Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak jsem potkal zlomeninu III.

"Konečně NOVÁ SKŘÍŇ!" oznámila mi do telefonu matka pár dní po našem příšerném dobrodružství s likvidací starého nábytku, zrovna když jsem konečně opouštěl Jednotku Intenzivní Péče, chystal se uříznout si otisky prstů a emigrovat.

Chtěla tím naznačit, že jí právě přivezli nábytek nový, a ten je jako vždy rozložen v krabicích a ASI BY HO MĚL někdo složit.

To zavánělo prací a co hůř, mojí prací. V první chvíli mě napadlo dělat slabomyslného („co je to skříň, proč nová a proč ji přivezli tobě“) a zavěsit, případně hluchého, nebo mrtvého, ale neměl jsem šanci. Tomuhle se nevyhnu. Před 16 lety u mě rodina zahlédla šroubovák a od té doby se všichni z neznámých důvodů domnívají, že jsem konstruktér na úrovni raketového inženýra a po večerch pořádám přednášky v CERNu. Samozřejmě naprosto ve stejnou chvíli tuto zprávu volala i bratrovi. Dodnes nevím, jak to dělá, ale umí to. Všechny matky to umí. Takže to bylo na nás dvou. Chtěl jsem bráchu podplatit nějakou pěknou lahví neznačkového alkoholu, ale sdělil mi, že včera slavili narozeniny (zajímavé, když jsem se chtěl pozvat, bylo mi řečeno, že bude ten den v Nepálu a není tam signál, tak jsem mu musel dárky - keramického jelena a samorost nechat u dveří bytu), ještě stále nepřestal zvracet a že už samozřejmě nikdy nebude pít, takže si to flašku můžu vypít sám a pak mu poslat fotku.

Nebylo tedy cesty ven. Ale měl jsem v ruce ještě jeden trumf. Jednak jsem musel ten den do práce, takže akce skříň pro mě připadala v úvahu až odpoledne a jednak mě napadlo bratra záludně vyděsit informací, že už jsem naši drahou matku neviděl nejméně 1 den sedět na balkoně s knihou, což je více než podezřelé, protože ona tam sedí furt. Jednou jedinkrát tam za posledních asi 6 let chvíli netrůnila a to bylo proto, že zrovna byly teploty lehce pod -17, jí přimrzl hrnek se svařákem k nosu a museli jsme jí pár desítek minut napařovat obličej vroucím rumem, než upadl. Ten hrnek. Chvíli po tom už tam opět vesele pod sněhem seděla a se zájmem pozorovala okolí. Až se zase jednou bude tvořit pamětní kniha o našem městě, tak ten balkon bude na titulní straně jako hlavní dominanta a odkaz našim potomkům. Informace, že už celý den je balkon prázdný, bratra znepokojila a rozhodl se situaci jet okamžitě prověřit. A to byla past, neboť ve chvíli kdy si odemkl a vešel do matčina bytu, dostal láskyplně smetákem přes záda (protože jak vybíhal náročných a strmých 6 schodů do prvního patra, funěl jako hroch v říji a byl v první chvíli považován za zloděje a devianta), potom hned do ruky šroubovák, do druhé kladivo a matka za ním se sladkým „to jsem opravdu ráda Igorku, že jsi přišel sám od sebe mamince pomoci“ zamkla dveře. Tak se do toho dal a musím říct, že to zvládl se ctí.

Když jsem se odpoledne přišoural, jako že jdu náhodou kolem, bratr už tam nebyl a jak na mě už z dálky volala matka z balkonu, z nemocnice ho pustí už příští týden. Co se mu přihodilo nevím a on o tom od té doby nemluví, ale zůstal po něm složený stůl se třemi nohami (měl mít čtyři, ale v návodu chyběla poslední strana a brácha si nebyl jistý, tak ji tam radši nedal). Dále jsem spatřil dvě téměř kompletní komody. Dokonce i se šuplíky. Takže dobrá práce a trochu úleva, že už je skoro hotovo a nestrávím zde zbytek roku, i když jsem se tedy už před tím preventivně rozloučil s rodinou. No, tak jsem se vrhnul na zbytek.

První hodinu jsem strávil vybalováním krosny, kterou jsem si z už doma naplnil různým nářadím, abych nebyl ničím překvapen, to pokrylo v několika vrstvách celý nový trojnohý stůl a zanechalo na něm drobné oděrky, které se ovšem budou dát krásně schovat nějakým dlouhým ubrusem a novou pracovní deskou. Další půlhodinku jsem věnoval nutnosti se občerstvit a využil k tomu pecínek chleba potřený škvarkovým sádlem, který mi má starostlivá maminka nachystala s pohlazením a s ujištěním, že kdybych měl ještě hlad, toho sádla tam má ještě kilo a pokud bych měl málo, skočí mi naproti na jatka pro další. Už jsem tedy skoro začal, ale nastalo opět menší zdržení, protože při pohledu na ty komody co složil brácha, mi padly do oka podezřele čnící šuplíky a já si dlouho lámal hlavu co je špatně.

