Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Express KL - Praha, Kambodža

Překročením hranic Thajska s Kambodžou se mění strana řízení dopravních prostředků z leva do prava. Politická situace se střídá opačně. To jsou jedny ze změn které pocítíte. Určitě nebudou poslední a ty nejsilnější. Vítejte v zemi Třetího světa!

Kdysi-Náklaďák

 

 

Uličkou hanby

Na hranice přicestuji polostopem kolem poledního. V polovině cesty mi zastavil autobus a po několkasekundovém vyjednávání mě svezl za poslední drobné bahty až na hranice. Při průchodu uličkou autobusu jsem si připadal jak při procházení uličkou hanby. Nechápající a pohrdavé pohledy cestujících, kteří dva kilometry předemnou platili trojnásobek ceny však za pár minut opadl. Vrátili se typické thajské úsměvy a vstřícnost. Vždyť jsme v Thajsku, oni neplatili nic co by je zruinovalo a já uklidil kapsu. Nemotory a slabší seniory mohu ubezpečit, že při slaňování schodů autobusu jakkoli strmých Vám žádné nebezpečí nehrozí. V případě pádu vás zde chytí davy agentů nabízející vyřízení kambodžského víza a prodavačů ovoce. Plánujete-li cestovat v Kambodži autobusem, je to běžná praxe ve většině větších destinací. Agenty přenechám bohatším, hloupějším a línějíším turistům, mango si koupím na trhu a vízum až po průchodu thajské strany v bezcelní zóně. Měsíční jednovstupové vízum stojí 20USD plus 100 Bahtů za námahu úředníkovi zvednout hlavu a razítko ze stolu. Předpokládal jsem, že od Kambodži už začíná zóna úřednického bakšiše, ale že má tu drzost si požadavek napsat na papír a vylepit na okénko, aby nemusel ani mluvit, to mě nakrklo. Předhodil jsem mu jeden dolar s úsměvem a gestem, že víc nemám. Neřekl ani slovo a vízum jsem dostal stejně.

 

Neboj, lidi tu nejedi

Popravdě, když jsem se poprvé rozhlédl po Kambodži, se stopováním jsem měl trochu obavy. V porovnání s posledními destinacemi je tato země divočejší. Ve všech ohledech cítíte, že jste dorazili do rozvojové země. Kambodža je nejchudší země z hlediska HDP na mé cestě. Rozdíl oproti Thajsku a Malajsii zaznamenáte hned v prvních okamžicích, při pohledu na příbytky kambodžanů a celkový zmatek v ulicích. Země se potýká s korupcí ve všech sférách systému i běžného života. O hygienických podmínkách, svozu odpadu a devastaci krajiny ani nemluvě. Národ Khmérů si prošel peklem v období řádění totalitních fanatiků Rudých Khmérů. V období mezi rokem 1975 až 1993 bylo z politických a jiných důvodů popraveno přes milion lidí z osmimilionové Kambodži a přísně trestán jakýkoli náznak vzdoru nebo svobodného myšlení. Záživnou, dokumentární, i když trochu drastickou formou o této době vypovídá snímek The killing fields(1984). Před cestou do Kambodži doporučuji shlédnout. I přes zločiny napáchané na celém národu si kambodžané zachovali svou čest, chodí s hlavou vzpřímenou a v poslední době o sobě dávají vědět do světa. Přátelští, učenliví a pozitivní lidé jsou národem velice silným a já jsem za celý svůj pobyt v Asii neslyšel nikoho, tak jako je to například u nás zvykem, si na své bytí stěžovat. Z toho co jsem viděl by se to tady alespoň dalo pochopit. Kambodža se stává turisticky velice atraktivní a z turismu těží čím dál větší procento lidí. Jedním z největších lákadel je bezesporu okolí města Siem Reap se svými staletí starými chrámy a zříceninami v čele s Angkor Wat.

