Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kladno, to je to město

Snad mi bratři Tesaříci - Richard tady dole a Vláďa tam nahoře - odpustí, že jsem si vypůjčil název jejich užasného songu. Ale on už natolik zlidověl, že si to asi mohu dovolit. A aby mé opovážlivosti nebylo málo, ještě si celou píseň trochu předělám do prozaické podoby.  

Kladno, to je to město,

Kladno, to je ten hit,

Kladno, to je to město,

Kladno, můj tajnej tip.

první sloka:

Začíná neradostně, smutně. 8. ledna zemřel Jiří Dienstbier. Přestože jsme se názorově dost rozcházeli, vážil jsem si ho jako člověka nesmírně vtipného, zábavného, člověka s pozitivním vztahem k životu. V době svého působení v Československém a Českém rozhlase jsem s ním, coby ministrem zahraničí, natočil celou řadu rozhovorů a pokaždé to byl skvělý zážitek.

Když se připravovala publikace k 70-tému výročí vzniku rozhlasu, tak se její editor rozhodl do ní zařadit mé povídání s Jiřím Dienstbierem, vysílané naživo 21. srpna 1992. Jiří Dienstbier, jako bývalý rozhlasák, v něm vyprávěl o událostech tehdy 24 let starých tak, že prý i v samotném rozhlase skoro nikdo nepracoval a všichni byli uchem přisáti k reproduktorům. Nakonec to v té publikaci nebylo, protože ji nový ředitel rozhlasu Ježek zcenzuroval a zrovna tenhle materiál nechal vyhodit. Myslím, že to byl jediný případ, kdy byl Jiří Dienstbier zcenzurován nikoli kvůli sobě.

Bylo mi docela líto, že v roce 2000 těsně prohrál senátní volby v mém rodišti. Vyhrál někdo z ODS, 6 let tam poseděl, pobral na platu a náhradách několik milionů, příští volby prohrál a to bylo vše. Samozřejmě, že Jiří Dienstbier by v Senátu prosazoval své levicové názory, ale určitě by byl viditelný a aktivní senátor. A taky by se tam o legraci nemusel starat jenom teplický starosta. Je mi líto, že když se mu konečně podařilo v jeho rodném Kladně v senátních volbách uspět, zbývalo mu tak málo času.

refrén:

Kladno, to je to město,

Kladno, to je ten hit,

Kladno, to je to město,

Kladno, můj tajnej tip.

 

druhá sloka:

ČSSD si zahrála na monarchii a za svého kandidáta do senátních voleb po Jiřím Dienstbierovi nominovala jeho syna. Jde jí o hodně, o nadpoloviční většinu v horní komoře Parlamentu. Jinými slovy o to, že rozhodování Senátu se znovu vrátí do stranického sekretariátu ČSSD v Lidovém domě. Sázka na Jiřího Dienstbiera ml. je ošidná. Rodinné nástupnictví je nástrojem režimů otevřeně autokratických či jen naoko demokratických. V evropských poměrech se považuje za nešťastné, až nepatřičné. Naposledy se o tom přesvědčil bratr tragicky zesnulého polského prezidenta Kaczynského, který neuspěl v prezidentském klání ani mezi mnohem emotivnějšími Poláky. Jiří Dienstbier ml. navíc zahájil svou kampaň útokem na Václava Klause. Prezident prý neprokázal dostatek úcty k příbuzným, protože vyhlasil senátní volby na Kladensku ještě před pohřbem. Připomínám jenom, že Václav Klaus uctil památku Jiřího Dienstbiera staršího velmi osobně pojatým článkem v MF Dnes a zúčastnil se i jeho pohřbu. Juniorovi také vadí, že termín voleb určený prezidentem, se shoduje s datem konání sjezdu ČSSD. To už je opravdu velice zvláštní argument. Dobu, kdy stranické sjezdy byly důležitější než všobecné volby, jsme v této zemi již zažili. A většina z nás se do ní - alespoň doufám - vracet nehodlá.

refrén:

Kladno, to je to město,

Kladno, to je ten hit,

Kladno, to je to město,

Kladno, můj tajnej tip.

 

třetí sloka:

V Kladně se bude odehrávat důležitý test voličského rozpoložení. Ano, Kladno bude teď to město. Kladno bude hitem všech politických stran, které zase opráší všechny své mnohokrát nesplněné sliby, a budou přesvědčovat místní voliče, že tentokrát už to ale opravdu myslí poctivě. Můj tajnej tip je, že voliči na bezobsažné kampaně nenaletí. Že znovu dají najevo, že touží po změně, která ale po červnových nadějích zase nepřišla. Pouze ke korupčním skandálům a nekompetentnosti se ještě přidalo špiclování, prosazování vlastních firem a tragikomická prohlášení rychlokvašených politiků, z nichž je zřejmé, že často vůbec neví, o čem mluví. Můj tajnej tip je, že tentokrát by mohl dostat šanci někdo jiný. Někdo autentický, kdo ví, co říká, kdo nemění názory a kdo není v poltice nepopsaným listem. A také někdo, kdo má ke Kladensku silný vztah. Třeba Jana Bobošíková.  

