Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JV

Máte pravdu, na průmyslovkách ani na ekonomkách nebyla maturita z matematiky, ale v odborném předmětu byla obsažena a možná více než v tzv. čisté matematice.

0 0
možnosti
JP

J78o84s91e84f 53P46o51t26r

5. 2. 2020 20:05

Pane autore váš níže uvedený výrok je demagogie, uvědomujete si to ?

"Přesto vysokoškolští studenti humanitních oborů možná sice dokonale vládnou třeba angličtinou, jejich gramatický i slohový projev v rodném jazyce je ale občas žalostný".

Máte k takovému konstatování nějaké statistické údaje? Samozřejmě nemáte a tak plácáte.Když se někdo dokonale naučí cizí jazyk je jisté, že stejně dokonale bude ovládat i češtinu, protože ty dva jazyky bude při studiu srovnávat.

0 1
možnosti
RC

Proc by je mel srovnavat? Jak bude srovnavat sklonovani, pricesti minula, vyjmenovana slova, atd.?

0 0
možnosti
PC

Zdá se mi, že všeobecné snižování laťky ve školách je účelové. Hlupáci se stávají dobře manipulovatelnými ovcemi.

0 0
možnosti
PD

Debata, zda matika ano nebo ne je pomýlená od samého počátku. Stejně, jako je pomýlená idea nějaké jednotné maturitní zkoušky. Nejsou stejné střední školy svým zaměřením a účelem, není tedy důvod mít jednotnou maturitu. Gymnazista studuje všeobecné předměty jako přípravu na VŠ studium, maturuje tedy z těchto předmětů. průmyslovák(zdravka, pajdák) studuje primárně odborné předměty, měl by tedy maturovat z těchto předmětů. A navíc, debata někdy sklouzne k tomu, jako by se matika měla snad přestat vyučovat, což samozřejmě není pravda. Ale její hodinová dotace je prostě jiná na gymplu a jiná na odborné škole. stejně, jako se na gymplu neučí stavitelství, stavba strojů, chemická technologie atd.

1 0
možnosti
VH

Naprosto s vámi souhlasím. Už jsem na různých diskuzích několikrát psala, že jsem v roce 1993 maturovala na střední zdravotní škole a že matematika nám sice byla nabídnuta, ale nikdo to nevyužil, což bylo dáno zaměřením školy, kdy matematiku jsme měli pouhé 2 hodiny týdně. Maturovala jsem z češtiny, ošetřovatelství, chirurgie, pediatrie a praxe u lůžka. To pro nás byly stěžejní předměty.

0 0
možnosti
MP

Maturoval jsem i z matematiky. V mém profesním životě, kde jsem prošel účetnictvím následně vedení obchodu. Nasledně pro obor elektro jsem matematiku takřka nepotřeboval tím nechci říct že to tak platí pro všechny. ti kteří budou studovat na matematicko-fyzikální fakultě nechť si maturitu z matematiku udělají ale pro ostatní řemesla, zedníků, instalatérů, podobných řemesel, matematiku ke svému profesnímu životu vůbec nepotřebují, raději udělejte pro ně zkoušky. Z nových postupů z nových materiálů. Ale to bohužel naše školství neumí a asi i nechce umět.

1 1
možnosti
PK

A co takto: co budoucí lingvista? Potřebuje on maturitu z matematiky? Pro mnohého lingvistu hloupá otázka a jednoduchá odpověď. Samozřejmě, že ne, proto přece není povinná. Ale co budoucí matematik? Potřebuje on maturitu z češtiny? Otázka (světe, div se) stejně hloupá a odpověď stejně jednoduchá. Samozřejmě, že ne. Proč tedy čeština povinná je? Proč ta maturitní asymetrie?

4 0
možnosti
  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1416x
Novinář a publicista, autor divadelních nedramat a různého psaní, zpracovatel dotačních projektů, režisér, herec, výpravčí a kdo ví, co ještě...

Seznam rubrik