 

Silnější pes

Vydávám se na první kambodžské palce zvednutí. Staví mi rodinka a v sedmi lidech se v sedanu vezu do města Sisophon. Pro dnešek zde cestu končím. K rozkoukání v novém prostředí mi maloměsto poslouží dokonale. Zvyknout si na místní smysl pro doržování dopravních předpisů vám chvíli zabere. Domorodci mají vlastní cit pro řízení a některá pravidla jsou tu polidštěna. Například dávání přednosti v jízdě je tu často otázkou průbojnosti jedince nebo síly davu vehiklů. Není se čemu divit, když více než dopravního zančení potkáte propagandu komunistické strany Cambodia People Party. Jejich billboardy jsou podél hlavních komunikací snad každých 500m. Kambodžská přibližovadla jsou kapitola sama pro sebe. Až v úžas padáte nad tím, co vše je schopné se na silnici pohybovat. A co potom, když něco takového stopnete! Hotový ráj! Oslí povozy, motorko-náklaďáky a různé mutace bicyklů , nákladních vozů a vozíků jen matně nastiňují atmosféru kambodžské dopravy. Divili byste se, jaký náklad je schopný uvézt běžný motocykl. Vynalézaví kambodžané jsou schopni za takový povoz zapřáhnout desetimetrový valník naložený dřeva i s partou sedmi dřevorubců! Hromadná doprava je tu brána doslova. Transport lidí stojících na korbě obdoby Avie, jak ve frontě na banány, není ničím neobvyklým. Ještě přidejme občasný vozík s lidským pohonem, postávajcí pojízdné prodejce, dopravu proudící ne vždy vpravo a volný přechod dobytka a na prvních pár hodin se určitě zabavíte.

 

Postav tam popelnici

Celé toto velké divadlo řídí místní četníci. Lépe řečeno korupčíci. Se svými stánky v křižovatkách a podél silnic. Schovávají se ve stínu pod slunečníky a sem tam vyběhnou zastavit nešťastníka, aby bylo na bagetu. Několikrát jsem byl pobaven pozorujíc snahu strážců zákona zastavit si chlebodárce. To, že pokuta jde nejspíš strážníkovi do kapsy je věc známá a ne každý cítí potřebu zastavit. Až mi zaskočilo kuře s rýží, při výbuchu smíchy, když jsem pozoroval marné pokusy strážníka během oběda u pouličního stánku. Motorky ho objížděly obloučkem, auta větším obloukem a před náklaďáky už musel chudák uskakovat. Bližšího kontaktu než šlehnutí praporkem projíždějcího fichtlaře se mu nedostalo. S praporkem praštil jak fotbalový pomezní a šel si sednout do stínu slunečníku vystřídán průbojnějším kolegou.

 

První třídou

Moje chvíle přichází při opouštění městečka Sisophon. Stopovat v Kambodži už obnáší trochu větší nasazení a zkušenosti než doposud. I s téměř děravou kapsou a penězi více méně jen na stravu patříte mezi ty zámožnější. Vaše bledá tvář vás prozradí na první pohled. Povoz vám tu zastaví, dá se říci okamžitě. Vy však musíte být připraveni, že ne vždy se jedná o lístek zdarma. Na silnicích se pohybuje spousta neoznačených rádoby-taxikářů a je třeba se domluvit na ne-placení předem. Za nějaký čas se zorientujete a takovéto vozidla prostě nestopujete. Na ostatní je dobré mít připravenou kromě pozdravu Sua Sadájí a poděkování Ao Khun také frázi Admin Lóji, neboli Jsem švorc! V mnoha případech vytušíte, že se o transport zdarma jedná i bez otázek. To například já, když jsem stopnul Kdysi-Náklaďák převážející melouny. Kdysi-Náklaďák je společně s Fichtl-Nanukem ve vrchních příčkách žebříčku mých stopařských kuriozit. Jednalo se o motor nákladního vozu značky Nissan na čtyřech kolech s návěsem plným vodních melounů. Ze Sisophon do asi 200km vzdáleného Batambang jsem se mazácky vezl na dřevěné pryčně symbolizující sedadlo spolujezdce položenou přes obrovský motor a pojídal nekončící přísun melounů. Cesta trochu delší, za to záživnější než překlimatizovaným autobusem. Ve VIP voze jako je tento klimatizaci ani větrák nepotřebujete, jste permanentně osvěžováni proudícím vzduchem skrz neokna a nekapotu. Můj Kdysi-náklaďák byl třídy Deluxe a tak nechyběla ani plátěná střecha proti slunci! Dlouhá cesta byla ještě prodlužována hladovými strážníky, kteří se pod slunečníky chtěli samozřejmě také osvěžit čerstvím melounem!

