Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

V ostravských dolech se už moc nefárá

Zatímco "staré dobré" XX. století bylo založeno spíše na těžkém strojírenství, hutích a dolech, "naše nové", XXI. století má poněkud jemnější, sofistikovanější a virtuálnější charakter. Úspěšnost ekonomiky zejména po druhé světové válce bývala často určována tím, kolik její hutě vyrobily železa, automobilky smontovaly nákladních vozidel, traktorárny vyprodukovaly traktorů a doly vytěžily železné rudy, hliníku, zinku a uhlí.

Ne, že by v současnosti byly tyto ukazatele méně důležité, automobily, traktory i nákladní vozy se vyrábějí stále, ale změnil se pohled na celý proces. To, že se něco vyrobí, se bere jaksi samo sebou. Jak říkávala prababička v podání paní Rosůlkové z kdysi velice populárního televizního seriálu Taková normální rodinka: "Děti, to přeci není vůbec žádný problém..." Pokud se něco nepodaří vyrobit doma, určitě se na trhu najde plno ochotných dodavatelů, kteří požadovaný produkt nebo surovinu přivezou ze zahraničí, zvláště, když dnes již situace není komplikována takovými administrativními omezeními, jejichž názvy mladší generaci zní velice zastarale. Vždyť kdo si dnes pamatuje na sousloví jako devizový příslib, devizová koruna nebo konvertibilní rubl. Pravda, nahradily je jiné, někdy neméně zvláštně znějící označení - devizový kurz, euro nebo třeba bitcoin.
Skutečnost, že se přesouvá pozornost od výroby zboží či získání suroviny k získání úspěchu na trhu, tedy že otázku jak vyrobit nebo vytěžit vystřídala otázka jak prodat, měla za následek jisté poměrně výrazné omezení provozu v určitých oblastech - především právě v oněch hutích a dolech. A s tím přišla další osudová otázka v pravdě nerudovského typu: Co s nimi (rozumějte doly, hutě a jiné provozy). Ponechat je jen tak bez dozoru by mohlo být jednak nebezpečné a jednak je to celkem škoda, vzhledem k vybavení a prostoru, které stále ještě nabízejí. A tak se začaly zejména v Česku budovat nejenom různá muzea těžby čehokoliv (od železné rudy, přes průmyslové kovy až k uhlí a třeba i stříbru), ale tyto areály se začaly využívat i jinak. V některých vznikla koupaliště a akvaparky (například bývalý důl - nyní chráněná památka Michal poblíž západočeského Sokolova). Jiné areály svým najitelům vydělávají coby zajímavé a atraktivní prostředí například pro moderní sportovní zápolení v paintballu (třeba v dole Dukla v Havířově). Některé z ostravských dolů měly to "štěstí", že si je vyhlédli korejští filmaři k natočení romanticko-historické love story ze 60. let minulého století (řeč je samozřejmě o filmařích z jihu Koreje, kdyby se jednalo o filmaře ze severu, patrně by - bohužel - vznikl spíše politický thriller z let nedávno minulých). 

Osud ostravských dolů je mimochodem zajímavý i z jiného hlediska. Akcie NWR prošly zajímavým vývojem, od poměrně slavného a halasného vstupu na burzu přes období poklesu a propadu až po současné postupné vzpamatování se. Jak je vidět, v dnešním světě je možné situaci řešit různě. Jak se zdá, vždy lze nacházet nové a nové "mezery" na trhu. Chce to jen nepoužívat pouze šablonovité myšlení a sledování potřeb, požadavků a přání trhu. Když trochu pozměním slogan pana J. R. R. Tolkiena: "Jeden trh dnes vládne všem, jeden nám všem káže". Pravda, trh není vynálezem temného pána Saurona, ale výmyslem lidským. Je to vlastně podobné, jako s demokracií. Není ideální, ale dosud nic lepšího nikdo nevymyslel. Jestli si chcete přečíst více třeba o situaci v NWR, podívejte se sem. Když si budete chtít popovídat, můžete navštívit Facebook.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Mirek Jaroš | úterý 13.8.2013 16:01 | karma článku: 6,93 | přečteno: 704x
  • Další články autora

Mirek Jaroš

II. penzijní pilíř: Dobrý nápad nebo totální propadák? Podivné konce jednoho projektu

Zpočátku vypadal nadějně. Jako odpověď na otázku mnoha politiků a ekonomů: Občane, stát nebude mít na to, aby Ti zajistil „důstojný“ důchod. Musíš se postarat sám – a stát Ti (možná) pomůže

12.10.2016 v 21:33 | Karma: 11,73 | Přečteno: 368x | Diskuse| Ekonomika

Mirek Jaroš

Já jsem tvé stáří ...

Jel jsem právě domů po náročném pracovním dni. Vstávání ve 4 hodiny ráno nikdy nebylo mou oblíbenou činností. Protože už to bylo třetí den za sebou, držel jsem se tyče v metru už spíš jen symbolicky.

23.7.2016 v 21:34 | Karma: 23,97 | Přečteno: 979x | Diskuse| Poezie a próza

Mirek Jaroš

Zimbabwe ruší starou měnu

ZImbabwe se odklání od používání své dosavadní měny. I když se zimbabwský dolar fakticky nepoužívá od roku 2009, až nyní se tamní centrální banka rozhodla měnu opustit.

16.6.2015 v 21:31 | Karma: 7,30 | Přečteno: 254x | Diskuse| Ostatní

Mirek Jaroš

Budeme i u nás platit eurem?

Otázka, jestli i v našich peněženkách a na našich bankovních účtech vystřídá naši českou korunu společné euro, je v poslední době hodně přetřásaným tématem. Povinnost přijmout euro je dána přístupovými dohodami.

4.6.2015 v 11:17 | Karma: 29,18 | Přečteno: 2784x | Diskuse| Politika

Mirek Jaroš

EU a Island: Stopka nebo jen omezená rychlost?

Vláda islandského premiéra Bunnlaugssona se rozhodla stáhnout žádost o členství země v Evropské unii. Islandská veřejnost se však s tímto rozhodnutím nechce smířit. Minulý víkend proběhla na ostrově, který má jen o málo více obyvatel než Ostrava, na tamní poměry velká demonstrace. Opozice se domnívá, že vláda k tomuto kroku nemá mandát.

22.3.2015 v 16:40 | Karma: 13,89 | Přečteno: 641x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Útok ze severu už máme pod kontrolou, řekl Zelenskyj. Navštívil Charkov

24. května 2024  21:19,  aktualizováno  21:41

Ukrajinské síly získaly „bojovou kontrolu“ nad oblastmi, kterými ruské jednotky tento měsíc...

Víme, kde má Putin bunkry, tvrdí Kyjev. Šéfa Kremlu přirovnal k upírovi

24. května 2024  20:40

Známe polohu bunkrů ruského vůdce Vladimira Putina, prohlásila ve čtvrtek ukrajinská vojenská...

Výdejní boxy zahlcují města. Vizuální smog, hodnotí je radnice a chtějí nájem

24. května 2024  20:20

Otevřeno nonstop a skoro na každém kroku. Výhody, které oceňuje asi většina lidí, kteří si něco...

Na výletě žačku srazilo auto a ochrnula. Škole pojistka nestačí, není ani povinná

24. května 2024

Premium Počet školních úrazů narostl v uplynulém školním roce o šest procent. Celkem se jich stalo přes 45...

7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství
7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství

Hladina hormonů v těle se v průběhu těhotenství mění stejně jako chutě a jídelníček. Mnoho těhotných také trápí časté nevolnosti. Následkem toho...