Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Express KL - Praha, Singapore

Všechny cesty vedou do Ostředka! I ta přes Singapore.. Podle mého původního plánu bych v tuhle dobu byl už někde v pohraničí Thajska s Kambodžou. S otevřeným itinerářem, jako je ten můj, si však můžete dovolit lehké změny programu.

Lion Statue

Na skok za hranice

Stále směřujeme na jih. Navštěvujeme Derrena a J.L v jeho rodném městě nedaleko Kluangu . Provádí nás po farmě jeho rodiny. Pěstují palmy k produkci palmového oleje. V těchto končinách velice výnosný byznys. Druhý den ráno má J.L. Cestu do Johor Bahru vzdáleném asi půlhodinu od Singapore. Irene se odporoučil fotoaparát a na naší cestě asi není lepší místo k nákupu levné elektroniky. Vyhraňujeme si víkend k návštěvě tohoto čistého města.

 

Jen si plivni

Singapore je městský stát na samém konci Malajského poloostrova. Přístup na ostrov je po mostě z Johro Bahru, trajektem, nebo letecky. Jedná se o jednu z nejbohatších zemí světa patřící mezi skupinu Čtyř asijských tygrů, neboli čtyř nejvyvinutějších asijských ekonomik. Malý ostrovní stát s něco přes pěti milióny obyvateli je hlavním světovým centrem obchodu s nejvytíženějším přístavem světa. Oficiálním jazykem je angličtina a malajština. Dále se používá též indická tamilština a čínská mandarinština a kantónština. V současné době se v singaporeských školách vyučuje v angličtině. Při naší návštěvě u singaporské rodiny mluvily děti našich hostitelů pouze anglicky i přes malayu původ rodičů. V Singapore o čistotu dbají a tak za nedodržování kázně hrozí vysoké pokuty. Mezi ty nejkurióznější patří například 500 SD za odplivnutí, 1000 SD za pohození odpadků, zákaz jezení durianu v protředcích hromadné dopravy, nebo úplný zákaz žvýkaček.

Smlouvej, co je den dlouhej

Loučíme se s J.L. a Derrenem v Johro Bahru a vydáváme se do Singapore. Naka zde před odjezdem na Zéland pracovala a doporučuje nám několik míst, kde můžeme levně pořídit fotoaparát. Dobrou cenu se dá potrefit, ale člověk musí být vytrvalý a neústupný. Na burze elektroniky v budově zvané Sim Lim Square vybíráme a smlouváme téměř čtyři hodiny. Nakonec vítězně odnášíme nový fotoaparát za polovinu původní ceny. Je už po setmění. To znamená, pro nás ideální čas na prohlídku města. Zavítáme do muzea, projdeme hlavní třídu a už jsme zralí do postele. Dnes máme domluvený nocleh u couchsurfera Wana na předměstí. Na denní prohlídku nám vychází neděle. Přestože nám naši přátelé tvrdí, že Singapore je velice rušný a pro nás dva, kteří raději objevují přírodní krásy, než velkoměsta, nic zajímavého, byli jsme příjemně překvapeni. Populace v Singapore je obdobná té malajské, zde však převažují číňané. V době naší návštěvy, v období oslav Čínského Nového roku spousta lidí odjíždí do svých rodných měst v Malajsii a okolí navštívit rodiny. My jsme si tedy mohli užít poklidnou singaporeskou neděli a prohlédnout si například sochu lva Lion Statue, Singapore Flyer nebo krásný a čistý přístav. Oba jsme se při opouštění města shodli, že ty dva dny zde strávené měli smysl.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: František Nerad | sobota 18.2.2012 4:40 | karma článku: 10,35 | přečteno: 858x
  • Další články autora

František Nerad

Pamir Highway, Tajikistan

Mezinárodní silnice číslo M47 neboli Pamir Higway byla vybudována ve 30tých letech sovětskou armádou pro zrychlení zásobování v oblasti a získání větší kontroly na pomezí sovětských hranic s Afghanistanem.

