Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vánoce jsou sbaleny, ale nezoufejme. Přichází Rok Králíka

“Leden za kamna vlezem" nepatříval mezi mé oblíbené měsíce. Po rozsvícených Vánocích a Silvestru jakoby se zhaslo a celý svět se pohroužil do neutěšeně pochmurné mlhy krátkých dní a dlouhých zimních večerů...

....pololetního vysvědčení a později zkouškového období. Netušila jsem tehdy, že šedivý čas povánoční může být úplně jiný. Leden jako měsíc barev, slunce, naděje a života? Neslýchané! Poprvé jsem na tento zcela nový způsob prožívání ledna narazila na jihu Číny, kam jsme jako studenti rádi jezdívali na zimní prázdniny. Naším oblíbeným cílem býval tropický ostrov Chaj-nan. 

Leden a někdy i část února jsou tu obdobím důležitých příprav na Lunární Nový Rok, v čínštině též známý jako Svátek Jara. Tehdy na jihu Číny doslova rozkvetou nejen lidské příbytky, ale i kanceláře a veřejná prostranství. Ve vzduchu je cítit radostné očekávání příchodu nejdůležitějšího svátku roku. U vstupu do budov se objeví velké keramické květináče s keři zelených listů a miniaturních pomerančů, s větvemi broskvoní posetými křehkými růžovými vločkami květů, spolu s květináči pivoněk a orchidejí. Občas se někde objeví i méně obvyklé poklady rostlinné říše, jako například kdoulovec japonský. Lidé neoceňují jen svěží krásu, vůni a paletu barev, která se tu nabourává do zimy. Každá rostlina má svůj symbolický význam. Znalci tradic si domů pořizují květiny, které dle jejich přesvědčení přinesou všem zdraví, štěstí a prosperitu po celý další rok. 
 

Květy broskvoně a miniaturní pomeranče v keramických květináčích zdobí předsíně a haly v jižní Číně

Zatímco v některých částech Evropy se snažíme prodloužit magické kouzlo Vánoc, Čína, Korea a některé země jihovýchodní Asie už na začátku ledna ledna přepnou do modu radostného očekávání jara a oslav nových začatků. Koncem prosince mě na českém Twitteru zaujala bouřlivá diskuze o tom, kdy končí Vánoce. Zatímco někteří rázně zabouchli dveře za Vánocemi už 26. 12., jiní argumentovali křtem Páně a liturgickým obdobím vánočním. V Hongkongu tyto debaty nevedeme. Vánoce jsou tu spíše komorní záležitost a každý si je slaví či neslaví, jak uzná za vhodné. 27.12. jsme ale všichni bez rozdílu svorně uvítali jeden den vánočního volna navíc. Vyfasovali jsme ho jako náhradu za neděli 25.12. 

V naší domácnosti slavíme Vánoce české, po kterých následují Vánoce anglické a pak volně přejdeme k oslavám Vánoc řeckých a ukrajinských. V prosinci nás dostihl covid, a tak jsme slavili spíše až v tom ukrajinském termínu. Ještě v druhé polovině ledna je tu možné u některých pomalejších lidí a firem občas vidět vánoční výzdobu. Na veřejných místech jí ale každým dnem ubývá a na její místo se nedočkavě stěhuje červená a zlatá barva, pomerančovníky a spousta květin, které symbolizují nový začátek, štěstí, vitalitu a prosperitu nadcházejícího Lunárního Nového Roku. Letos na všechno to hemžení seshora dohlíží Králík, který 22. ledna převezme žezlo od kralujícího Tygra. 

V porovnání s těmito přípravami je možné říci, že Vánoce a Silvestr jsou v Hongkongu jen takovou lehkou předehrou k bouřlivým oslavám Lunárního Nového Roku, kdy to lidé nejen v Číně, ale i v mnoha zemích jihovýchodní Asie skutečně rozbalí na plné pecky. A to nejen co se týká květin, jídla a rodinných sešlostí, ale i rachotu. Vzpomínám si, že před mnoha lety v Pekingu začínali lidé odpalovat rachejtle několik týdnů před oficiálním vypuknutím oslav. Stejná situace byla i na jihu, na ostrově Chaj-nanu. Tam, kdo neodpaloval rachejtle, jakoby nežil. Těsně před svátky pak přišlo crescendo, které vyvrcholilo příchodem Nového roku, ale rachot pokračoval ještě mnoho dní poté. Dnes už je naštěstí  odpalovaní dělbuchů ve velkých městech zakázáno.

