Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Můj postesk nad současnými počítačovými překladači

Jak známo, současné překladače jsou bud' plně automatické, ale ty mají sklon komolit smysl textu, nebo  poloautomatické.  

Poloautmatické překladače pak za každé víceznačné slovo navrhují několik alternativních překladů a je na čtenáři odhadnout, která z těchto alternativ vyjadřuje to, co měl autor na mysli.
Bohužel ani pak se následkem složité větné konstrukce, nebo ustálených slovních spojení nemusíme dobrat k uspokojivému překladu.
    Pokud vím, dosud nebyl realizován poloautomatický překladač odlišné koncepce, kterou naznačím níže. Sice by si od takového překladače nebylo možné slibovat překlady umělecké, ale při překladu textů informačních (technických, vědeckých, odborných, naučných ap.) by mohl dávat spolehlivější výsledky než překladače dosavadní. Dnešní internet je plný právě takových informačních textů a možnost mít k dispozici jejich spolehlivější překlad, by byla jistě vítaná.
    V čem se zde mnou předkládaná koncepce liší od té dnes používané?
    Dosavadní poloautomatické překladače jsou určeny pro toho čtenáře, který potřebuje přeložit text z jazyka, kterému nerozumí. Překladač mnou zamýšlené koncepce by naopak byl určen pro autora, který by chtěl svůj text zpřístupnit čtenářům, jejichž jazyk neovládá. Předpokládám, že takový "autorský" překladač by mohl poskytovat mnohem srozumitelnější a jednoznačnější překlady než překladače dosavadní.
    Překlad by probíhal ve dvou fázích:
       - Vstupní fáze překladu:
Autor by psal svůj text (např. český) pomocí vstupní části překladače. Použil-li by víceznačné slovo, překladač by zobrazil výčet významů tohoto slova a autor by označil ten význam, který má na mysli. Překladač by obsluze počítače (autorovi) mohl dávat i jiné úkoly. Např. aby označil slovo, které je upřesňováno jiným určeným slovem. Překladač by tyto dodatečné informace, ale taky vlastní překlad, zapisoval do zvláštního interpretačního jazyka. Takto vytvořený textový soubor, s tímto interpretačním jazykem, by obsahoval vše pro smyslupný překlad do kteréhokoli jiného jazyka. Soubor v tomto formátu by autor například mohl zveřejnit na internetu.
      -Výstupní fáze překladu:
Čtenář internetu se zájmem o daný text by soubor s interpretačním jazykem učinil čitelným ve svém jazyku (např. v čínštině) pomocí svého překladače pro výstupní fázi překladu. Výstupní překladač by pracoval zcela automaticky, přičemž by uplatňoval pravidla toho výstupního jazyka, pro který by byl konstruován. Díky jednoznačnému překladu a použitým dodatečným informacím zapsaným do textového souboru s interpretačním jazykem autorem textu během vstupní fáze překladu, by všechny výstupní fáze do různých výstupních jazyků probíhaly zcela automaticky, přičemž by byly informačně přesné a nekomolily by smysl textu.
Pokud by se takový překlad osvědčil, pak předpokládám, že po čase by překladače pro prvou i druhou fázi překladu byly vytvářeny pro různé světové jazyky.
    Tato koncepce překladače se mi zdá realizovatelná a účinná. Ale je taková skutečně? Proč dosud realizována nebyla? Vždyť mnozí bychom jistě přivítali možnost zveřejnit své myšlenky v jazycích, které sami neovládáme. I když by takový překlad byl jen strohý , ale zato srozumitelný a jednoznačný, na rozdíl od současných počítačových překladů.
 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Baroš | neděle 3.1.2016 12:51 | karma článku: 10,66 | přečteno: 466x
  • Další články autora

Miroslav Baroš

Je koronavirus laboratorní modifikací původně přírodního viru?

