Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Maturita z matematiky šla zatím k ledu. Proč by ale bylo dobré ji mít nebo nemít?

Povinná maturita z matematiky – to je nekonečný příběh. Vládní návrh rušící tuto povinnou zkoušku zatím prošel prvním čtením. Ačkoliv sám nejsem horlivým zastáncem, je mi jasné, že jde o víc, než jenom zlomyslně trápit studenty.

Musím předeslat, že má zkouška z dospělosti na průmyslovce v polovině 80. let mezi povinnými předměty matematiku neměla. Nemůžu ani tvrdit, jestli bych tenkrát prošel, nicméně i tam se matematika prolínala odbornými předměty. Zároveň musím také objektivně přiznat, že jsem z mého pohledu bez známky z matiky na maturitním vysvědčení nikdy nestrádal, a to ve vystudovaném oboru, který v praxi potřebuje jistou dávku logiky a schopnosti kombinace, pracuji už desítky let. To jenom tak na okraj.

Ale vezměme to trochu ze široka. Před 100 lety, kdy byli školáky naši dědové a babičky, se považovalo za vyšší vzdělání pouhé ‚vychození‘ měšťanky, dnes druhého stupně. Už jen proto, že měšťanská škola byla jediná pro široké okolí a muselo se do ní denně docházet i spousty kilometrů. Maturita už byla pro málokoho a vysoká škola? Takového člověka s titulem si okolí náležitě považovalo. Samozřejmě – odvíjelo se to především od sociálních aspektů a dostupnosti škol. Přesto i ti s nejzákladnějším vzděláním bravurně ovládali kupecké počty, a i když jejich sloh byl mnohdy kostrbatý, pyšnili se dokonalou gramatikou a úhledným rukopisem...

Proč se k tomu vracím? Hlavně pro srovnání s dneškem. Dnes se s učni už téměř nepočítá, maturita by měla být samozřejmostí, a kdo nepokračuje na vysokou, je nějaký divný. Ale co s tolika titulovanými absolventy z naprosto nepoužitelných oborů, kteří si ovšem svoji postradatelnost nijak nepřipouští, neboť v jejich alma mater byli celá léta přesvědčovaní o opaku?

Obloukem se tedy vracím k oné vzývané i proklínané povinné maturitě z matematiky. Je zřejmé, že její odmítání má v sobě i kus politiky. V očekávání, že podpora zrušení může přinést nějaké bodíky nejen od mladých voličů, kterých se to týká, ale i od jejich rodičů, přesvědčených, že právě matematika potomkům brání v cestě na vrchol. Málokdo si ale už připouští, že spousta z dnešních vysokoškoláků by se možná před nějakým časem ani nedostala k maturitě!

Nepochybně matematika nijak nezvýší již dané IQ. S tím se nedá nic dělat. Dobrý učitel ale může alespoň přispět k tomu, aby jedinec svůj inteligenční potenciál uměl použít. A není to jen o samotné matematice. Je to, aspoň z mého pohledu mnohem víc, nějaký jednotný hodnotící parametr mentálních schopností. O to jde – srovnávací lajna. V povinných maturitách by se rovným dílem mohli předvést jak ti, kteří mají spíš humanitní sklony, i nadaní více matematicky a technicky. Důležité přitom není, jak kdo zaperlí v oboru, který je mu vlastní, ale jak se popere s tím, čemu musí opravdu přijít na kloub. A právě v tom smysl maturity z matematiky vidím, ač ne jako její neochvějný zastánce. Pokud někdo vymyslí jiný způsob ověření všeobecné inteligenční úrovně, mimo možná ne vždy vypovídajících IQ testů, sem s tím.

Nikdo nezpochybňuje maturitu z češtiny, případně cizího jazyka, což může být pro nadané matematiky možná stejný oříšek, jak v obráceném gardu. Přesto vysokoškolští studenti humanitních oborů možná sice dokonale vládnou třeba angličtinou, jejich gramatický i slohový projev v rodném jazyce je ale občas žalostný. Co s tím uděláme napříště? Zrušíme češtinu, očešeme pravidla pravopisu natolik, že bude úplně jedno, jak kdo co píše? Toho bych se vážně dočkat nechtěl!

Autor: Miloslav Havelka | středa 5.2.2020 11:29 | karma článku: 25,89 | přečteno: 649x
  • Další články autora

Miloslav Havelka

Těhotenství trvá devět měsíců, ať už jsou rodiče bohatí jakkoliv!

Je to bez diskuze. Movitější rodiče mohou svému potomkovi poskytnout materiální zázemí, lépe vybavený pokojíček, či mnohem dražší hračky. Také během těhotenství si mohou dopřát kvalitnější předporodní péči.

29.1.2021 v 9:36 | Karma: 11,96 | Přečteno: 488x | Diskuse| Politika

Miloslav Havelka

Ohrožení svobody slova nebo spíš ohroženi svobodou slova?

Jak málo stačí. Pouhá záměna jednoho písmena za dvě jiná a význam celé fráze se promění k nepoznání. Ohrožení svobody slova a ohroženost svobodou slova jsou dva naprosto diametrálně odlišné pojmy.

22.6.2020 v 11:27 | Karma: 31,82 | Přečteno: 765x | Diskuse| Politika

Miloslav Havelka

Po čem nic, toho se Brusel hned chytí. Budeme, jako Slováci, slibovat věrnost EU?

Společnou deklarací, kterou v Den Evropy 9. května společně podepsali tři nejvyšší představitelé Slovenska, oficiálně zpečetili svoji oddanost Evropské unii a NATO. Máme se bát, že to bude napříště vyžadováno?

22.5.2020 v 9:17 | Karma: 37,47 | Přečteno: 1170x | Diskuse| Politika

Miloslav Havelka

Odhalením ruského zabijáka si možná chtěla BISka napravit reputaci, pověst ji ale doběhla

Kauza ruského agenta, který s tajemným kufrem přicestoval do Prahy, aby odstranil tři nepohodlné komunální politiky, se táhne už dlouho. Co bylo skutečně na jejím začátku, se můžeme jenom domnívat.

14.5.2020 v 8:21 | Karma: 44,49 | Přečteno: 4444x | Diskuse| Politika

Miloslav Havelka

Proč se pro některé politiky II. světová válka scvrkla na boj o Prahu?

Otázka je jen řečnická. Sám to nevím a nemám ani tušení, z jakého důvodu to neustále mám poslouchat. Bohužel ty, kteří se dnes staví do rolí vykladačů dějin, jakoby nic z toho, co se dělo za posledním pražským barákem, nezajímalo.

11.5.2020 v 9:48 | Karma: 39,00 | Přečteno: 1191x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1416x
Novinář a publicista, autor divadelních nedramat a různého psaní, zpracovatel dotačních projektů, režisér, herec, výpravčí a kdo ví, co ještě...

Seznam rubrik