Mám tu každoroční plynulou transformaci, od Vánoc přes Silvestra po Lunární Nový Rok, ráda. Už od začátku ledna jsou všechna květinářství po celém Hongkongu v plné polní a připravené na nejlukrativnější sezónu roku. Po městě v lednu vyrostlo celkem 15 tradičních novoročních květinových trhů. Na tom hlavním v Parku Královny Viktorie si zapomětlivci a šetřílkové mohou pořídit květiny až do 22. ledna do druhé hodiny po půlnoci. Podle skazek zkušených harcovníků jdou prý po půlnoci ceny květin prudce dolů. 

Letos jsme na ostrově Cheung Chau (stejně jako loni jsme tam oslavili příchod roku 2023) byli očitými svědky toho, jak vánoční výzdoba našeho hotelu putovala do krabic, a jak na její místo okamžitě nastoupila novoroční výzdoba plná květin, symbolů jara a červené a zlaté jako symbolů života a kýženého bohatství. Leden je v Hongkongu dobrý měsíc.  

 

Autor: Marketa Moore | pátek 20.1.2023 4:20 | karma článku: 9,56 | přečteno: 213x
  • Další články autora

Marketa Moore

Oskaři 2023 aneb když jsou skutečné příběhy lepší než filmy

Život mnohdy píše lepší příběhy než by si kdokoliv z nás dokázal vymyslet. Nebo vysnít. Oskarový triumf vietnamského herce Ke Huy Quan je důkazem toho, že je třeba svým snům věřit, i když se všem okolo mohou zdát nereálné

15.3.2023 v 2:53 | Karma: 7,37 | Přečteno: 342x | Diskuse| Kultura

Marketa Moore

Vítaní prvního občánka v posledním rouškovém skanzenu na světě

Jako každý rok nám 1. ledna přinesla média zprávu o tom, kterým šťastným rodičům se v Hongkongu narodilo první dítě v roce 2023. Letos to byl chlapeček Aden, který přišel na svět 43 minut po půlnoci.

12.1.2023 v 10:45 | Karma: 11,39 | Přečteno: 252x | Diskuse| Ostatní

Marketa Moore

Hongkong po 25 letech (1): Jedna univerzita, dva tábory a my ostatní

?Některé otázky týkající se Hongkongu mi v hlavě rezonují ještě dlouho poté, co rozhovor skončil. Otázka, kterou mi položil Vladimír Kroc letos v červenci v Praze, je jednou z nich: Jak se Hongkong změnil za posledních 25 let?

25.11.2022 v 10:48 | Karma: 15,17 | Přečteno: 303x | Diskuse| Osobní

Marketa Moore

Cestování pro pokročilé aneb reality show zvaná Návrat do Hongkongu (NDHK)

Píše se rok 2022, ale Návrat do Hongkongu stále patří mezi jednu z nejnáročnějších cestovatelských disciplín. Na stupnici obtížnosti bych toto dobrodružství zařadila ještě před cestu do Severní Koreji před covidem.

1.9.2022 v 2:30 | Karma: 13,07 | Přečteno: 442x | Diskuse| Cestování

Marketa Moore

Cestování v době covidové (2): Karanténní hotely aneb nejen cesta ale i návrat je cíl

Všude ve světě už sice covid skončil, ale v Hongkongu se čas zastavil v roce 2020. Covidová opatření a restrikce stále řídí naše životy a terorizují místní obyvatelstvo.

22.6.2022 v 12:04 | Karma: 29,32 | Přečteno: 3591x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

V O2 areně prochází voda magnetickou rezonancí. Zlepší led pro MS v hokeji

1. května 2024  16:57

Organizátoři se připravují na mistrovství světa v ledním hokeji, nedávno instalovali unikátní...

První máj lákal motorkáře, nehodu na Klatovsku jeden z nich nepřežil

1. května 2024  16:40

Krásné počasí a sváteční volno vytáhly ven motorkáře, jarní vyjížďky měly ale v Plzeňském kraji i...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  16:31

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 523x
Více než 25 let jsem doma v Hongkongu. Píšu o životě tady z pohledu Češky v bývalé britské kolonii pod čínskou správou. A též o cestách i necestách po Asii a okolí.

Postřehy a obrázky z každodenního života na Facebooku na stránce "Byl jednou jeden přístav" @pristavHongKong

Seznam rubrik