 

Za valuty modré z nebe

První a hlavní položka na seznamu poviností v Kambodži je vyřízení čínského víza. Z hranic se přesunuji co nejrychleji a nejstylověji do hlavního města Phnom Penh. Získat vízum do Číny je v Evropě na několik zkažených odpolední a zchudnutí desítek, při použití agentury možná stovek eur. V Jihovýchodní Asii mávnutí americkým dolarem umí zázraky. Člověk se nemusí ani zvednout z postele hotelového pokoje. Agentury, guest-housy, hostely i hotely jsou navzájem propojeny a jediné co musíte vy, je vyčkat 4 dni na vystavení. Nebo si připlatit za express vízum. Zatímco u nás před požádáním o vízum je nutné vypracovat podrobný itinerář cesty, doložit rezervaci hotelu, letenky a ještě si nejste jisti, že vízum dostanete, v Phnom Penh zaplatíte USD 35, dodáte Cestovní pas a dvě fotografie. Vše je vyřízeno bez nutnosti vaší přítomnosti. Jednovstupné měsíční čínské vízum stojí přímo na ambasádě v Phnom Penh USD 30. Cizinec ale musí doložit oprávnění k pobytu v Kambodži na více jak půl roku, jinak je žádost zamítnuta. Agentury mají pravděpodobně podmínky vlastní a za USD 5 jste bez starostí a se stoprocentní jistotou získání víza. Obdobně lze vízum pořídit i v Bangkoku, Vientiane, nebo Ho-Chi Minh. Máte-li někdo v plánu navštívit jihovýchod Asie před cestou do Číny, ušetříte spoustu času, peněz a starostí koupí víza zde. Jednodušeji už to jde snad jen v Hong-Kongu, kde je vystavují na počkání. To bylo pro mě ale trochu z ruky a létat jsem si zakázal.

 

Je to div, se nediv

Největším tahákem turistů do Kambodži je jeden z divů světa Angkor Wat. Jedná se o staletí starý komplex chrámů ukrytý v džungli z nichž nejkrásnější a nejznáměnjší je chrám Angkor Wat. Celý komplex se nachází v blízkosti města Siem Reap. Zde najdete veškeré zázemí pro turisty jako ubytování, cestovní agentury, restaurace a hromadu hospod evropského stylu. Osobně se mi v Siem Reap v porovnání s ostatními kambodžskými městy moc nelíbilo. Ono se vlastně ani nejedná o kambodžské město. Vysadit mě zde z letadla, tak ani nezaregistruji, že jsem v Asii. Trochu přehnané, ale vystihující první pocity. Pravdou je, že zde najdete vše potřebné. Záleží na vás, jestli to vše potřebujete. Komplex chrámů je vzálený necelých deset kilometrů od města a rozkládá se na větší ploše. K prohlídce všech zřícenin je ideální půjčit si kolo, pořípadě motorku či se posunovat Tuk-Tukem. Půjčení kola vychází ve většině půjčoven, nebo přímo guest-housech na dolar až dva za den. Motorky jsou dražší, asi deset dolarů. Objednat si Tuk-Tuk i s řidičem vás vyjde zhruba na USD 20 - ve více lidech také výhodná varianta, kde máte navíc i místního šoféra, znamená průvodce. K prohlídce národní památky platí vstup a vstupenky jsou kontrolovány u každého vchodu do chrámu. Jednodenní vstupenka stojí 20, na tři dny 40 a sedmidenní USD 60. V porovnání s cenami v Kambodži to jsou opravdu nemalé peníze. Jedná se o národní turistickou atrakci a tak jsou také ceny nastaveny. Nepředpokládám, že by někdo z místních platil, lépe řečeno byl schopný platit. Jsou to ceny pro nás, cizince, které by tento výdaj tolik bolet neměl. A opravdu, když si vzpomenu na ceny atrakcí například na Novém Zélandu, jsem ochotný valutu pustit. Doufejme, že peníze jdou na rekonstrukce a další dobré věci a né do velkého tunelu, jak to v rozvojových státech s vysokou korupcí chodí.

