Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Maturita z cizího jazyka...ano, ale.

Za minulého režimu jsme měli povinnou maturitní zkoušku z ruštiny. Informace pro mladé, a pro zapomnětlivé. Žáci se začali učit slovanský jazyk ve 4. třídě základní devítileté školy, čili 6 let jazykové průpravy, a pak 4 roky na střední škole, celkem 10 let.

Protože se v oněch dobách vůbec nejednalo o výuku pro praktické používání, ve škole se žáci naučili číst a psát azbukou, a postupně zvládali jazykové dovednosti dle kvalit svých učitelů, svého zájmu o ruský jazyk. SČSP (Svaz československo-sovětského přátelství) napomáhal s výukou ruštiny dle direktiv politických géniů této země, takže maturovali z ruského jazyka nejen žáci všech středních škol, ale i frekventanti nejrůznějších večerních a dálkových středních škol, často dospělí odborníci, pro které bylo zapotřebí upravit osnovy a maturitní otázky tak, aby zkoušku ve zdraví přežili a zkušební komise pokud možno nezkolabovala.

Jako učitel francouzštiny a ruštiny jsem samozřejmě v těch letech vnímal jisté rozdíly ve výuce obou jazyků, a zejména litoval maturanty z francouzštiny, neboť čtyři roky studia bylo dost málo pro slušné zvládnutí tohoto románského jazyka. Zejména jsem uvítal změny v roce 89, a možnosti studentů jezdit na studijní pobyty do Francie. Během let jsem si vypracoval jistý itinerář k využití dobových výhod, zvláště když naše město nalezlo vhodného partnera ve Francii, a od roku 1990 už naši studenti trávili dva týdny v rodinách svých fr. kolegů. Po příjezdu si je tamní studenti rozebrali, chodili s nimi do vyučování, prožívali 24 hodin v autentickém prostředí cizího jazyka. Výměny se týkaly zpočátku studentů 3. ročníků, ale později jsem změnil názor a do Francie mířili žáci z 1. ročníku. Po 3-4 měsících studia jsem jim rozdal adresy jejich budoucích přátel ve Francii, aby si začali dopisovat...v cizím jazyce. Věc sice na první pohled neskutečná, ale vždy šlo jen o první seznámení s rodinou, i díky foto, atd., takže celý první ročník jsme se studenty pracovali na tom, aby po příjezdu do Francie byli schopni se domluvit. Samozřejmě, že jen to základní, ale k tomu bylo třeba upravit osnovy, a např. je-li ve francouzštině velmi běžné používání subjonctivu présent, a to v nejfrekventovanějších obratech, např. Chci, aby šel....Je třeba, abys byl....Jsem rád, že jsi zde s námi, atd., a tak se moji prváci učili subjonctif, třebaže je v osnovách až ve 3. ročníku. Proč jsem začal s žáky prvního ročníku? Aby se hned od prvního seznámení s jazykem mohli zaposlouchat do správné výslovnosti, uvědomovali si to  hlavní ze studia jazyka, a  vše nikoli jako nezáživnou školní látku, ale užitečnou věc pro jejich život. I proto mě potěšilo, že někteří z mých studentů se později sami stali učiteli francouzského jazyka.

Totéž jsem ovšem začal i s ruštinou. Také jsme dokonce v létě roku 89 odjeli se studenty do družebního města v SSSR, do Bělorečenska, na severním úpatí Kavkazu. Jenže.....v Bělorečensku nás kolegové ubytovali v luxusním hotelu, který tam kdysi postavili pro ...Francouze, neboť ti tam stavěli chemickou fabriku. No, určitě by to bylo dlouhé vyprávění, ale ještě se vrátím k našim studentům-večerňákům, kteří, chudáci, třikrát týdně jezdili na naši střední školu pro pracující a pak skládali po dvou-třech letech maturitní zkoušku.

