Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

ČSSD překáží inteligence voličů

Parlamentní volby prý neskončily drtivým vítězstvím sociálních demokratů také proto, že ČSSD podcenila inteligenci voličů. Bohuslav Sobotka objevil skutečnost, která byla více než zřejmá nejen dítkám školou povinným, ale i oněm pověstným vrabcům na střeše. Přiblbá hesla, útočící na nižší lidské pudy, musela opravdu popudit i část voličů, pro něž nebyla ČSSD outsiderem v soutěži o volební hlas. Sobotkovo prozření nevypovídá nic o voličích, ale o inteligenci vedení samotné ČSSD.

Zdálo by se, že lídři naší stále nejsilnější politické strany, si z takto náhle zjevené pravdy vezmou ponaučení. Že například vyhodí své americké poradce, kteří si českou a moravskou veřejnost trochu popletli s méně gramotnými domorodci v nějaké africké zemi. Asi vzali hesla o globalizaci příliš vážně. Ostatně po  krajských volbách v roce 2008 měli pro tento postup své důvody. Problém byl v tom, že - jak známo - do stejné řeky dvakrát nevstoupíte, a tak se třicetikorunový zázrak znovu nekonal.

Američtí poradci možná vyletí. Taky nebyli zadarmo a po Paroubkovi zůstala v pokladně Lidového domu pořádná díra. Ale s inteligencí předáků ČSSD to příliš nadějně nevypadá. S opoziční rolí už nepočítali a evidentně si s ní nevědí rady. Pokud si vážně myslí, že nalákají voliče tím, že při každé možné i nemožné příležitosti útočí na vše, co dělá vládní koalice, tak je to s nimi hodně napováženou. Sobotka s Haškem se soustřeďují na boj o předsednictví a v současnosti se perou výhradně o hlasy delegátů nastávajícího socialistického sjezdu. Blaho občanů země zvané Česká republika je jim monetálně zjevně zcela ukradené.

Namísto modernizace postojů a slovníku strany, namísto kreativní levicové, ale přitom nedemagogické politiky, přichází Sobotka s radikalizací. Ne nepodobnou kdysi nechvalně známé bolševizaci KSČ. Odvolává se přitom na Miloše Zemana a jeho kurz, nasazený po Zemanově zvolení předsedou strany. Je vskutku havlovským paradoxem, že právě Sobotku označil Zeman za nejhoršího ministra financí v historii České republiky. Pravdou je, že Zeman sice přišel s radikální rétorikou, ale v klíčových chvílích politických krizí byl přístupný kompromisům s ideovými protivníky. Ty Sobotka zahvrhuje. Možná, že si jednou vyslouží i nálepku nejhoršího předsedy ČSSD, což v konkurenci Grosse či Špidly vyžaduje již pořádnou míru politického diletanství.

Vládě Petra Nečase, a tím i naší zemi, by nyní nejlépe posloužila jiná opozice. Principielní, zásadová, ideově pevně ukotvená. Ale taky sdílející společné hodnoty demokratického politického systému a národních zájmů občanů České republiky. Tou dnešní ČSSD není, a jak se zdá, nikdy nebude. Stává se Českou stranou sociálně demagogickou, kterou čeká další a ještě tvrdší srážka s inteligencí voličů.   

   

Autor: Václav Musílek | neděle 13.2.2011 8:00 | karma článku: 34,90 | přečteno: 1596x
  • Další články autora

Václav Musílek

Sobotkova další nedostatečná z ekonomie

Předseda ČSSD zase zaperlil. Příčinou ekonomické krize jsou podle něho nízké daně. Díky nim vzrostlo zadlužení veřejných rozpočtů na neúnosnou míru dávno předtím, než udeřila finanční krize. Řešení je podle Sobotky jasné: zvýšit daně pokud možno všem, firmám na prvním místě. A hezky celoevropsky, protože Brusel je to místo, kde všechno vyřeší za nás za všechny. Socialisté jsou tam přece nejsilnější a oni vědí jak na to. Ostatně se o tom přesvědčuji občané EU a eurozóny zvláště každý den.

29.4.2013 v 7:45 | Karma: 37,84 | Přečteno: 1661x | Diskuse| Ostatní

Václav Musílek

Euro je největší tragédií Evropy od druhé světové války

Německý ministr financí chce dohlížet na rozpočty všech zemí Evropské unie. I těch, které se nepřidaly k pochybnému dobrodružství zvanému jednotná evropská měna a ponechaly si svoje národní měny. Konečný pohřeb suverenity jednotlivých států, vymazání zbytků demokracie a neomezená vláda technokratů má být lékem na potíže smrtelně nemocného eura. Evropští politici tak chtějí léčit otravu evropského měnového systému podáváním stále silnějších dávek jedu.

30.11.2011 v 7:31 | Karma: 36,08 | Přečteno: 2340x | Diskuse| Ostatní

Václav Musílek

Nepřizpůsobiví politici, novináři a taky někteří blogeři

Statisíce lidí se spontánně shromažďují ve velkých městech po celém světě. Hovoří o bankách, velkých korporacích, o pocitu frustrace. Politici nereagují. Příliš je nazajímají, protože ti lidé nemají konkrétní, pokud možno lehce splnitelné, požadavky. Novináři jim nerozumí, protože jejich chování jim nezapadá do mediálního obrazu, který se snaží po desetiletí vytvářet. I dokonce naši čerstvě vylíhlí pravicoví blogeři je považují za levičáckou komunistickou lůzu.

17.10.2011 v 7:32 | Karma: 24,09 | Přečteno: 918x | Diskuse| Ostatní

Václav Musílek

ČSSD už zase chce být z pytláka hajným

Financování politických stran je neprostupnou džunglí, do níž často nevidí ani významní členové stran samotných. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka přichází s recepty, jak v této džungli zavést pravidla. Podle něj je to prostor bez regulace a díky tomu vznikají problémy. S příslovečnou hroší kůží hovoří o politické kultuře, o kreditu politických stran, o volbách jako o výprázdněném volebním rituálu, o volební kampani jako o souboji marketingových plánů.

11.10.2011 v 7:32 | Karma: 26,67 | Přečteno: 931x | Diskuse| Ostatní

Václav Musílek

Paroubek ČSNS snad nezaplevelí

Nerudovská otázka "Kam s ním?" se začíná vznášet na politickým osudem Jiřího Paroubka. Nedávno ještě nejmocnějšího muže ve státě nikdo nechce. Jeho koketerie s Českou stranou národně sociální (ČSNS 2005) se vůbec nevyvíjí podle jeho představ. Minimálně část vedení strany, včetně jejího předsedy, nemůže akceptovat, že základní ideje, na nichž tato strana v různých podobách a názvech po více než 100 let existuje, Paroubkovi lidé prostě škrtli.

29.9.2011 v 15:15 | Karma: 21,01 | Přečteno: 876x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Obrat. Neučte už sporné teorie o 72 pohlavích, instruuje britská vláda školy

19. května 2024  20:22

Britská vláda představila nové pokyny pro sexuální výchovu. Vyzývá v nich školy, aby přestaly učit...

Pátrací složky našly vrtulník íránského prezidenta, píší agentury

19. května 2024,  aktualizováno  20:21

Aktualizujeme Íránská státní televize hlásí nehodu vrtulníku při přesunu prezidenta Ebráhíma Raísího. Stroj...

Armáda pošle miliardy „do luftu“. Kbely dostanou novou věž a dopravní letadla

19. května 2024  20:21

Armádní letectvo získá o téměř devatenáct miliard korun víc pro následující čtyři roky, než bylo...

Policie jde po majetku „nemajetného“ Kaderky. Zaměřila se i na manželku

19. května 2024

Premium Šéf Českého tenisového svazu Ivo Kaderka je vyšetřován ohledně jeho příjmů. Detektivy zajímají také...

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1354x
Mám pocit, že jsem prožil tři životy - a to je mi teprve 50. Taky mám pocit, že jsem se za tu dobu naučil udělat si vlastní názor.

Seznam rubrik