Lidé můžou být geniálními matematiky, můžou být jadernými fyziky, stavaři, můžou být dokonce i kouzelníky, ale nikdo z nich nemá šanci pochopit, natož vymyslet, jak se dá strčit obdélníkový profil kolejnice do třikrát menšího kruhového otvoru výřezu bez takového toho kladiva, co má 30 kg a říká se mu perlík tak, aby to fungovalo a ještě nikdo nic nepoznal.

Taky bylo už od začátku trochu podivné, že šuplíky mají poněkud menší kapacitu, než by člověk čekal, a i když jsem se snažil matku přesvědčit, že je to teď cool a moderní vole, tak mi to odmítla uvěřit a donutila mně je vytáhnout a otočit je. Tentokrát dnem dolů tak, jak mají správně být. A fakt to bylo lepší. Abych je ovšem vytáhl, tak bylo třeba obě komody znovu celé rozebrat, protože obdélník byl narvaný v kruhu, vole. Když jsem to po dalších čtyřech hodinách dal zase vše dohromady a opět se nasvačil, mohl jsem se konečně vrhnout do montáže zbylých kusů nábytku. S nadšením jsem nahlédl do vedlejší místnosti až po strop zaskládané krabicemi s díly na poslední dvě almary a věděl jsem, že to dokážu. No a to si právě povíme v dalším dílu. I s tou zlomeninou.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Fanta | pátek 13.10.2023 9:24 | karma článku: 12,01 | přečteno: 255x
  • Další články autora

Miroslav Fanta

Záchodová válka pana M., část 3. - Vlak je past

Znáte tu situaci, kdy jde všechno krásně podle plánu a pak, z ničeho nic to začne směřovat do horoucích pekel? A vy to víte, ale nemůžete tomu zabránit? Pan M. statečně bojoval. A zde je pokračování jeho příběhu.

28.11.2023 v 9:25 | Karma: 8,06 | Přečteno: 257x | Diskuse| Osobní

Miroslav Fanta

Záchodová válka pana M., část 2. - Boj začíná

Minule jsme se dozvěděli, jak si pan M. depiluje zuby a také spoustu zajímavých informací, které jste asi nechtěli vědět o jeho vyměšování. Posuňme se tedy dál v příběhu, kde tyto věci budou ještě hrát velmi podstatnou roli.

23.11.2023 v 10:11 | Karma: 7,09 | Přečteno: 207x | Diskuse| Osobní

Miroslav Fanta

Záchodová válka pana M., část 1. - Zatím ještě dobré ráno

Tento příběh se před lety vůbec nestal a člověka, který v něm figuruje jsem samozřejmě nikdy neviděl, nemám s ním nic společného, neznám ho a ten trapas taky nesouhlasí. Říkejme mu namátkou třeba pan M.

21.11.2023 v 10:14 | Karma: 11,51 | Přečteno: 406x | Diskuse| Osobní

Miroslav Fanta

Jak jsem potkal zlomeninu IV.

Tak už mi po týdnu otrocké dřiny zbývalo složit jen ty dvě poslední skříně. Jupí. Za hodinku nemám co dělat a už za takové 2-3 měsíce budu zase normálně chodit a zvedat ruce výš než do pasu.

20.10.2023 v 10:28 | Karma: 10,82 | Přečteno: 199x | Diskuse| Osobní

Miroslav Fanta

Jak jsem potkal zlomeninu II.

Pokračování popisu hrdinné bitvy s nábytkem, po které svět už nikdy nebude jako dřív a ze které si rozhodně neberte příklad.

11.10.2023 v 14:11 | Karma: 13,50 | Přečteno: 367x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Část farmářů odškodníme. Další protesty jsou podpásovka, řekl Výborný

12. května 2024  12:57,  aktualizováno  13:10

Pěstitelům, kteří neměli pojištění proti mrazům, bude stát krátit kompenzace o polovinu. V pořadu...

Ukrajina z Charkovské oblasti evakuovala čtyři tisíce lidí, Rusko hlásí úspěšné tažení

12. května 2024

Sledujeme online Z pohraničních částí ukrajinské Charkovské oblasti, která čelí ruské ofenzivě, úřady evakuovaly...

V Belgorodu se zhroutil obytný dům, podle úřadů po ukrajinském útoku

12. května 2024  11:48,  aktualizováno  12:44

Sledujeme online V ruském Belgorodu se částečně zhroutila vícepodlažní obytná panelová budova. Nejméně sedm lidí...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

  • Počet článků 7
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 293x
Král trapasů, nevhodných řečí a vtipů, kterým se nikdo nesměje. Pozorovatel a mnohdy nedobrovolný účastník situací, které řeší po svém, mnohdy ke škodě své i svého okolí.

Seznam rubrik