Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak jsem se mýlil v Zemanově straně

Motto: Společnost není ohrožována zkažeností těch špatných, ale mlčením lhostejných. Romain Rolland

 

 

Jako koordinátoři budoucí strany Miloše Zemana jsme spolu s ex-poslancem z ČSSD ing. P. Š. ze Vsetína ustavili na Zlínsku první dvě místní organizace. Pro tuto svoji osobní angažovanost se vyjadřuji i k současnému stavu v uvedené straně.

Strana práv občanů – Zemanovci (SPOZ) vznikala za situace, kdy mohla být racionální variantou ČSSD, pokud by se Jiří Paroubek stal po parlamentních volbách předsedou vlády. Jeho osobnostní nedostatky ( mediálně hyperbolizované ) odháněly voliče sociálních demokratů k jiným stranám nebo z nich dělaly volební absentéry. A levice v této zemi potřebuje rozšířit volební potenciál.

Krátký život SPOZ byl na Zlínsku poznamenán všemi dětskými, ale i zhoubnými chorobami. Mezi ně řadím především nestoudné politikaření. Zatímco v jiných krajích probíhaly nominační krajské konference do parlamentních voleb za účasti 60 – 80 delegátů, ve Zlíně přivezli „velrybáři“ na konferenci 265 majitelů hlasovacích lístků. Prezenční listiny z konference se „pro jistotu“ ztratily. Ostatně, zvolený lídr byl posléze zcela netransparentně odvolán (kým?) a na jeho místo dosazen (kým?) poražený z nominačních voleb.

Jedním z omylů Miloše Zemana byla sázka na Slušovice. Místo protěžovaného, a kdysi tak úspěšného Fr. Čuby, však SPOZ získala na místo lídra jen tamního podnikatele a na třetí místo kandidátky jeho sekretářku.

O současném stavu tohoto nedonošeného politického dítěte ve Zlínském kraji svědčí i tato skutečnost: Ze 14 místních organizací(MO) ustavených na členských schůzích v lednu, do konce června nekonalo žádnou další členskou schůzi 11 MO. (Cituji ze zprávy krajské kontrolní komise SPOZ)

V krajském městě Zlíně však vznikly další dvě „virtuální“ místní organizace. Začaly si diktovat podmínky k jednání o kandidátce do komunálních voleb pod hrozbou ustavení čtvrté místní organizace, pokud se nevyhoví jejich požadavkům. Odmítal jsem tyto praktiky a vzhledem k výše uvedenému jsem se rozhodl ukončit své členství v SPOZ.

Ve funkci předsedy MO ve Zlíně jsem podepsal tzv. Zlínskou výzvu, která si stanovila jako cíl nahradit stávající velkou koalici ČSSD-ODS-KDÚ/ČSL na zlínské radnici v komunálních volbách. Po zkušenostech z posledního vývoje ve SPOZ se tímto distancuji od podpisu. V dokumentu se totiž slibují občanům Zlína „důvěryhodní kandidáti, podpora demokracie a nejširší transparentnost“. Jenže, co může Zlínu přinést tato strana?

Volební výsledek a odchod Miloše Zemana zpátky na Vysočinu vystavily SPOZ úmrtní list. Neuspěl jsem s návrhem rozpustit Zemanovu stranu, stranický aparát, a státní příspěvky (současné a budoucí) věnovat na charitativní účely.

Pokud voliči využijí možnosti preferenčních hlasů doporučuji volit v komunálních volbách jiné levicově orientované strany, např. Stranu důstojného života a Suverenitu.  Sotva mohu doporučit ČSSD,  protože jsem byl z této strany opakovaně vylučován na okresní a krajské konferenci. Nedokázal jsem se smířit se skutečností, že v čele městské organizace ČSSD ve Zlíně byl asistent Miloše Melčáka. Jako záminka pro vylučování posloužil i můj článek s kritikou vítání J.Paroubka na zlínské radnici. Ale prokázala se demokratická podstata strany a Ústřední kontrolní komise ČSSD vyloučení neschválila.

Jestliže ve Zlíně SPOZ získala třetinu hlasů jako ex-vládní ČSSD stojí za zamyšlení, s jakým programem a s jakými lidmi toho dosáhla.