 

 

 

Autor: Václav Musílek | úterý 1.2.2011 17:33 | karma článku: 15,46 | přečteno: 1004x
  • Další články autora

Václav Musílek

Sobotkova další nedostatečná z ekonomie

Předseda ČSSD zase zaperlil. Příčinou ekonomické krize jsou podle něho nízké daně. Díky nim vzrostlo zadlužení veřejných rozpočtů na neúnosnou míru dávno předtím, než udeřila finanční krize. Řešení je podle Sobotky jasné: zvýšit daně pokud možno všem, firmám na prvním místě. A hezky celoevropsky, protože Brusel je to místo, kde všechno vyřeší za nás za všechny. Socialisté jsou tam přece nejsilnější a oni vědí jak na to. Ostatně se o tom přesvědčuji občané EU a eurozóny zvláště každý den.

29.4.2013 v 7:45 | Karma: 37,84 | Přečteno: 1661x | Diskuse| Ostatní

Václav Musílek

Euro je největší tragédií Evropy od druhé světové války

Německý ministr financí chce dohlížet na rozpočty všech zemí Evropské unie. I těch, které se nepřidaly k pochybnému dobrodružství zvanému jednotná evropská měna a ponechaly si svoje národní měny. Konečný pohřeb suverenity jednotlivých států, vymazání zbytků demokracie a neomezená vláda technokratů má být lékem na potíže smrtelně nemocného eura. Evropští politici tak chtějí léčit otravu evropského měnového systému podáváním stále silnějších dávek jedu.

30.11.2011 v 7:31 | Karma: 36,08 | Přečteno: 2340x | Diskuse| Ostatní

Václav Musílek

Nepřizpůsobiví politici, novináři a taky někteří blogeři

Statisíce lidí se spontánně shromažďují ve velkých městech po celém světě. Hovoří o bankách, velkých korporacích, o pocitu frustrace. Politici nereagují. Příliš je nazajímají, protože ti lidé nemají konkrétní, pokud možno lehce splnitelné, požadavky. Novináři jim nerozumí, protože jejich chování jim nezapadá do mediálního obrazu, který se snaží po desetiletí vytvářet. I dokonce naši čerstvě vylíhlí pravicoví blogeři je považují za levičáckou komunistickou lůzu.

17.10.2011 v 7:32 | Karma: 24,09 | Přečteno: 918x | Diskuse| Ostatní

Václav Musílek

ČSSD už zase chce být z pytláka hajným

Financování politických stran je neprostupnou džunglí, do níž často nevidí ani významní členové stran samotných. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka přichází s recepty, jak v této džungli zavést pravidla. Podle něj je to prostor bez regulace a díky tomu vznikají problémy. S příslovečnou hroší kůží hovoří o politické kultuře, o kreditu politických stran, o volbách jako o výprázdněném volebním rituálu, o volební kampani jako o souboji marketingových plánů.

11.10.2011 v 7:32 | Karma: 26,67 | Přečteno: 931x | Diskuse| Ostatní

Václav Musílek

Paroubek ČSNS snad nezaplevelí

Nerudovská otázka "Kam s ním?" se začíná vznášet na politickým osudem Jiřího Paroubka. Nedávno ještě nejmocnějšího muže ve státě nikdo nechce. Jeho koketerie s Českou stranou národně sociální (ČSNS 2005) se vůbec nevyvíjí podle jeho představ. Minimálně část vedení strany, včetně jejího předsedy, nemůže akceptovat, že základní ideje, na nichž tato strana v různých podobách a názvech po více než 100 let existuje, Paroubkovi lidé prostě škrtli.

29.9.2011 v 15:15 | Karma: 21,01 | Přečteno: 876x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Bylo za útokem na Fica víc lidí? Podle Slováků se chystal i masakr jako v Praze

19. května 2024  16:33,  aktualizováno  18:53

Aktualizujeme Slovenské bezpečnostní složky pracují při vyšetřování středečního atentátu na premiéra Roberta Fica...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v horské mlze, Raísí je v ohrožení života

19. května 2024,  aktualizováno  18:45

Aktualizujeme Íránská státní televize hlásí nehodu vrtulníku při přesunu prezidenta Ebráhíma Raísího. Stroj...

VIDEA TÝDNE: Atentát na Roberta Fica nebo pohřeb Postlerové

19. května 2024  18:23

Událostí číslo jedna tohoto týdne byl na Slovensku, ale i v Česku atentát na premiéra Roberta Fica....

Policisté skončili cestou za případem na střeše. Havarovali v křižovatce

19. května 2024  18:05

K ohlášenému napadení spěchali v neděli odpoledne policisté v pražských Modřanech. Po cestě na...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1354x
Mám pocit, že jsem prožil tři životy - a to je mi teprve 50. Taky mám pocit, že jsem se za tu dobu naučil udělat si vlastní názor.

Seznam rubrik