Nebo je jeho původ čistě přírodní? Z různých stran, ať už je to Světová zdravotnická organizace, nebo přímo specialisté v tomto oboru, nás většinou přesvědčují o tom, že druhá varianta je správně.

22.4.2020 v 22:06 | Karma: 16,60 | Přečteno: 536x | Diskuse| Společnost

Miroslav Baroš

Opatření proti koronaviru

Nejnovější opatření proti koronaviru nebudou příliš účinná, hlavní zdroje přenosu nákazy totiž zústávají i nadále bez omezení. Co považuji za hlavní zdroje přenosu nákazy:

14.3.2020 v 15:06 | Karma: 18,47 | Přečteno: 915x | Diskuse| Společnost

Miroslav Baroš

Jsem zastáncem přijetí Eura, nebo spíše odpůrcem?

Aneb, které státy na společné evropské měně vydělávají a které prodělávají. Z toho, jak je toto téma všeobecně prezentovano, se často zdá, že společná evropská měna je výhodná pro všechny.

14.10.2015 v 6:23 | Karma: 12,06 | Přečteno: 376x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Baroš

Růst české ekonomiky se opět odkládá

Česká ekonomika se nedostává z recese, ale stagnace trvá. Je to již obehraná písnička. Kdyby to nebyl tak vážný problém, bylo by to již opravdu k smíchu. Teď mám na mysli ty neustále opakující se optimistické prognózy našich ekonomů. Tito odborníci nás již od počátku krize (r. 2008) opakovaně informují o tom, že i když situace české ekonomiky není ideální, tak již v příštím roce očekáváme opětovný růst.

29.11.2013 v 6:15 | Karma: 13,83 | Přečteno: 576x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Baroš

Proč přicházejí dluhové krize

Předně bych se rád zamyslel zda by mohla existovat ekonomika bez krizí. V podstatě by asi stačilo, kdyby příjmy všech lidí byly vždy v krátkém čase beze zbytku utraceny. Peníze by tak přešly od spotřebitele k výrobci, který by je opět beze zbytku investoval do práce svých zaměstnanců a lidí zainteresovaných na fungování těchto společností. Ti by jako spotřebitelé měli povinnost tyto peníze opět rychle beze zbytku utratit. Myslím, že není příliš důležité, jestli je tato spotřeba realizována jako investice, nebo je třeba jen projedena. Důležité je, že peníze nezůstávají ležet (ať už doma, nebo v bance), ale jsou opět puštěny do oběhu. Nakupující/spotřebitelé dají tak vydělat dalším a umožní jim, aby i oni realizovali svou spotřebu. Čím rychleji peníze takto obíhají, tím rychlejší je ekonomický růst. V takové ekonomice by vždy existoval dostatečně velký a rychlý odbyt zboží a služeb daný množstvím obíhajících peněz. Toto množství peněz by bylo přímo úměrné hodnotě odevzdané práce a tedy i množství nabízených výrobků a služeb. Nebylo by krizí.

21.10.2012 v 23:15 | Karma: 12,37 | Přečteno: 1040x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Přispěli straníci i známí miliardáři. Kdo dává politikům peníze na kampaň

16. května 2024

Premium Eurovolby se blíží a na sítích, v ulicích i debatách právě vrcholí boj o hlasy voličů. MF DNES se...

Honzu jsem neschovával, říká o partnerovi ředitel ČT Jan Souček

16. května 2024

Je brněnský patriot, ale když se stal generálním ředitelem České televize, musel se Jan Souček (49)...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Mluvit se bude o jednotě i Ukrajině. Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu

15. května 2024  22:42

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu. Sejde se mimo jiné se svým...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 903x
Jsem
středoškolák, ze Vsetínska, věk 45 let, ženatý. Vadí mi, že je nám od
politiků vnucováno černobílé vidění světa a mnozí novináři na tento
pohled také přistoupili. Novinářská cenzůra byla zrušena , ať žije autocenzůra.

Seznam rubrik