 

Na exkurzi

V Phnom Penh jsem strávil více času než by na prohlídku města jeho velikosti stačilo. Potřeboval jsem zde vyřídit již zmíněné čínské vízum, souběžně jsem si vyřídil i vízum do Laosu a čekal jsem na Irene. Naplánovali jsme si spolu navštívit Siem Reap a okolí. Nemá smysl pankovat tam, kde to nikdo neocení. Jako ostatní kupujeme lístek na autobus. Pro tentokrát spořádaným turistou. Hodina jízdy autobusem v Kambodži vás vyjde na dolar. Udávají se spíše časové intervaly, než vzdálenost. Po místních komunikacích se posunujete pomaleji. Do Siem Reap je to z Phnom Penh asi 320 km a cesta autobusem zabere přes sedm hodin! Na místě volíme jako dopravní prostředek bicykl a kupujeme za USD 40 třidenní vstupenku do areálů zřícenin a chrámů. V oblasti jsou dvě okružní cesty mezi chrámy. Větší a menší okruh. Naplánovali jsme si na každý den jeden okruh a navštívili snad kromě nejvzdálenější zříceniny všechny chrámy a ruiny po cestě. Ve dvou dnech jsme měli zříceniny prochozené a den třetí už jsme nevyužili. Určitě bych doporučil cestu na kole. Celá oblast se nachází na rovině, obklopena džunglí a bujnou vegetací. Jen samotná projížďka za to stojí. Zde máte ještě navíc možnost vidět úchvatné staletí staré stavby, ruiny a sem tam pobíhající opičky. Prohlídku bych si asi více užil s citem pro architektonické skvosty, nebo jako nadšený amatérský archeolog, i tak investovaných peněz a času nelituji.

 

Nové výzvy

Vracím se do Phnom Penh a startuji novou etapu mého rekreačního zájezdu. Ještě před hrou na turistu v Siem Reap jsem se rozhodl držet basu s fotbalisty Sokola Ostředek. Kluci v této době absolvují zimní přípravu a, jak je znám, dřou jako stroje! V tom je nemůžu nechat! Usedám na ojetý městský bicykl a vyrážím do Laosu..

 

 

Víza, měna a domluva

Vízum obdržíte na hraničních přechodech a letištích 30ti denní za USD 20 plus úplatek. Kdo by chtěl zůstat déle na humanitární misi a podobně, lze si připlatit na vízum třeba roční. Za dolary jde vše. Platí se kambodžským Rielem a US dolarem. Přičemž je jedno jakou měnu použijete a není třeba směňovat. Běžně se počítá jeden dolar za 4000 Rielů. Kurz při směně je kolem 4020 za dolar, dolarová bankovka je však i v restauracích brána jako 4000 riel. Někdy se vám stane, že při placení riely vám vrátí část v dolarech a naopak. V turisticky atraktivních místech a ve velkých městech se domluvíte angličtinou stejně jako v Thajsku. Ve venkovské Kambodži a neturistických oblastech se mi hodilo následující:

Dobrý den – Sua Sadájí

Děkuji – Ao Khun

Nemám peníze - Admin Lóji

Nashledanou – Lí Háj

Kolik (co stojí) – Klaj Ponmáng

Bageta (Chléb) – Nompang

Rýže – Báj

Smažená rýže – Báj Cháj

Kuře s rýží – Báj Muan

 

Jídlo

Velice oblíbené jsou plněné bagety (nompang). Jedná se pravděpodobně o pozůstatek z dob francouzské kolonizace. Bagety jsou velice chutné a levné, dostupné běžně na ulici i v restauracích. Zde v Kambodži je plní několika druhy salámu a lunchmeatu, okurkou, zelím, chilli a výbornými pomazánkami. Velká bageta se pořídí za 3000 riel. Bageta je asi nejlevnější jídlo, které zde pořídíte a jsou tak dobré, že si na nich lehce vypěstujete závislost. Při objednání jídla v restauraci běžně dostanete čaj zdarma. V porovnání s Thajskem je v Kambodži menší možnost výběru pochutin a jsou dražší. Nejsou tu také uváděny ceny a je třeba často smlouvat. Chci-li předejít nepříjemnostem při placení, na ceně se dohodnu předem.

 

Pití

Balená voda 1,5l 2000 riel. Čaj, kávu nebo nealko nápoje v restauraci pořídíte mezi 1500-2000 riel. Plechovka piva v restauraci od 2500 riel.

 

Doprava

Využil jsem pouze služeb autobusu. Hodina jízdy zpravidla vychází kolem dolaru.

 

Ubytování

Noclehárny nejsou běžné. Je třeba si platit pokoj v hotelu, hostelu nebo guest-housu. Vždy jsem sehnal ubytování do 5-6 dolarů.

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: František Nerad | pátek 16.3.2012 8:11 | karma článku: 13,80 | přečteno: 941x
  • Další články autora

František Nerad

Pamir Highway, Tajikistan

Mezinárodní silnice číslo M47 neboli Pamir Higway byla vybudována ve 30tých letech sovětskou armádou pro zrychlení zásobování v oblasti a získání větší kontroly na pomezí sovětských hranic s Afghanistanem.

