Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hermane, běž do Brusele

Víte, kdo je náš prezident? Na stupidní otázku neexistuje stupidní odpověď. Pokud byste odpověděli Václav Klaus a ťukali si na čelo, tak nemáte tak docela pravdu. Naším prezidentem je i Herman Van Rompuy (čteno Rompuj, Rampuj nebo taky lehce počeštěle Rampouch). Já vím, neznáte ho, nikdy ho nevolil ani náš fraškovitý parlament, možná jste o něm donedávna nebo do přečtení tohoto blogu nikdy neslyšeli. Ale přece to tak je.

Rompuy je prvním stálým předsedou Evropské rady, nejvyššího orgánu Unie, a z tohoto titulu je zatím potichu a nesměle titulován jako prezident EU. Tedy i náš. Není náhodou, že si Unie vybrala do této funkce necharismatického úředníka, který jakoby symbolizoval onu šedivost a technokratickou průměrnost celého evropského spolku. Je odpůrcem ideje národních států a za největšího nepřítele míru (ano, taky mi to něco připomíná) označil euroskepticismus.

Přijel teď i k nám, aby prosadil tzv. Pakt konkurenceschopnosti. To je další výmysl EU, jak nacpat pod křídla eurokratů sjednocení hospodářských politik a daní ve všech státech sedmadvacítky. Stručně řečeno, přišel nám sdělit, že nám nezbývá nic jiného, než roztrhat a spláchnout do bruselské žumpy další kus státní suverenity. Bude to pro naše dobro. Stejně s ní neumíme zacházet. To oni, ti chytří v té jejich Bruseli, to všechno zařídí za nás. Hlavně máme přijmout euro a dál jim do toho nekecat.

Co na tom, že se jejich eurozóna, s katastroficky nastavenou jednotnou měnou, potácí na pokraji krachu. Že je to spolek dlužníků, kterým do jejich bárky s názvem "euro" teče ze všech stran a bankovek na ucpávky je stále méně. Co je ale horší, odborníci i veřejné mínění v těch méně zadlužených zemích už nemluví o solidaritě, ale o konci nekonečného zachraňování států a vlád, které si s astronomickými schodky svých rozpočtů příliš hlavu nedělaly. Tak to díky. Jakoby nám úplně nestačily Sobotkovy a Kalouskovy dluhy.

Rompuy má svoji funkci díky Lisabonské smlouvě. Nad její zbytečností občas zauvažuji i kovaní eurohujeři. Tak například Martin Komárek se diví, že vůbec někomu stojí za to mrznout před Hradem jako Rampouch a proti jeho příjezdu protestovat. Jinak by se prý o jeho návštěvě nikdo snad ani nezmínil. Právě proto protestujeme, aby se o ní vědělo, aby si evropská byrokracie potichu a bez zájmu veřejnosti zase neukousla další kus, už tak ožraného koláče naší stáni suverenity.   

Nepotřebujeme žádného dalšího prezidenta. Máme svého. Nepotřebujeme nestabilní euroměnu, máme svou. Nepotřebujeme, aby za nás mysleli jinde. To jsme už zažili. Proto říkáme (s omluvou za poněkud licenční tykání): Hermane, jdi do Brusele a hodně dlouho tam zůstaň.

  

Autor: Václav Musílek | čtvrtek 24.2.2011 16:28 | karma článku: 22,92 | přečteno: 1586x
  • Další články autora

Václav Musílek

Sobotkova další nedostatečná z ekonomie

Předseda ČSSD zase zaperlil. Příčinou ekonomické krize jsou podle něho nízké daně. Díky nim vzrostlo zadlužení veřejných rozpočtů na neúnosnou míru dávno předtím, než udeřila finanční krize. Řešení je podle Sobotky jasné: zvýšit daně pokud možno všem, firmám na prvním místě. A hezky celoevropsky, protože Brusel je to místo, kde všechno vyřeší za nás za všechny. Socialisté jsou tam přece nejsilnější a oni vědí jak na to. Ostatně se o tom přesvědčuji občané EU a eurozóny zvláště každý den.

29.4.2013 v 7:45 | Karma: 37,84 | Přečteno: 1661x | Diskuse| Ostatní

Václav Musílek

Euro je největší tragédií Evropy od druhé světové války

Německý ministr financí chce dohlížet na rozpočty všech zemí Evropské unie. I těch, které se nepřidaly k pochybnému dobrodružství zvanému jednotná evropská měna a ponechaly si svoje národní měny. Konečný pohřeb suverenity jednotlivých států, vymazání zbytků demokracie a neomezená vláda technokratů má být lékem na potíže smrtelně nemocného eura. Evropští politici tak chtějí léčit otravu evropského měnového systému podáváním stále silnějších dávek jedu.

30.11.2011 v 7:31 | Karma: 36,08 | Přečteno: 2340x | Diskuse| Ostatní

Václav Musílek

Nepřizpůsobiví politici, novináři a taky někteří blogeři

Statisíce lidí se spontánně shromažďují ve velkých městech po celém světě. Hovoří o bankách, velkých korporacích, o pocitu frustrace. Politici nereagují. Příliš je nazajímají, protože ti lidé nemají konkrétní, pokud možno lehce splnitelné, požadavky. Novináři jim nerozumí, protože jejich chování jim nezapadá do mediálního obrazu, který se snaží po desetiletí vytvářet. I dokonce naši čerstvě vylíhlí pravicoví blogeři je považují za levičáckou komunistickou lůzu.

17.10.2011 v 7:32 | Karma: 24,09 | Přečteno: 918x | Diskuse| Ostatní

Václav Musílek

ČSSD už zase chce být z pytláka hajným

Financování politických stran je neprostupnou džunglí, do níž často nevidí ani významní členové stran samotných. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka přichází s recepty, jak v této džungli zavést pravidla. Podle něj je to prostor bez regulace a díky tomu vznikají problémy. S příslovečnou hroší kůží hovoří o politické kultuře, o kreditu politických stran, o volbách jako o výprázdněném volebním rituálu, o volební kampani jako o souboji marketingových plánů.

11.10.2011 v 7:32 | Karma: 26,67 | Přečteno: 931x | Diskuse| Ostatní

Václav Musílek

Paroubek ČSNS snad nezaplevelí

Nerudovská otázka "Kam s ním?" se začíná vznášet na politickým osudem Jiřího Paroubka. Nedávno ještě nejmocnějšího muže ve státě nikdo nechce. Jeho koketerie s Českou stranou národně sociální (ČSNS 2005) se vůbec nevyvíjí podle jeho představ. Minimálně část vedení strany, včetně jejího předsedy, nemůže akceptovat, že základní ideje, na nichž tato strana v různých podobách a názvech po více než 100 let existuje, Paroubkovi lidé prostě škrtli.

29.9.2011 v 15:15 | Karma: 21,01 | Přečteno: 876x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Obrat. Neučte už sporné teorie o 72 pohlavích, instruuje britská vláda školy

19. května 2024  20:22

Britská vláda představila nové pokyny pro sexuální výchovu. Vyzývá v nich školy, aby přestaly učit...

Armáda pošle miliardy „do luftu“. Kbely dostanou novou věž a dopravní letadla

19. května 2024  20:21

Armádní letectvo získá o téměř devatenáct miliard korun víc pro následující čtyři roky, než bylo...

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1354x
Mám pocit, že jsem prožil tři životy - a to je mi teprve 50. Taky mám pocit, že jsem se za tu dobu naučil udělat si vlastní názor.

Seznam rubrik