Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Těhotenství trvá devět měsíců, ať už jsou rodiče bohatí jakkoliv!

Je to bez diskuze. Movitější rodiče mohou svému potomkovi poskytnout materiální zázemí, lépe vybavený pokojíček, či mnohem dražší hračky. Také během těhotenství si mohou dopřát kvalitnější předporodní péči.

Neměnný ale zůstává čas gravidity. Můžeme se na hlavu stavět a mít sebetučnější konto, i tak bude trvat 9 měsíců! Ale proč se zaobíráme těhotenstvím? Jde o jednoduchý příměr: ani vznik nové vakcíny proti COVID-19 nemůže urychlit nadstandardní finanční přízeň investorů. Ať už byly jejich pohnuty čistě dobrosrdečné v zájmu potlačení nákazy, nebo vidina znásobení vkladu z následného masivního očkování. To je teď nepodstatné. Přínos finančního potenciálu se sice promítl do zapojení nejchytřejších hlav v oboru a takřka bezmezných možnostech výzkumu. To pochopitelně, s patřičnou nadsázkou, eliminovalo případná nařčení, že by šlo o lektvar báby kořenářky. Což lze jen kvitovat v dobrém. Nicméně ani mnohonásobně větší balík peněz nenahradí potřebný časový odstup pro reálné zjištění středně a dlouhodobých účinků očkování. Už vůbec nemluvě o tom, že se zničehonic vyrojilo hned několik paralelních výzkumů a následných farmaceutických produktů na stejný virus, aniž by se za dlouhá desetiletí podařilo vyvinout přípravky proti banálnějším onemocněním.

Další fází je pak následné využití vakcíny, respektive vakcín. U přípravků pořízených pod hlavičkou EU zbavily členské státy výrobce jakékoliv zodpovědnosti. Náhrada za případné negativní dopady tedy půjde ze státní kasy, nikoliv jako ‚reklamace výrobku‘. Ani v tomto případě už neodhalíme, zda bylo první vejce nebo slepice. Tedy jestli chtěly samotné farmaceutické firmy ještě pozdržet plošné očkování kvůli nedostatečnému času pro spolehlivý výzkum nebo naopak státy na očkování tlačily tolik, že byly ochotny převzít všechna rizika, aniž by to bylo vůbec nutné, když má jít pouze o inovaci vakcíny už dávno existující.

Znovu malé srovnání. Koupíte si nové auto, za které by ale nesl nezbytné záruky někdo jiný, než výrobce, a ten dotyčný by se k tomu navíc dobrovolně zavázal. Proč by se automobilka bránila, když by jí zůstal celý zisk bez reklamačního rizika i v případě, že by za svoje auta jinak strčila ruku do ohně? To by byla hodně špatný, či spíš hloupý, obchodník!

Nyní jsme v situaci, kdy s velkou slávou koncem roku došly první vakcíny. Nejdřív vítězoslavně premiér prozradil, že z ampulky na pět dávek, lze ‚vydojit‘ dávek šest! Později se mezi odborníky začalo spekulovat, že vlastně, ač je vakcína zamýšlena jako dvojdávková, stačila by v podstatě dávka jen jedna.

Tím to ale nekončí. Těžko říct, zda v reakci na nedostatek vakcín, ale exministr zdravotnictví Prymula přišel znenadání s poznatkem, že by vlastně stačilo proočkovat menší procento populace, než se původně plánovalo a korunu všemu nasadil aktuální ministr Blatný. Ten přinesl zásadní zjištění, že faktických úmrtí na COVID-19 je zhruba třetinové oproti udávaným statistikám, do nichž se započítávají ‚covidy‘, které nemohly úmrtí zásadně ovlivnit. Např. při autonehodách. Je to skutečně tak nebo jde o účelové tvrzení, abychom se vyhrabali z evropského dna a naše vláda nebyla považována za tu, která epidemii nezvládla?

Slibovaný lehčí průběh při opakovaném onemocnění v případě naočkování je předpoklad, který ale vzhledem k neznalosti dlouhodobějšího působení vakcíny nejde doložit ani vyvrátit. Nedá se popřít, ale naopak také zpochybnit možnost, že opakovaně infikovaný pacient může být potenciálním nebezpečím i přes předpisovou vakcinaci. A v neposlední řadě - CovidPass. Jsme v situaci, kdy není v blíže určené době reálné naočkovat ani zájemce, natož další, kteří by se nechali ‚píchnout‘ jen v krajním případě nebo vůbec. Jaký má mezinárodní očkovací průkaz smysl, když diskriminuje i ty, jimž není vláda schopna vakcinaci zajistit?