8.6.2012 v 10:28 | Karma: 23,85 | Přečteno: 3653x | Diskuse| Cestování

František Nerad

Kyrgyzstan

Kyrgyzstan je jedna ze středoasijských republik, která se na mapě objevila po rozpadu Sovětského svazu. Měsíce zpět bych stejně jako mnozí z vás na mapě hledal, kde že se nachází. Dnes už vím, že sousedí s Čínou, Kazachstanem, Tajikistanem a Uzbekistanem. Kromě Kazachstanu a již projeté Číny se ke jmenovaným zemím ještě dostaneme.

31.5.2012 v 15:48 | Karma: 17,04 | Přečteno: 1346x | Diskuse| Cestování

František Nerad

Na skok v Číně

Jaká věc Vás jako první napadne? Talíř rýže se smaženým masem a zeleninou? Žlutí mužíci ve slaměných kloboucích tlačící orezlý bicykl? Obrovské továrny produkující vše s čím přijdeme denně do styku? Nebo snad rudě dekorované společenské akce plné budovatelských písní a tanců? Několik měsíců zpět jsem si podobně vybavoval tuto směsici kultur a národů. Pojďme se zletma podívat, jak vypadá Čína 21. století.

16.5.2012 v 18:53 | Karma: 16,79 | Přečteno: 1329x | Diskuse| Cestování

František Nerad

Laos

Každou zemi jsem nejprve uvedl a po té se s ní rozloučil. Laos si to také zaslouží. Toulky Laosem jsem z části popisoval v článku o Mekong river průjezdem na kole, ale severní část jsem opět stopoval a přišlo mi lepší jej rozdělit. Minulý článek už byl sám o sobě dost dlouhý a nechtěl jsem Vás nudit zdlouhavým čtením. Snad i zde si najdete něco zajímavého. Za Jihovýchodní Asií tímto uděláme tečku a přes Čínu se posuneme do post-sovětských republik.

25.4.2012 v 14:46 | Karma: 12,66 | Přečteno: 1000x | Diskuse| Cestování

František Nerad

Proti proudu Mekong river

Řeka Mekong pramenní v čínské provincii Yunnan, protéká Barmou, Laosem, Kambodžou a Vietnamem. Po té se vlévá do Jihočínského moře. Hranice Laosu a Thajska jsou z velké části tvořeny jejím korytem až k hranicím s Kambodžou. Odtud dále proudí na jih přes Phnom Penh. Řeka se rozprostírá na obrovském území pro které je po staletí zdrojem potravy, obživy a důležitou dopravní tepnou. Okolí Mekong je hustě osídlené domorodci sdílícími přírodní zdroje společně s bujnou vegetací. Během brázdění prstem po mapě jakoby mě do očí dloubla její Laoská a Kambodžská část, cesta kopírující její koryto z Phnom Penh do hlavního města Laosu, Vientiane.

15.4.2012 v 14:58 | Karma: 14,68 | Přečteno: 1041x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Poškodí to českou demokracii nejvíc od 1989, odmítla Schillerová volbu poštou

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  17:45

Přímý přenos Poslanci pokračují ve schvalování návrhu koalice na zavedení korespondenční volby pro české občany...

Řidič odmítl zvážení náklaďáku, sto tisíc na pokutu vytáhl z batohu

9. května 2024  17:27

Že ani stotisícová pokuta za odmítnutí zvážení nákladního vozu nemusí být pro některé dostatečně...

Havlíčkův vodopád vulgarismů. Citoval starostu Novotného a káral premiéra

9. května 2024  15:52,  aktualizováno 

Provokativně vystoupil ve Sněmovně šéf stínové vlády ANO Karel Havlíček. Chce, aby se premiér a...

Pachatelé zvěrstev přímo za Putinovými zády. Kdo je kdo na záběru z Moskvy

9. května 2024  16:55

Při čtvrteční přehlídce vojenské techniky v Moskvě se v blízkosti ruského diktátora Vladimira...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1337x
Omlouvám se, že blog není kompletní. Od návratu domů jsem se nedokázal dokopat k jeho dokončení. Stále chybí doplnit postřehy z Uzbekistanu, Turkmenistanu, Iranu a Turecka. Zavazuji se toto v pruběhu času doplnit v elektronické nebo knižní podobě. Nerad F.

Seznam rubrik