Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pár slov o životě...

Téměř celý život jsem učil na středních školách jazyky (FJ, RJ). Nikdy jsem nebyl členem KSČ, a netoužil po členství. Později jsem nebyl perspektivní kádr, neboť bratr mi emigroval do Kanady po srpnu 68. Zhruba od střední školy jsem intenzivně vnímal rozporuplnost okolního světa, třeba poslechem Svobodné Evropy. A měl jsem štěstí na lidi kolem sebe.

Moje matka vystoupila z KSČ, pracovala jako dělnice, v roce 1961, především z obyčejného poznání, že segment darebáků je v politice vždy větší než v běžném životě. Její odpor vůči bývalému režimu se zvětšil poté, co byl její syn odsouzen za ilegální opuštění republiky. Vnímala svět docela osobně, prvotní zaujetí budováním spravedlivé společnosti vyměnila za přirozené mateřské zklamání.

Osobně jsem byl šokován srpnem 68, nicméně velmi brzy jsem opustil řady studentů-členů Svazu vysokoškolského studentstva, kde doslova zvlčili nenávistí vůči všemu ruskému. A to jsem měl to „štěstí“ a 21.8.68 byl v Praze. Poté krátkou dobu v emigraci, ale vrátil jsem se s nadějí, že přece vojenská přítomnost armád Varšavské smlouvy odpovídala našemu členství v tomto společenství a chování vojáků neslibovalo nic mimořádného.

Učil jsem léta na škole, kam ideologie přicházela okleštěná, v sympatické podobě, takže naši studenti dodnes vzpomínají na demokratické smýšlení řady kantorů, a lehce se orientovali při nutném styku s několika ambiciózními chytráky. Obvykle jsme měli na gymnáziu straníka pouze ředitele. A sami si léta organizovali ideologická školení. Většinou s pocitem ztraceného času, jako daň vítězné ideologii.

Z historie jsem byl šokován zejména „nesnesitelnou lehkostí“ vyhlazování miliónů obyčejných lidí např. na frontách První světové války. A pak jsem četl Šolochova, Haška, Solženicyna, Maupassanta, Rollanda, a ruskou klasiku 19. století aj., takže vstup komunismu do našeho světa mi připadal jako logický, stejně tak jako logické byly všechny ohavnosti páchané zločinci všeho druhu. Obvykle v duchu: oko za oko, zub za zub. Jenže pak tu byl holocaust, a člověk si musel klást otázku: Kde je ten bůh, ať ho mohu nenávidět?! Ale o tom psal už F.M.Dostojevskij.

Bez ohledu na vysílání Svobodné Evropy, kterou jsem se zalíbením poslouchal, stejně jako četl disidentskou literaturu a trávil večery diskusemi s úžasným kantorem posedlým záští vůči bolševikům, vnitřně jsem zůstával přesvědčený o správnosti budování společnosti založené na kolektivním vlastnictví výrobních prostředků, v oné mnou ceněné harmonii světového komunistického hnutí. Bože, jak je naivní, pomyslíte si.

Procesy 50. let jsem samozřejmě považoval za zrůdné a jejich organizátory za zločince. Poněkud jsem tyto činy relativizoval porovnáním s praxí církve v daleké minulosti, kde rovněž v zájmu mamonu a všeho možného docházelo ke zrůdnostem. Ale tím se neměnil můj vztah k církvi, jako zcela intimní záležitosti člověka.

Trvalo mi řadu let, než jsem se vnitřně smířil s událostmi ze srpna 68, protože 13 let po skončení Druhé světové války, po maďarském povstání, bylo naivní se domnívat, že velmoc, kterou válka připravila o desítky miliónů občanů si nechá destruovat svůj „dům“ probuzenou obrodou demokracie v malé zemi, z počátku se tvářící jako hnutí za občanské svobody, jenže zejména naše změny po listopadu 89 prokazují možné následky, pokud by v srpnu tanky do Prahy nepřijely.

Opět a opakovaně odmítám demagogii dnešních médií, které hrůzy tohoto světa, reakce vládní administrativy v letech ohrožení jadernou likvidací lidstva, tedy zločiny z počátku studené války, povyšují do rozměrů, které zcela potlačují realitu. Milada Horáková veřejně vyhlásila válku nově se formující ideologii a státu, a, žel, stala se tragickou obětí. Podobně jako ve slavné francouzské revoluci sťali francouzskou královnu jako symbol mizejícího světa. Nebo zastřelili jako psa manželku rumunského komunistické prezidenta. V okamžicích přelomových událostí má život jinou cenu.