Zvykem bylo, že před zkouškovým obdobím se uskutečnil přátelský den v přírodě, včetně fotbalového zápasu žáci-kantoři a celý maturitní týden zarámovala zabíjačka. Jako studenty jsme měli různé odborníky, různého věku, ostatně, znáte Marečku, podejte mi pero!, kterých jsme si vážili pro jejich profesní znalosti a uměli odpustit neznalosti, které nemohli mít žádný vliv na jejich další život. Ještě dodnes si pamatuji, že jsem nechal propadnout – já idiot – jednoho opravdu tupého znalce ruštiny, a pak jsem se s ním musel potkávat v běžném životě. Odpustil mi. Pro tyto dospělé byl doklad o maturitě jakýmsi stupínkem k dalšímu profesnímu postupu, obvykle pak mohli vykonávat funkce mistrů, vedoucích, určitě dodnes umí recitoval básně našich klasiků a první verše z Puškinova Evžena Oněgina. To vám ovšem sděluje učitel jazyků, zatímco kolegové matikáři, fyzikáři aj., často obdivovali schopnosti svých starších žáků k praktickému použití teorie, tak jak ji sotva mohli přijímat slečny z gymnázia.

A tak jen mohu doporučit maturity z cizích jazyků, pokud k tomu škola připraví vhodné podmínky po všech stránkách, a ještě dokáže spolupracovat s městskou radou, nasměruje studenty k cestám do ciziny, zajistí kvalitní lektory, atd. Ale to ostatně sami dobře znáte z vlastní zkušenosti.

 

Psáno pro Britské listy.

Autor: Miloslav Štěrba | pátek 2.9.2011 16:24 | karma článku: 12,24 | přečteno: 778x
  • Další články autora

Miloslav Štěrba

Jak dál v Evropské unii?

Staré kultury Mezopotámie, Číny, Egypta zmizely pod nánosem dědictví starých Řeků, Římanů, novodobých náboženství, ale zejména dvaceti století historie na našem kontinentě. Jsme Evropané, stejně jako do jiných geografických lokalit řadíme jiné civilizace, jiné národy

12.10.2011 v 18:25 | Karma: 11,71 | Přečteno: 966x | Diskuse| Ostatní

Miloslav Štěrba

Na kolik procent jsme právním státem?

Vláda tvrdí, že je třeba vybrat od lidí víc peněz, průměrným důchodcům příliš nepřidávat, neboť se musí plnit usnesení Ústavního soudu. Proplácet vyšší důchody lidem, kteří do systému „přispěli“ větším dílem. Faktem zůstává, že si tito lidé také ze systému nejvíce odnesli.

11.10.2011 v 11:20 | Karma: 18,96 | Přečteno: 1068x | Diskuse| Ostatní

Miloslav Štěrba

Jede, jede mašinka...

Vlaky nás povznášejí k poezii dálav, k cestám do široširého světa, k dobrodružství při pohledu na historii železnice. Pokud je také nepotřebujeme k praktické dopravě – do práce, do školy atd.

6.10.2011 v 6:45 | Karma: 9,35 | Přečteno: 964x | Diskuse| Ostatní

Miloslav Štěrba

Nejpopulárnější politik České republiky

Podle zářijového průzkumu agentury STEM se nejpopulárnějším politikem na české scéně stal senátor Jiří Dienstbier. Mezi prvními pěti politiky se tak umístili čtyři z ČSSD (Sobotka, Hašek, Zaorálek). Proč právě ten nejméně „ostřílený“ obsazuje vedoucí pozici? A proč hlavní straničtí lídři jsou méně oblíbení? A co je to za hodnotový systém – zaujímat místo na žebříčku popularity? Jakou má vypovídací hodnotu? Takhle si možná budete klást otázky, při pohledu na graf úspěšnosti předkládaný agenturou STEM...

3.10.2011 v 3:14 | Karma: 9,36 | Přečteno: 985x | Diskuse| Ostatní

Miloslav Štěrba

Jsem křesťan a kdo je víc?

Petr Gazdík s oblibou uvádí na posílení svého vlivu, že jako křesťan dělá to a to, případně něco jiné nedělá. K tomu vychovává, jak nám sděluje, své děti. Naposledy v neděli v programu na Primě zdůraznil, že jeho děti jsou vedeny v úctě vůči starším. Protože je křesťan.

2.10.2011 v 18:09 | Karma: 18,16 | Přečteno: 1236x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 278
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1296x
Žije na periferii ČR

Seznam rubrik