Písně nemohou za vaše IQ

Od rána se naše zvuková média přiživují na výročí Gagarinova letu. V rámci objektivity je nutno říct, že se posluchači mohou dovědět nejrůznější informace. Jsme zvyklí, že velké kroky lidstva doprovází obvykle obdiv, a spekulace zůstávají v arsenálech bulváru.

( Už dnes v noci – že by připomínka svátku? - ČT2 dala prostor vzpomínce na Julia Fučíka v diskuzním pořadu o historii národa. Bylo víc než ubohé snažit se obraz popraveného Fučíka pošpinit, aby se „demystifikoval“ jeho odkaz, protože se přece jednalo o člena komunistické strany. Pan Vl. Kučera si zvláště dobře pamatuje, jak si hrávali na profesora Horáka....)

 

Jenže i Gagarinův čin poskytuje možnosti, jak opakovaně útočit na tehdejší SSSR. Z dnešní optiky pohledu je to snadné. Nedávno se naši žurnalisté cvičili v lásce k Velkému bratrovi komentováním válečného konfliktu v Gruzii. Ještě že Václav Klaus projevil dostatek rozumu a soudnosti, a za agresora označil skutečného viníka, který přikázal střílet na spící město.

 

Tuším, že mladí lidé, pro které je let Gagarina jen historickou epizodou, sotva budou moci vidět reportáž z cesty prvního kosmonauta do Prahy. Vždyž naše země byla jeho první zahraniční cestou po letu do vesmíru. Až příliš ideologie je v českých médiích. Člověk se diví, že odpovědi dětí, kdo to byl Gagarin, jsou správné. Je to určitě vliv rodin a slušných učitelů. Protože je víc než jisté, že za celý den v rádiu neuslyšíme onu slavnou píseň „Dobrý den, majore Gagarine.“ Stejně jako jsme v době rusko-gruzínské krize neslyšeli ani jednou nejznámnější gruzínskou píseň „Suliko“. Má totiž černý punc oblíbené písně J.V.Stalina.

 

Máme k dispozici variantu slavné písně v provedení proslulé ministryně obrany Vlasty Parkanové a její opěvování amerického radaru v Brdech. Jenže, kde ty loňské sněhy jsou....?

http://www.youtube.com/watch?v=AZehGlB4B6o

 

http://www.socrealismus.info/ostatni/pisne.php

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Miloslav Štěrba | úterý 12.4.2011 13:36 | karma článku: 10,27 | přečteno: 735x
  • Další články autora

Miloslav Štěrba

Jak dál v Evropské unii?

12.10.2011 v 18:25 | Karma: 11,71

Miloslav Štěrba

Jede, jede mašinka...

6.10.2011 v 6:45 | Karma: 9,35

Miloslav Štěrba

Jsem křesťan a kdo je víc?

2.10.2011 v 18:09 | Karma: 18,16