Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Blíží se výročí 21. srpna 1968

21. srpen 1968 a dnešek.   Blíží se výročí události, kterou média budou probírat ze všech stran, ale zatím vždy jen jako akt agrese vůči naší zemi, která by jinak mířila ke „světlým zítřkům“.

Proto se chci s Tebou, čtenáři blogů, zamyslet nad tehdejší dobou, prožitými léty, podivuhodně se vyvíjejícími a pak šokově přerušenými zásahem spojeneckých vojsk. Odmítám používat otřepané označení armád Varšavské smlouvy (VS) jako „Rusové“. Nicméně, pokud by příkladu Rumunska (Ceausescu odmítl účast na intervenci) následovali i další členové VS, příprava a provedení invaze by se staly mnohem obtížnější. Akceptuji názor, že vlastní zájmy šéfů sousedních lidových demokracií byly leckdy zištné, a tamní vládní strany ( většinou nikoli komunistické v našem pojetí ) nikdy neuskutečily socializaci v takovém rozsahu jako komunisté v ČSSR, a o to komplikovanější byla účast těchto lidově-demokratických zemí na invazi do naší země. A znovu k „Rusům“. Samozřejmě že se jednalo o vojáky desítek národů a národností, Ukrajince a Lotyše, Gruzínce a Armény, Tatary atd. V Kremlu také seděli občané jiných národností než zkratkovitě označovaní „Rusové“. Stejně dnes přijímáme války na Blízkém východě jako společná opatření zemí Západu, bez potřeby zdůrazňovat, že Afghánistán a Irák zachraňují Američané, proč stejně nepostupovat v případě srpna 68? Už slyším námitku, že generální štáb NATO je na rozdíl od VS založený na demokratickém rozhodování, že členské země NATO nemohou být zataženy do války bez jejich souhlasu atd. atd. Ale to si přeberte sami. Faktem zůstává, že nás SSSR nikdy nezavlekl do své války v Afghánistánu.

Vraťme se ale k Pražskému jaru. Byrokratický zdejší režim byl oddělen od rychle kupředu spěchajícího zbytku světa (přednosti konkurenční soutěže tržních ekonomik!) železnou oponou. Se všemi s tím souvisejícími důsledky. Ostnaté dráty na západní hranici nebyly bolševickou kratochvílí, ale produktem studené války, reakcí na zásadní proměny v politicko-ekonomické orientaci východních států. Jenže ostnaté dráty a betonové zdi jsou dnes ve světě znovu v kursu (Izrael-Palestina, Mexiko-USA). Podstatnou roli v zahraničně-politických vztazích poválečných let hrála hrozba atomové katastrofy, živě vnímaná po bombardování Hirošimy a Nagasaki. A v této atmosféře, ovlivněné maďarským povstáním z roku 1956, jsme v Československu zažívali ideologické oteplení. Ve společnosti nastalo období hospodářské konsolidace, podepřené úspěchy SSSR v dobývání vesmíru. Svoji roli sehrálo i těžké období poválečných rekonstrukcí v zemích na západ od našich hranic, takže se socialistické proměny v životě lidí stávaly jasně nezvratitelné. A to i vzhledem k nárůstu otevřené diskuze ve společnosti, hlavně prostřednictvím tištěných médií. Úloha Literárních novin, repertoár divadel, ale i celková kulturnost zdejšího prostředí měly stabilizující funkci, bez ohledu na konzervativnost politického vedení státu. Nesmíme zapomenout, že KSČ měla víc než milion členů (vládu tvořili zástupci Národní fronty vč. dalších dvou politických stran) , kteří více či méně legitimizovali vládu jedné strany. (Srovnejte s tím dnešní postavení občana a nepopulární vlády!)

Sjezd spisovatelů v roce 1967 významně ovlivnil další vývoj dění v naší zemi. Postupně přestávala plnit svoji úlohu cenzůra, do země proudili nejrůznější zájemci o proměny donedávna uzavřeného státu, konečně se začaly probírat dříve zakázaná témata vč. stalinských procesů, procesů 50. let, což ve spojitosti s avizovanými potřebami ekonomických reforem vyvolalo v zemi významný zájem o veřejné dění. Dosud v naší historii nepoznané a také nepřekonané. Jenže v kvasu intelektuálních diskuzí o charakteru socialismu se realita stále víc střetávala s praxí moskevského vedení, což opakovaně vedlo k setkání představitelů ČSSR a státu Varšavské smlouvy. Na jedné straně přesvědčení, že socialismus nelze budovat ruku v ruce s nedávnými zástupci poražené společenské třídy a jejich „hlásnými troubami“ (stále se uvolňující mediální svoboda, rozhlasové stanice Svobodná Evropa atd.), a přitom se u nás zvyšoval tlak na tzv. reakcionáře, mezi něž byli zařazeni tzv. konzervativně smýšlející členové KSČ. Další vývoj znáte.

