Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZO

;-Dv ostravských dolech už se hodně dlouho nefárá.....ne že moc....

0 0
možnosti
Foto

Dobrý večer, pane Jílku, souhlasím s Vámi a zároveň děkuji za potvrzení mého názoru - tedy toho, že v současném světě "staré" země si už nechtějí "špinit ruce" s těžkým průmyslem. Těžko práci tedy nechají na jiné a produkci od nich posléze dovezou "z venku". Domnívám se, že objev možnosti těžit břidlicovou ropu a plyn zajímavým způsobem mění síly na šachovnici surovinového trhu.

0 0
možnosti
LJ

Dovolím si jedno upřesnění: Světová výroba oceli v poslední době letí nahoru jako nikdy před tím, tedy v době, kdy se vedly statistiky. V r. 2004 poprve výroba oceli překročila miliardu tun, loni se již vyrobilo 1,5 miliardy tun a to byla mezi tím krize!

Co je na dnešní situaci specifické je, že výroba oceli roste nebývalým tempem v Číně, Indii, Brazílii, Turecku. Ve starých zemích stagnuje. Podíl Číny na světové výrobě oceli dnes představuje 46 % a stále roste.  Naproti tomu 27 zemí EU dnes vyrábí 10 % světové produkce, zatím co před 10 roky jsme měli podíl 20 %. Podobná situace je ve výrobě hliníku...

Pokud jde o uhlí, tak polské uhlí je levnější, poněvadž mají ložiska, která jsou vhodnější pro těžbu. Ještě lepší ložiska mají v USA. Jelikož přecházejí na břidlicový plyn, mohou svoje uhlí vyvážet do Evropy. I při připočtení dopravy vychází levněji než naše.

1 0
možnosti