Otevřený dopis primátorce

Vážená paní primátorko Ireno Ondrová,    výsledky komunálních voleb ukončily Vaše působení v čele našeho města. Chci Vám  poděkovat za vykonanou práci pro krajské město Zlín.

Během uplynulých let jsem patřil mezi kritiky působení ODS při řízení a správě města, zejména proto, že jsem postrádal v práci radnice potřebnou kontinuitu s baťovským pragmatizmem, věcnou diskuzi napříč politickým spektrem, a také jsem se nedokázal smířit s nerozhodností vedení města při řešení ožehavých problémů. Nebudu je zde vyjmenovávat, byla by to dlouhá řada vad na kráse našeho zahradního města. Nechci vinit Vás samotnou z propadu prestiže města. Čas ukáže, např., zda právě otevřené Kulturní centrum nebude pro město zbytečně nákladnou stavbou. Rád bych podobnou stavbu viděl na místě ruiny uprostřed sídliště Jižní Svahy. Ale vrátím se k výsledku komunálních voleb.

 

Po historickém propadu preferencí ODS ve Zlíně jste nejen ztratila šanci dál působit ve funkci primátorky, ale i velmi rychle rezignovala na místo zastupitelky. Po mnohaletém působení v komunální a senátní politice bych uvítal Vaši přítomnost ve sboru zlínských zastupitelů. Mohla jste zúročit své zkušenosti, a nadále veřejně prosazovat záměry, které volby tak razantně přerušily. Rozumím Vašemu znechucení z předvolební kampaně některých politických seskupení, které ve vás spatřovaly doslova morovou nákazu a nutnost morální očisty radnice. Můžeme spekulovat o vhodnosti používání podobných metod v komunální politice, neboť se tím dostáváme k otázce, co všechno je možné v zájmu volebního vítězství. Na druhé straně volební seskupení M.O.R. našlo pro svoji argumentaci podporu a volební výsledek je třeba respektovat. Proto bych nyní očekával od Vás jistou pokoru vůči veřejnému mínění ve Zlíně.

 

Jestliže jste dala k dispozici svůj zastupitelský mandát, učinila jste tak nicméně s poznámkou, že budete nadále působit ve funkcích, které jsou však bezprostředně spjaty s mandátem první ženy města. Volby Vás však připravily o toto privilegium. Ve své první povolební reakci se hlásíte k funkci členky Rady pro rozhlasové a televizní vysílání a slibujete, že se jí začnete věnovat „naplno“. Přiznáváte, že jste ji „trošku“ zanedbávala na úkor radnice. Nevěřím těmto slovům. Vždyť člen tak významného sboru pro mediální působení nemůže celá léta trpět primitivní a slepou absencí demokratického cítění při řízení magistrátního magazínu, a současně být zárukou daleko větší odpovědnosti na celostátní úrovni. Dále se hlásíte k funkci ve správní radě zlínské univerzity, ve správní radě zlínské filharmonie. Říkáte, že vás to „moc baví“. Jenže jako zkušená politička musíte přijmout volební výsledek. A ten Vás zbavuje práva dál působit v obou uvedených správních radách. Stejně jako jste se vzdala zastupitelského mandátu, je Vaší povinností rezignovat i na další funkce, do nichž jste byla nominována na základě výsledků demokratických voleb v minulosti.

 

 

Miloslav Štěrba

člen Zastupitelstva města Zlína

v letech 1990-1998

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Miloslav Štěrba | úterý 19.10.2010 2:37 | karma článku: 15,85 | přečteno: 1459x
  • Další články autora

Miloslav Štěrba

Jak dál v Evropské unii?

12.10.2011 v 18:25 | Karma: 11,71

Miloslav Štěrba

Jede, jede mašinka...

6.10.2011 v 6:45 | Karma: 9,35

Miloslav Štěrba

Jsem křesťan a kdo je víc?

2.10.2011 v 18:09 | Karma: 18,16