Neměli bychom se bránit úvahám, co kdyby..... Jakým směrem měla šanci vykročit naše země, pokud by se prohloubilo odtržení od hlavního hegemona socialismu ( SSSR ) a českoslovenští reformní komunisté by se proměnili postupně na něco, co můžeme dnes pozorovat ve straně sociálně demokratické. Jenže emoce spojené se stalinistickými procesy, tvrdými třídními postupy v 50. letech, a zejména stranický pluralismus by postupně demontovaly režim spočívající na popření principů soukromovlastnického charakteru výroby a vlastnictví výrobních prostředků, včetně všeho národního bohatství, kam patřily pole, lesy, rybníky a všechen v minulosti znárodněný majetek. Přijetím nových ideologických osnov by nastaly majetkové restituce, což by zajisté vyvolalo značné napětí mezi rozhodující masou pracujících a bývalých vlastníků. Co nebylo patrné po listopadu 89 se mohlo začít odehrávat o dvacet let dříve, jenže za existence dvou rozdílných světů, v době „žhavé“ války Západu s Východem (Vietnam), kdy i naši dnešní partneři měli na krku sociální bouře (viz francouzský máj 68). Nebo si snad někdo myslí, že JZD a národní podniky mohly existovat i bez srpna 68? A co by vyvolalo příp. stříhání drátů na západní hranici v letech po srpnu 68? Nebylo logičtější počkat na sovětskou perestrojku? V diskuzi s osmašedesátníky jsem nastolil tuto otázku a nepřesvědčil jsem je, že invaze v srpnu 68 neměla variantní řešení. Že už nezvládnutý předsrpnový vývoj byl prohrou vedení českých komunistů. Ale nevyčítám jim nic. Situace v naší vlasti neměla východisko. A mohli jsme si myslet, že zvládneme uskutečnit jako jediní na světě (známé přirovnání ČSSR k „pupku světa“) demokratický socialismus či socialismus s lidskou tváří.

 

Autor: Miloslav Štěrba | čtvrtek 4.8.2011 5:29 | karma článku: 5,23 | přečteno: 661x
  • Další články autora

Miloslav Štěrba

Jak dál v Evropské unii?

Staré kultury Mezopotámie, Číny, Egypta zmizely pod nánosem dědictví starých Řeků, Římanů, novodobých náboženství, ale zejména dvaceti století historie na našem kontinentě. Jsme Evropané, stejně jako do jiných geografických lokalit řadíme jiné civilizace, jiné národy

12.10.2011 v 18:25 | Karma: 11,71 | Přečteno: 966x | Diskuse| Ostatní

Miloslav Štěrba

Na kolik procent jsme právním státem?

Vláda tvrdí, že je třeba vybrat od lidí víc peněz, průměrným důchodcům příliš nepřidávat, neboť se musí plnit usnesení Ústavního soudu. Proplácet vyšší důchody lidem, kteří do systému „přispěli“ větším dílem. Faktem zůstává, že si tito lidé také ze systému nejvíce odnesli.

11.10.2011 v 11:20 | Karma: 18,96 | Přečteno: 1068x | Diskuse| Ostatní

Miloslav Štěrba

Jede, jede mašinka...

Vlaky nás povznášejí k poezii dálav, k cestám do široširého světa, k dobrodružství při pohledu na historii železnice. Pokud je také nepotřebujeme k praktické dopravě – do práce, do školy atd.

6.10.2011 v 6:45 | Karma: 9,35 | Přečteno: 964x | Diskuse| Ostatní

Miloslav Štěrba

Nejpopulárnější politik České republiky

Podle zářijového průzkumu agentury STEM se nejpopulárnějším politikem na české scéně stal senátor Jiří Dienstbier. Mezi prvními pěti politiky se tak umístili čtyři z ČSSD (Sobotka, Hašek, Zaorálek). Proč právě ten nejméně „ostřílený“ obsazuje vedoucí pozici? A proč hlavní straničtí lídři jsou méně oblíbení? A co je to za hodnotový systém – zaujímat místo na žebříčku popularity? Jakou má vypovídací hodnotu? Takhle si možná budete klást otázky, při pohledu na graf úspěšnosti předkládaný agenturou STEM...

3.10.2011 v 3:14 | Karma: 9,36 | Přečteno: 985x | Diskuse| Ostatní

Miloslav Štěrba

Jsem křesťan a kdo je víc?

Petr Gazdík s oblibou uvádí na posílení svého vlivu, že jako křesťan dělá to a to, případně něco jiné nedělá. K tomu vychovává, jak nám sděluje, své děti. Naposledy v neděli v programu na Primě zdůraznil, že jeho děti jsou vedeny v úctě vůči starším. Protože je křesťan.

2.10.2011 v 18:09 | Karma: 18,16 | Přečteno: 1236x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Sudetští Němci na sjezdu pochválili dialog s Čechy. Zahráli i českou hymnu

18. května 2024  12:35

V sobotu, na druhém dni sjezdu Sudetoněmeckého krajanského sdružení (SL), které zastupuje zájmy...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Rakouské Zelené do eurovoleb povede mladá aktivistka. Je nezkušená a lže, zní

18. května 2024  11:55

Lídryně kandidátky rakouské vládní strany Zelení do Evropského parlamentu Lena Schillingová se od...

Nehoda kamionu na osm hodin zastavila provoz na D35 u Olomouce

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  11:42

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

  • Počet článků 278
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1296x
Žije na periferii ČR

Seznam rubrik