8.6.2012 v 10:28 | Karma: 23,85 | Přečteno: 3653x | Diskuse| Cestování

František Nerad

Kyrgyzstan

Kyrgyzstan je jedna ze středoasijských republik, která se na mapě objevila po rozpadu Sovětského svazu. Měsíce zpět bych stejně jako mnozí z vás na mapě hledal, kde že se nachází. Dnes už vím, že sousedí s Čínou, Kazachstanem, Tajikistanem a Uzbekistanem. Kromě Kazachstanu a již projeté Číny se ke jmenovaným zemím ještě dostaneme.

31.5.2012 v 15:48 | Karma: 17,04 | Přečteno: 1346x | Diskuse| Cestování

František Nerad

Na skok v Číně

Jaká věc Vás jako první napadne? Talíř rýže se smaženým masem a zeleninou? Žlutí mužíci ve slaměných kloboucích tlačící orezlý bicykl? Obrovské továrny produkující vše s čím přijdeme denně do styku? Nebo snad rudě dekorované společenské akce plné budovatelských písní a tanců? Několik měsíců zpět jsem si podobně vybavoval tuto směsici kultur a národů. Pojďme se zletma podívat, jak vypadá Čína 21. století.

16.5.2012 v 18:53 | Karma: 16,79 | Přečteno: 1329x | Diskuse| Cestování

František Nerad

Laos

Každou zemi jsem nejprve uvedl a po té se s ní rozloučil. Laos si to také zaslouží. Toulky Laosem jsem z části popisoval v článku o Mekong river průjezdem na kole, ale severní část jsem opět stopoval a přišlo mi lepší jej rozdělit. Minulý článek už byl sám o sobě dost dlouhý a nechtěl jsem Vás nudit zdlouhavým čtením. Snad i zde si najdete něco zajímavého. Za Jihovýchodní Asií tímto uděláme tečku a přes Čínu se posuneme do post-sovětských republik.

25.4.2012 v 14:46 | Karma: 12,66 | Přečteno: 1000x | Diskuse| Cestování

František Nerad

Proti proudu Mekong river

Řeka Mekong pramenní v čínské provincii Yunnan, protéká Barmou, Laosem, Kambodžou a Vietnamem. Po té se vlévá do Jihočínského moře. Hranice Laosu a Thajska jsou z velké části tvořeny jejím korytem až k hranicím s Kambodžou. Odtud dále proudí na jih přes Phnom Penh. Řeka se rozprostírá na obrovském území pro které je po staletí zdrojem potravy, obživy a důležitou dopravní tepnou. Okolí Mekong je hustě osídlené domorodci sdílícími přírodní zdroje společně s bujnou vegetací. Během brázdění prstem po mapě jakoby mě do očí dloubla její Laoská a Kambodžská část, cesta kopírující její koryto z Phnom Penh do hlavního města Laosu, Vientiane.

15.4.2012 v 14:58 | Karma: 14,68 | Přečteno: 1041x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Poškodí to českou demokracii nejvíc od 1989, odmítla Schillerová volbu poštou

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  17:45

Přímý přenos Poslanci pokračují ve schvalování návrhu koalice na zavedení korespondenční volby pro české občany...

Řidič odmítl zvážení náklaďáku, sto tisíc na pokutu vytáhl z batohu

9. května 2024  17:27

Že ani stotisícová pokuta za odmítnutí zvážení nákladního vozu nemusí být pro některé dostatečně...

Havlíčkův vodopád vulgarismů. Citoval starostu Novotného a káral premiéra

9. května 2024  15:52,  aktualizováno 

Provokativně vystoupil ve Sněmovně šéf stínové vlády ANO Karel Havlíček. Chce, aby se premiér a...

Pachatelé zvěrstev přímo za Putinovými zády. Kdo je kdo na záběru z Moskvy

9. května 2024  16:55

Při čtvrteční přehlídce vojenské techniky v Moskvě se v blízkosti ruského diktátora Vladimira...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1337x
Omlouvám se, že blog není kompletní. Od návratu domů jsem se nedokázal dokopat k jeho dokončení. Stále chybí doplnit postřehy z Uzbekistanu, Turkmenistanu, Iranu a Turecka. Zavazuji se toto v pruběhu času doplnit v elektronické nebo knižní podobě. Nerad F.

Seznam rubrik