Celá očkovací akce se mění v jakousi blamáž, v níž se podmínky nahodile podřizují okolnostem, nikoliv nezbytným krokům k zastavení koronakrize. A to v situaci, kdy vzdor všem, dnes už dlouhodobým, restrikcím žádný zásadní zvrat nepřichází, navíc se straší dalším zpřísněním a premiér vyzývá média, aby se více angažovala v covid-propagandě. To jsou věci!

Autor: Miloslav Havelka | pátek 29.1.2021 9:36 | karma článku: 11,96 | přečteno: 488x
  • Další články autora

Miloslav Havelka

Ohrožení svobody slova nebo spíš ohroženi svobodou slova?

Jak málo stačí. Pouhá záměna jednoho písmena za dvě jiná a význam celé fráze se promění k nepoznání. Ohrožení svobody slova a ohroženost svobodou slova jsou dva naprosto diametrálně odlišné pojmy.

22.6.2020 v 11:27 | Karma: 31,82 | Přečteno: 765x | Diskuse| Politika

Miloslav Havelka

Po čem nic, toho se Brusel hned chytí. Budeme, jako Slováci, slibovat věrnost EU?

Společnou deklarací, kterou v Den Evropy 9. května společně podepsali tři nejvyšší představitelé Slovenska, oficiálně zpečetili svoji oddanost Evropské unii a NATO. Máme se bát, že to bude napříště vyžadováno?

22.5.2020 v 9:17 | Karma: 37,47 | Přečteno: 1170x | Diskuse| Politika

Miloslav Havelka

Odhalením ruského zabijáka si možná chtěla BISka napravit reputaci, pověst ji ale doběhla

Kauza ruského agenta, který s tajemným kufrem přicestoval do Prahy, aby odstranil tři nepohodlné komunální politiky, se táhne už dlouho. Co bylo skutečně na jejím začátku, se můžeme jenom domnívat.

14.5.2020 v 8:21 | Karma: 44,49 | Přečteno: 4444x | Diskuse| Politika

Miloslav Havelka

Proč se pro některé politiky II. světová válka scvrkla na boj o Prahu?

Otázka je jen řečnická. Sám to nevím a nemám ani tušení, z jakého důvodu to neustále mám poslouchat. Bohužel ty, kteří se dnes staví do rolí vykladačů dějin, jakoby nic z toho, co se dělo za posledním pražským barákem, nezajímalo.

11.5.2020 v 9:48 | Karma: 39,00 | Přečteno: 1191x | Diskuse| Politika

Miloslav Havelka

Okamžitá soběstačnost je naivní, odněkud se ale začít musí

Před pár dny jsem četl z mého pohledu bizarní komentář, podle jehož autora právě prošviháváme nejlepší čas přistoupit k euru. Z jeho pohledu jsou výhody nedozírné, oproti tomu rizika prakticky nulová.

24.4.2020 v 9:55 | Karma: 22,44 | Přečteno: 548x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

VIDEO: Jak vidí EU maturanti? Do Unie se už narodili, cení si cestování

1. května 2024  11:45

Česko ve středu slaví dvacáté výročí vstupu do Evropské unie. Redakce iDNES.cz při této...

Ukrajina zasáhla další ruskou rafinérii, okupační armáda zabíjela v Oděse

1. května 2024  9:39,  aktualizováno  11:16

Sledujeme online Ruská protivzdušná obrana v noci na středu sestřelila šest dronů nad čtyřmi regiony, informovalo...

Hasiči při pálení čarodějnic zasahovali u dvaceti požárů, u dalších pak zbytečně

1. května 2024  9:14,  aktualizováno  11:13

Na mnoha místech Česka se během včerejšího posledního dubnového večera rozhořely ohně při tradičním...

Policie v Tbilisi nasadila proti davu plyn i vodní dělo, zadržela 63 lidí

1. května 2024  11:13

Gruzínská policie a demonstranti se v úterý večer střetli v Tbilisi u sídla parlamentu, který v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1416x
Novinář a publicista, autor divadelních nedramat a různého psaní, zpracovatel dotačních projektů, režisér, herec, výpravčí a kdo ví, co ještě...

Seznam rubrik