Hra světel a symbolů aneb jak se letos vzpomínalo v Hongkongu

Na páteční večer bylo centrum města nezvykle klidné. Jen v oblíbené nákupní čtvrti Causeway Bay bylo plno lidí jako obvykle. Ve vzduchu ale bylo cítit něco zvláštního. 

 

 

Ulicemi nedaleko Viktoriina parku se zdánlivě netečně šinuly temné proudy lidí zahleděných do svých mobilů. Mladí lidé v černém. Matky s dětma. Kamarádky na nákupech. Tak jako vždycky, mohlo by se zdát na první pohled.  Ale při druhém a třetím pohledu bylo jasné, že ani tady to není takové jako vždycky. 

Čekání na zelenou

Na oranžovém odpadkovém koši se vedle špačků od cigaret podivně vyjímal plamínek čerstvě zapálené svíčky. Vedle na sloupku další svíčka. A opodál další. Svíčka v kelímku od McDonalda. A na kelímku nápis černou fixou: Nezapomeneme. 

První svíčka
Nezapomeneme

Lidé jakoby si na cestu večerními ulicemi svítili svými telefony. Někteří i svíčkama. Na horizontu se mihotavá světýlka spojila v roj světlušek.

Někteří majitelé černých triček nesli na svých zádech zvláštní poselství. "Za svobodu, společný osud, společný boj” měla na tričku paní, která se zastavila, aby si na památku vyfotila svou svíčku na pozadí nápisu nad výstražným policejním kuželem: “Hlavní pěší zóna. Nezastavujte se.” 

Paní v černém tricku

Hru kmitajících světýlek v ulicích sledovaly bedlivým zrakem roztroušené skupinky policistů v modrých vycházkových uniformách. 

To nebyl obyčejný páteční večer. Byl 4. červen 2021. Den, kdy se podle oficiálních čínských zdrojů v Pekingu v roce 1989 nic moc nestalo. 

Před dvěma lety se na hřištích ve Viktoriině parku vlnilo moře světel. Loni to byly jen malé ostrůvky. Tradiční pietní vzpomínka na oběti z Pekingu z 4. června roku 1989 nebyla povolena. Kvůli covidu. Podle loňských restrikcí se mohlo shromáždit ve skupině pouze osm lidí. Přesto mnozí příšli. Ti mezinárodně známí tu ale letos nejsou. Jsou buď ve vazbě nebo v zahraničí. 

Letos už podruhé nebyla vigílie povolena z epidemiologických důvodů. A to i přes to, že v Hongkongu nebyl po více než 30 dní zaznamenán jediný komunitní přenos covidu. I přes to, že sportovní utkání a koncerty povoleny jsou. Covid se zřejmě šíří jen na vzpomínkových vigíliích a politických demonstracích. 

Nakupování a chození po ulicích s rozsvíceným mobilem ale zatím zakázáno není. A tak Hongkongžané s kreativitou sobě vlastní nahradili každoroční masovou pietní akci na jednom místě malými soukromými připomínkami po celém městě. Moře světel z Viktoriina parku se letos rozlilo do hongkongských ulic, tramvají, metra a obchodních center. Pod dohledem tisíců policistů. 

IKEA

Vzpomeňte si na ten páteční roj odvážných světlušek, až vám zase někdo bude tvrdit, že Hongkong je mrtvý. Nebo že je to jen “další čínské město”. Byl pátek 4. června 2021 a Hongkong nezapomněl. 

Pilar of Shame, socha na University of Hong Kong, kde i letos studenti přinesli 4.6. květiny a zapálili svíčky. Foto ze 7.6.2021

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Marketa Moore | úterý 8.6.2021 13:21 | karma článku: 7,13 | přečteno: 110x