Vadí mi, že se mladí nedoví nic o zavraždění dvacetileté Marušky Kudeříkové, které za okupace usekli hlavu v Německu. Vždy, když je v novinách, na obrazovce Milada Horáková, vidím její mladší soudružku. A když v Plzni oslavují výročí osvobození této země, tak mě drzost ideologických gaunerů nutí vrátit se ke knihám Orwella.

(Poprvé zveřejněno v Britských listech)

 

 

Autor: Miloslav Štěrba | úterý 15.6.2010 19:49 | karma článku: 7,73 | přečteno: 722x
  • Další články autora

Miloslav Štěrba

Jak dál v Evropské unii?

Staré kultury Mezopotámie, Číny, Egypta zmizely pod nánosem dědictví starých Řeků, Římanů, novodobých náboženství, ale zejména dvaceti století historie na našem kontinentě. Jsme Evropané, stejně jako do jiných geografických lokalit řadíme jiné civilizace, jiné národy

12.10.2011 v 18:25 | Karma: 11,71 | Přečteno: 966x | Diskuse| Ostatní

Miloslav Štěrba

Na kolik procent jsme právním státem?

Vláda tvrdí, že je třeba vybrat od lidí víc peněz, průměrným důchodcům příliš nepřidávat, neboť se musí plnit usnesení Ústavního soudu. Proplácet vyšší důchody lidem, kteří do systému „přispěli“ větším dílem. Faktem zůstává, že si tito lidé také ze systému nejvíce odnesli.

11.10.2011 v 11:20 | Karma: 18,96 | Přečteno: 1068x | Diskuse| Ostatní

Miloslav Štěrba

Jede, jede mašinka...

Vlaky nás povznášejí k poezii dálav, k cestám do široširého světa, k dobrodružství při pohledu na historii železnice. Pokud je také nepotřebujeme k praktické dopravě – do práce, do školy atd.

6.10.2011 v 6:45 | Karma: 9,35 | Přečteno: 964x | Diskuse| Ostatní

Miloslav Štěrba

Nejpopulárnější politik České republiky

Podle zářijového průzkumu agentury STEM se nejpopulárnějším politikem na české scéně stal senátor Jiří Dienstbier. Mezi prvními pěti politiky se tak umístili čtyři z ČSSD (Sobotka, Hašek, Zaorálek). Proč právě ten nejméně „ostřílený“ obsazuje vedoucí pozici? A proč hlavní straničtí lídři jsou méně oblíbení? A co je to za hodnotový systém – zaujímat místo na žebříčku popularity? Jakou má vypovídací hodnotu? Takhle si možná budete klást otázky, při pohledu na graf úspěšnosti předkládaný agenturou STEM...

3.10.2011 v 3:14 | Karma: 9,36 | Přečteno: 985x | Diskuse| Ostatní

Miloslav Štěrba

Jsem křesťan a kdo je víc?

Petr Gazdík s oblibou uvádí na posílení svého vlivu, že jako křesťan dělá to a to, případně něco jiné nedělá. K tomu vychovává, jak nám sděluje, své děti. Naposledy v neděli v programu na Primě zdůraznil, že jeho děti jsou vedeny v úctě vůči starším. Protože je křesťan.

2.10.2011 v 18:09 | Karma: 18,16 | Přečteno: 1236x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Chtějí posílit liberální křídlo. V boji o Senát vsadili Piráti na stará jména

16. června 2024  16:12

S podporou Pirátské strany bude v letošních senátních volbách kandidovat 11 lidí. Obhajovat bude...

Počáteční nadšení pominulo. Nemocnice začaly odmítat ukrajinské lékaře

16. června 2024

Premium Těsně po napadení Ukrajiny Ruskem české nemocnice přijímaly tamní lékaře s otevřenou náručí a samy...

Navrácení dětí a mír se zapojením všech stran, vyzvali lídři na závěr summitu

16. června 2024  14:45,  aktualizováno  15:35

Sledujeme online Účastníci prvního summitu o míru na Ukrajině v závěrečném prohlášení vyzvali k návratu dětí...

ANALÝZA: EU už ví, jak na migraci. Bude platit flexibilní mechanismus solidarity

16. června 2024

Premium Země evropské sedmadvacítky mají před sebou dlouho diskutovanou dohodu o migraci. A Brusel nyní...

  • Počet článků 278
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1296x
Žije na periferii ČR

Seznam rubrik