Ve stranách ekonoma Miloše Zemana byla zavedena DPH „vítězného mládí“. Zlínský lídr SPOZ č. 2, 23letý P.V. z malé vesnice Slavkov v podhůři Bílých Karpat, měl otevřené dveře do

politiky díky účasti v pořadu Jana Krause „Uvolněte se, prosím“. Kam byl pozván jako kuriozita – nejmladší starosta v EU. Že předtím vykonával funkci asistenta poslance za ODS? Ale vždyť to je ta správná průprava pro lídra levicové strany! Strategický tah, jak proniknout na druhou stranu barikády. A pak v čele nové strany zúročit své životní zkušenosti. Člověka potěší, když od mladíka slyší sociálně-demokratické poučky o solidaritě, spravedlnosti a ...potřebě přímé volby hejtmanů, prezidenta. (Jen pro zajímavost: Petr Gazdík je starostou sousední obce .)

Jeho slušovický předchůdce v roli zlínského lídra měl o něco kratší politický život. Jako zkušený podnikatel odmítl na ustavujícím sjezdu SPOZ názor předsedy strany požadující progresivní zdanění lépe placených spoluobčanů. Zcela v souladu se svým pracovním zařazením a sociálním statutem. Jeho vizí byla strana středová, podnikatelská, bez zbytečného sociálně-demokratického „smetí“, žádné odebírání peněz „úspěšným“. Až na výjimky nacházel v nově zvoleném krajském vedení SPOZ podporu ve svém liberálně-konzervativním směřování. Konečně, o programu se nediskutovalo. Oznámení předsedy jedné místní organizace, že v komunálních volbách se spojí s TOP O9, bylo přijato krajským výborem bez výhrad. Strana jak strana, hlavně že to není KSČM. (Stanovy SPOZ, § 2: Strana je levicová, proevropská a podporuje zásady sociálně tržní ekonomiky.)

V této ideologické bezbřehosti může člověk spatřit poselství dnešní doby. K čemu programové vymezování, jestliže jsme očima politických noviců všichni na jedné startovní čáře, tvoříme jeden tým a rozhodujícím činitelem se stávají finance? Co všechno si může strana dovolit, kde na to vezme peníze, kdo bude rozhodovat o jejich utrácení? To jsou hlavní témata zdejších funkcionářů SPOZ. Z praxe znají metodiku reklamy, potřebu jednoduchých hesel. Stačí vytisknout plakáty s Milošem a vedle umístit usměvavé tváře místních adeptů o funkce. Že na kandidátce scházejí osobnosti? S odzbrojující naivitou vám odpoví, že všichni jednou začínali. Tak se zrodila zlínská krajská kandidátka SPOZ s obsazením, cituji povolání kandidátů: manažer obchodu, jednatel společnosti, podnikatel (2 x), generální ředitel, referent, obchodní reprezentant, daňový analytik, konzultant prodeje, asistentka ředitele, marketing corporate designer, starosta obce, OSVČ a čtyři důchodci. A tahle firma získala v parlamentních volbách na Zlínsku více než 6 % hlasů. V ČR patřila mezi nejúspěšnější. Pokud by s takovým nasazením pracovali politici SPOZ v ostatních krajích, mohli jsme mít v parlamentu další desítku „levicových“ poslanců...

Zůstává nezodpovězena otázka vyplývající z názvu strany. Jaká vlastně práva by zvolení kandidáti hájili? Napoví nám více jejich profesní zaměření? Miloš Zeman s oblibou připomínal zlínskou osobnost Tomáše Baťu, jeho vztah k práci, coby tvořitelce hodnot. Když jsem mu navrhl navázat na tuto zlínskou baťovsko-občanskou tradici třeba připomínkou Písně práce na ustavujícím sjezdu SPOZ, záblesk v jeho očích mne z plnoprávného občana přeřadil mezi čtyřnohé živoucí představitele bifteků.

http://neviditelnypes.lidovky.cz/historie-batova-nemocnice-09x-/p_spolecnost.asp?c=A060425_211256_p_spolecnost_wag

(Psáno pro Britské listy)

Autor: Miloslav Štěrba | středa 21.7.2010 12:39 | karma článku: 9,94 | přečteno: 2019x
  • Další články autora

Miloslav Štěrba

Jak dál v Evropské unii?

