Koledování nebo žebrání?

Přichází doba koledování, což je zajisté činnost navýsost společenská, zvláště když jejími hlavními postavami jsou děti, které obcházejí známé a příbuzné. Pod záminkou vyššího principu mravního oslovují člověka,

předvádí jisté dovednosti a kulturní vyspělost, a po navození odpovídající atmosféry je dětská fantazie posilována materiálním prvkem odpovídajícím společenskému postavení jednajících postav.

Dle kol. D.Streita a jeho "těsnopisného" přepisu prezidentova projevu: K žebrání jsou využity děti.

Na sídlištích našich měst se brzy objeví celé kohorty koledníků, obdařené nejrůznějšími glejty a požehnáními, aby po zaznění zvonku na domovních dveřích byli obyvatelé žádáni o příspěvek na: chudé, postižené, nesvéprávné, zanedbané, opuštěné, materiálně nezabezpečené, misijní činnost, humanitární akce atd. Připojí se tak k nesčetným, během roku permanentně působícím, aktivitám náhradních institucí a organizací, které kompenzují nedostatečnou péči státu (států) o své poddané. Touto již zinstituciovanou podobou dochází u oslovených k zvláštnímu druhu zmatení mysli, neboť tito pak ztěží zachovají předsevzetí o nutnosti spořit kde jen to je možné, a dochází tak hned z počátku roku k nabourání potřebných stereotypů v chování člověka.

Dle kol. Dušana Streita a jeho těsnopisného přepisu Klausova projevu: Žebrání jako podnikání.

A není možné zapomenout na hlavní pořadatele – politiky. Léta pěstující v našich zeměpisných šířkách zvláštní demokracii, nezaměstnanost a bezdomovce, blbé nálady, úspěšné sebevrahy, pobírače rent a tunelářské odborníky, občany pro různé ostrovní státy, zejména však pro nápravná zařízení, kořistníky zdaněných i nezdaněných tzv. náhrad, funkčních požitků a odměn, násobků průměrných platů, pronašeče idiotských projevů, pokladače věnců a kytic na cizí hroby, navrhovatele těch správných kandidátů na podobné funkce, poživatele imunit a bezplatných služeb, násobků cestovních náhrad, ošatného, obuvného... všeho neomluvného.

Dle kolegy Dušana Streita a jeho těsnopisného přepisu novoročního projevu: Hajzlové!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Miloslav Štěrba | neděle 2.1.2011 14:25 | karma článku: 12,08 | přečteno: 1079x
  • Další články autora

Miloslav Štěrba

Jak dál v Evropské unii?

12.10.2011 v 18:25 | Karma: 11,71

Miloslav Štěrba

Jede, jede mašinka...

6.10.2011 v 6:45 | Karma: 9,35

Miloslav Štěrba

Jsem křesťan a kdo je víc?

2.10.2011 v 18:09 | Karma: 18,16