Zlín má nového primátora!

Stal se jím dnes odpoledne MUDr. Miroslav Adámek z volební strany STAN. Ve funkci vystřídal primátorku z ODS. Noví vítězové komunálních voleb spolu s radikálním  hnutím M.O.R. (Morální Očista Radnice), lidovci, VV a nezávislými budou následující 4 roky řídit krajské město.

Letité radniční bratrstvo složené z ODS a ČSSD tak zcela vyklidilo pozice, a spolu s komunisty bude v opozici. Jistě bylo zajímavou skutečností dnešní volby, dva dny po 17. listopadu, že ustavující jednání zastupitelstva řídil člen KSČM pan František Rábek, jako doyen z řad zastupitelů. Svoji funkci vykonával se zkušenostmi ostříleného kozáka. Je v zastupitelstvu několik volebních období, a přesto, že ho jeho rodná strana nasadila na kandidátku na nevolitelné místo, ve volbách dostal hodně preferenčních hlasů a znovu byl zvolen zlínským zastupitelem. Která jiná politická strana ve Zlíně má ve své středu člověka tak uznávaného a zejména pracovitého, který by se alespoň přiblížil popularitě Františka Rábka?

Nová politická opozice hned využila příležitosti, a odsoudila záměr a nakonec i přijaté rozhodnutí nových zastupitelů, povýšit počet uvolněných radních na šest osob, třebaže se tím navýší výdaje na správu města za volební období o více než pět miliónů, což je částka, kterou by určitě přivítali v některé zlínské části, jak okamžitě vyčíslil ztrátu daňových poplatníků ex-radní Janečka. Totéž okamžitě podpořili i zastupitelé za ODS. Obě politické strany využili přítomnosti novinářů a kamer, aby v následujícím volebním maratonu hledali kdeco, jen aby vyvedli z rovnováhy nově příchozí zastupitele. Zejména když naléhali na otevřenost a žádali si, aby se nově volení představili, protože jsou pro ty „staré“ neznámými tvářemi. Postupně tak přítomní mohli zjistit, zda jsou zlínští radní ženatí či vdané, a kolik mají dětí.

Jistě mohou být zastupitelé zvolení za ODS klidní, neboť na jejich místa nastupují do čela města představitelé pravicových uskupení, řekl bych daleko více ideologicky nesmiřitelní vůči socialistům, než to po léta prezentovala tzv. pravicová ODS. Zlín skutečně není Praha. Žádný návrat ke kmotrovství zdejších radních ve Zlíně voliči nepřipustili. Výsledkem však není sebereflexe od sociálních demokratů, jak by si člověk představoval, když strana utrpěla drtivou volební porážku. Žádné odstoupení předních lídrů, což dokázala jen bývalá primátorka Irena Ondrová z ODS.

Je proto škoda, že značná část voličů z levého spektra ztratila těmito volbami iluze o svých současných a možných příštích kandidátech do čela zlínské radnice. Naše mladá demokracie si žádá přesnější kopírování veřejného mínění, než je současná realita ve Zlíně. I když je jistě potřebné občas vymést i budovy radnice, sotva můžeme počítat do příštích voleb, že se situace bude opakovat a na pozice radních nenastoupí opět „osvědčené“ postavy z komunální minulosti města.

Občané však budou moci přece jen konstatovat jisté zlepšení poměrů v krajském městě. K tomu poslouží i zcela nově pojaté vydávání městského Magazínu. S možností publikovat i pro opozici, bez trapných sebestředných výstupů dnes mizejících radních z ODS a ČSSD.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Miloslav Štěrba | pátek 19.11.2010 16:46 | karma článku: 7,94 | přečteno: 1171x
  • Další články autora

Miloslav Štěrba

Jak dál v Evropské unii?

12.10.2011 v 18:25 | Karma: 11,71

Miloslav Štěrba

Jede, jede mašinka...

6.10.2011 v 6:45 | Karma: 9,35

Miloslav Štěrba

Jsem křesťan a kdo je víc?

2.10.2011 v 18:09 | Karma: 18,16