Jak je nebezpečné parkovat

Vlastnit automobil není nic neobvyklého. Zralý muž zpravidla nějaké vozidlo vlastní a bydlí-li v činžovním domě bez garáže, mívá problémy téměř nerudovské, kam s ním, když zrovna někam nejede.

Ještě štěstí, že za prostého občana myslí jeho demokraticky zvolení zástupci. Tak vzniká v Praze postupně systém modrých zón, které dnes už neúnosnou situaci vyřeší. Aspoň doufám.

Při prvním zběžném seznámení se systémem modrých zón jsem nabyl dojmu, že to bude velmi jednoduché. Člověk někde bydlí a parkuje, tak prostě nahlásí sebe, auto a místo a obdrží nějakou kartu nebo jen papír, a bude spokojeně parkovat. Postupně se však ukazuje, že jistě potřebná regulace parkování v Praze je mimořádnou příležitostí kultivovat život obyvatel ve velkém rozsahu. Zastupitelé naštěstí také včas prohlédli, jak by obratní Češi mohli celý systém zneužívat, a proto jej pojistili.

V první řadě zpoplatněním. Přiznám se, že mě tato informace poněkud zarazila a napadlo mě, že snad jsou naši zastupitelé postiženi nějakou virózou nebo mykózou. Ano, obce mají ze zákona právo některé úkony zatížit poplatkem. Ale za co tu vlastně platím, respektive co si kupuji? Teď už je mi to jasné – kupuji si naději, že bez ohledu na to, že se mezitím v ulici objevilo několik žlutých čar a značek, kterými se podařilo výrazně snížit počet parkovacích míst, zde mohu parkovat a pokud budu mít štěstí, najdu i místo. Není to ostatně poprvé v dějinách, kdy si lidé dobrovolně kupovali naději. To bylo v dobách prodávání odpustků, kterými si zvyšovali šanci dostat se po smrti do království nebeského. Vybrané peníze tehdy sloužily k naplnění papežské pokladny, aby bylo možno pořádat křižácké výpravy a jiné kratochvíle, stavět chrámy, paláce a pomníky, a na další podobné bohu milé aktivity.

Dnes již něco takového není možné, takže pokud si kupujeme naději na zaparkování svého auta, jde o naději v současném reálném světě a ne někde na onom světě. A nemusíme se bát, že vybrané peníze budou sloužit k uspořádání křižácké výpravy. Mohla by se vkrádat otázka, proč se mají vybírat nějaké další peníze za to, že člověk bydlí v Praze a má auto, když přece každý řádný občan platí poctivě daně a z nich v rámci rozpočtového určení daní obdrží obec, ve které žije, příslušný podíl, ze kterého by měla hradit zřizování a provoz veřejně prospěšných záležitostí. Snadno nahlédneme, že taková úvaha je chybná. Jednak Praha není tak velké město, jako třeba Paříž nebo New York, aby vybrané prostředky stačily na úhradu všech potřebných výdajů, jednak zde nežijí tak bohatí lidé a výběr daní se například s výše zmíněnými metropolemi nedá srovnat. Naopak, jak uvedli někteří zastupitelé, je systém vítaným prostředkem ke zvýšení příjmů, ze kterých je pak možné hradit nutné jiné obecní výdaje. Nevím přesně které, ale možná třeba na odstraňování a budování pomníků.  

V systému nákupu naděje musí být řád. Proto jsou části Prahy rozděleny na další podčásti a na jejich půdorysu je stanovena cenová mapa poplatků. Každý tak může snadno zjistit, jaké jsou jeho šance koupit si naději v té či oné zóně a v zónách dalších. Rozsah oblasti si jistě každý snadno zapamatuje včetně oblastí průnikových.

Obyvatelstvo bylo pro účely tohoto systému rozděleno na tři základní kategorie: rezident, starší rezident a abonent. Tato krásná česká slova umožní konečně zavést pořádek do nekoordinovaného svévolného pohybu obyvatelstva, kdy si každý bydlí, kde se mu zachce a ani nedá úřadu vědět, kde se nachází. Tomu bude touto cestou konečně učiněna přítrž, proto je takové dělení nutno přivítat.

Zkrátka dobře, buď máš občane v místě trvalé bydliště nebo firmu, případně nemovitost, nebo neparkuješ. Jestli bydlíš se svým partnerem na dané adrese již 20 let, aniž by to někomu vadilo, tak takové svévoli je teď konec. Buď se přihlásíš k trvalému pobytu, nebo prodej auto.

Zavádění parkovacích zón odhaluje mnoho případů zcela nezodpovědného chování obyvatel. Tak například pan Moravský se již před mnoha lety v Praze řádně oženil, pojav za manželku paní Pražskou, v jejímž bytě s ní již roky spokojeně žije. Trvalé bydliště si však ponechal ve svém rodném moravském městě. Proč, těžko říci, snad z nedbalosti, snad proto, aby měl, když navštíví rodné město, kde parkovat. V každém případě tak zanesl do systému evidence chaos, který odhalil až systém modrých zón. Není přece možné, aby si kde kdo bydlel, jak se mu zachce. Aby byl do systému připuštěn, musel zcela pochopitelně doložit svou pražskou identitu platným oddacím listem a dalšími papíry. Ještě dnes se v noci budí zpocený, když se mu zdá, že si svou milovanou ženu zapomněl vzít a následkem toho bylo jeho vozidlo z hlavního města vyhoštěno.

