | Politika

Josef Nožička

Co nám v první řadě ukázala kauza Čapí hnízdo?

Ať už jsou důvodu nepřiměřeně dlouhého projednávání některých kauz různé, dobrou vizitkou pro české soudnictví rozhodně nejsou.

18.2.2024 v 8:15 | Karma: 38,99 | Přečteno: 1459x | Diskuse| Společnost

Josef Nožička

Měla by média mlčet, nebo by spíše ministr Rakušan měl přiznat určitá pochybení?

Je otázkou, zda by místo mlžení a apelování na jakýsi "klid na práci" neměli ministr vnitra Rakušan či vrchní policejní představitelé přiznat, že úplně všechno bezchybné při zásahu na Filozofické fakultě UK nebylo.

14.2.2024 v 8:15 | Karma: 42,48 | Přečteno: 3594x | Diskuse| Média

Josef Nožička

Když Markéta Pekarová Adamová rychleji mluví než myslí

Pokud by předsedkyně Poslanecké sněmovny pronášela své neuvážené výroky jen u nás doma, nebyla by to až tak velká tragédie...

11.2.2024 v 18:03 | Karma: 39,77 | Přečteno: 1458x | Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

  • Počet článků 1584
  • Celková karma 40,02
  • Průměrná čtenost 3238x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik