Do čeho jsem se to zapletl?

V obci Pavlovice na Přerovsku pletou občané šálu. Pletou ji šest let, a už je tak dlouhá, že „ 7 x omotá kostel“. Měří přes 700 m, a Pavlovičtí chtějí kilometrovou. Pletení zahájili na základní škole, pletací „infekce“ se přenesla do rodin, plete celá vesnice.

Šála je uložena na radnici, ve škole, v knihovně. Do vsi zasílají části budoucí rekordmanské šály i z dalších vesnic a farností. Pletací sezona v obci začíná v prosinci, končí kolem jarních prázdnin.

„Dobrý nápad stál na počátku nové tradice“, komentuje pletení místní novinářka. Zřejmě i ona byla vychována v duchu: „Kdo plete, nezlobí.“ A přidává slova malé školačky: „Večer si sedneme k televizi a pleteme.“

Člověk si vybaví Ladovy obrázky zasněžené krajiny s kouřícími staveními, za okny lidé - koukají na televizi a pletou. Kdesi daleko ambiciózní rodiče trápí do noci potomky perfektní přípravou do vyučování, jinde se ještě děti nestačily vrátit z tréninků a hudebních škol nebo naopak zabíjí čas vším možným. Ne však v Pavlovicích.

Zřejmě z Pavlovic nevzejdou noví Einsteinové. V jejich obci nebude třeba stavět lední plochu pro rychlobruslaře, a pochybuji, že se polnosti kolem vesnice změní na golfové hřiště. Na druhé straně jsou moje spekulace docela hloupé. V Pavlovicích určitě žijí zcela normální lidé. A ti co pletou, prosím, co by také dělali? Už mi nevadí slova redaktorky, že jde o „dobrý nápad“. Dobří lidé žijí všude, i v Pavlovicích. I když pletou, pletou, pletou....

 

http://prerovsky.denik.cz/zpravy_region/v-pavlovicich-pletou-kilometrovou-salu-podivejte-s.html

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Miloslav Štěrba | středa 26.1.2011 6:32 | karma článku: 6,97 | přečteno: 767x
  • Další články autora

Miloslav Štěrba

Jak dál v Evropské unii?

12.10.2011 v 18:25 | Karma: 11,71

Miloslav Štěrba

Jede, jede mašinka...

6.10.2011 v 6:45 | Karma: 9,35

Miloslav Štěrba

Jsem křesťan a kdo je víc?

2.10.2011 v 18:09 | Karma: 18,16