Také se konečně udělá pořádek v evidenci vlastníků automobilů. Jak je vůbec možné, že s autem nejezdí vlastník, ale někdo úplně jiný, třeba potomek nebo kamarád či dokonce tchýně? Někteří nezodpovědní občané se vyhýbají převodu automobilu, čímž ovšem významně snižují zasloužené výdělky STK a dokonce se tak vyhýbají zaplacení ekologického poplatku při převedení starších automobilů. To je samozřejmě nezodpovědné a škodlivé. Vždyť je přece zřejmé, že každým zaplacením tohoto poplatku se v Praze výrazně zlepší životní prostředí.

Pokrok však zastavit nelze. Proto je potřeba vysoce ocenit nejen zavádění modrých zón, ale i prozíravost, se kterou byly nastaveny tak, aby byl život obyvatel Prahy potřebně kultivován a zpřehledněn. Je vidět, že se tomuto systému věnovali naši zastupitelé s velikou obezřetností, za což jim patří mimořádné uznání. Tak až si budete zařizovat parkování ve své oblasti, učiňte tak radostně, ale také s potřebnou obezřetností…

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslav Müllner | úterý 23.2.2021 13:10 | karma článku: 22,33 | přečteno: 598x
  • Další články autora

Jaroslav Müllner

Jak je nebezpečné navštěvovat památky

Jak přibývají léta, stále více mě zajímá historie. Člověku je asi vrozena potřeba vědět, kdo jsem a odkud přicházím. Odkud pramení způsob života, který vedeme. A vydávám se na místa, která v sobě historii nesou.

16.4.2024 v 13:11 | Karma: 16,57 | Přečteno: 376x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav Müllner

Jak je nebezpečné milovat českou kuchyni

Paní Jiřinka Spořádaná si přivstala. Dnes je totiž slavný den, její životní soupoutník a spořádaný manžel Petr se právě dnes dožil padesátky a zařadil se tak již neodvratně mezi prostatiky v nejlepších letech.

30.1.2024 v 13:11 | Karma: 20,79 | Přečteno: 453x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav Müllner

Jak je nebezpečné reklamovat televizor

Stává se, že lidé přebývají ve svém domě nebo bytě sami. Tyto samotáře lze dělit na několik druhů, na počítačové, televizní, rozhlasové, případně mobilové podle toho, co mají v době samoty doma zapnuto.

31.10.2023 v 13:11 | Karma: 22,67 | Přečteno: 615x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav Müllner

Jak je nebezpečné být bez mobilu

Bydlet v paneláku má své výhody i nevýhody. Prostředí je to poněkud uniformní, ale na druhé straně je tu vše, co k běžnému žití potřebujete. Voda, elektřina, plyn, teplo, světlo. Zdánlivé samozřejmosti.

29.8.2023 v 13:11 | Karma: 25,30 | Přečteno: 687x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav Müllner

Jak je nebezpečné dodržovat prevenci

Je to už pár let, kdy pan Spořádaný překročil padesátku a postoupil tak do kategorie mužů v nejlepších letech. Popravdě nevěděl, co tato kategorie obnáší a proč se tak vznešeně říká stárnoucím a chátrajícím mužům.

25.7.2023 v 13:11 | Karma: 22,35 | Přečteno: 608x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Srovnání průzkumů: Lidovcům umřeli voliči, Konečná v eurovolbách sráží ANO

19. května 2024  19:34

Volební modely českých agentur, srovnané redakcí iDNES.cz za celý rok, mají jasno. Hnutí ANO si od...

V Česku mizí vesnické obchody. Změní trend chytré prodejny bez prodavaček?

27. května 2024

Premium Za poslední čtyři roky zmizelo téměř čtyři sta vesnických obchodů. Jejich aktuální počet je 11 701,...

Radši Okamura než Fiala, říká Konečná a hájí, proč schovala KSČM do koalice

27. května 2024

„Když se mě zeptáte, jestli Fiala, nebo Babiš, tak prostě Babiš,“ uvedla v rozhovoru pro iDNES.cz...

Nejen Batman zklamal, Bulhaři znovu volí. Hledají mesiáše, tvrdí analytici

27. května 2024

Premium Bulhaři chodí k volbám každou chvíli a pořád žádný výsledek. Na začátku června se v Bulharsku budou...

Hoši, děkujem! Jsme nesmírně hrdí! Pavel a další politici gratulují hokejistům

26. května 2024  23:51

K vítězství českého týmu na mistrovství světa v hokeji gratulují na sociálních sítích také čeští...

  • Počet článků 71
  • Celková karma 16,57
  • Průměrná čtenost 1170x
Jsem zralý muž, který se rychle blíží k věku odpočinku. Mám rád muziku a literaturu. Už jsem toho dost prožil, ale stále mě překvapují nové a nové věci. Občas o nich napíšu píseň, občas nějaký text. Moji přátelé se jimi baví. Tak posuďte sami, jestli mám upřímné přátele.

Seznam rubrik