Staré kultury Mezopotámie, Číny, Egypta zmizely pod nánosem dědictví starých Řeků, Římanů, novodobých náboženství, ale zejména dvaceti století historie na našem kontinentě. Jsme Evropané, stejně jako do jiných geografických lokalit řadíme jiné civilizace, jiné národy

12.10.2011 v 18:25 | Karma: 11,71 | Přečteno: 966x | Diskuse| Ostatní

Miloslav Štěrba

Na kolik procent jsme právním státem?

Vláda tvrdí, že je třeba vybrat od lidí víc peněz, průměrným důchodcům příliš nepřidávat, neboť se musí plnit usnesení Ústavního soudu. Proplácet vyšší důchody lidem, kteří do systému „přispěli“ větším dílem. Faktem zůstává, že si tito lidé také ze systému nejvíce odnesli.

11.10.2011 v 11:20 | Karma: 18,96 | Přečteno: 1068x | Diskuse| Ostatní

Miloslav Štěrba

Jede, jede mašinka...

Vlaky nás povznášejí k poezii dálav, k cestám do široširého světa, k dobrodružství při pohledu na historii železnice. Pokud je také nepotřebujeme k praktické dopravě – do práce, do školy atd.

6.10.2011 v 6:45 | Karma: 9,35 | Přečteno: 964x | Diskuse| Ostatní

Miloslav Štěrba

Nejpopulárnější politik České republiky

Podle zářijového průzkumu agentury STEM se nejpopulárnějším politikem na české scéně stal senátor Jiří Dienstbier. Mezi prvními pěti politiky se tak umístili čtyři z ČSSD (Sobotka, Hašek, Zaorálek). Proč právě ten nejméně „ostřílený“ obsazuje vedoucí pozici? A proč hlavní straničtí lídři jsou méně oblíbení? A co je to za hodnotový systém – zaujímat místo na žebříčku popularity? Jakou má vypovídací hodnotu? Takhle si možná budete klást otázky, při pohledu na graf úspěšnosti předkládaný agenturou STEM...

3.10.2011 v 3:14 | Karma: 9,36 | Přečteno: 985x | Diskuse| Ostatní

Miloslav Štěrba

Jsem křesťan a kdo je víc?

Petr Gazdík s oblibou uvádí na posílení svého vlivu, že jako křesťan dělá to a to, případně něco jiné nedělá. K tomu vychovává, jak nám sděluje, své děti. Naposledy v neděli v programu na Primě zdůraznil, že jeho děti jsou vedeny v úctě vůči starším. Protože je křesťan.

2.10.2011 v 18:09 | Karma: 18,16 | Přečteno: 1236x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Vězni drží v Rusku dozorce jako rukojmí, hlásí se k Islámskému státu

16. června 2024  10:25,  aktualizováno  10:48

Skupina vězňů se ve vazební věznici v Rostově na Donu na jihozápadě Ruska zmocnila dvou dozorců a...

Řidič se třemi promile se zaklínil s autem na peronu, smetl ho vlak

16. června 2024  10:12

Více než tři promile alkoholu nadýchal řidič, který v neděli ráno způsobil srážku s vlakem na...

Bez publika a nápovědy. Biden a Trump dohodli pravidla televizní debaty

16. června 2024  10:02

Kampaně Joea Bidena a Donalda Trumpa se shodly na pravidlech pro první televizní debatu před...

Izrael v části jižní Gazy každý den na 11 hodin pozastaví vojenské operace

16. června 2024  7:38,  aktualizováno  9:48

Izraelská armáda v části jižního Pásma Gazy každý den na 11 hodin pozastaví vojenské operace, aby...

Realita práce s dětmi: Nikdy neuhádnete, co o svém povolání říká setra Lucia
Realita práce s dětmi: Nikdy neuhádnete, co o svém povolání říká setra Lucia

Dětská sestra a laktační poradkyně Lucia Berešová se pohybuje ve zdravotnictví již 19 let. Přestože se ke studiu střední zdravotnické školy dostala...

  • Počet článků 278
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1296x
Žije na periferii ČR

Seznam rubrik