Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vypije Čína francouzská vína?

Obyvatelé nejlidnatějšího státu světa začínají přicházet na chuť dobrému vínu. Spotřeba vína v Číně rychle roste a brzy se tak možná dočkáme toho, že se země stane největším konzumentem vína na světě. Největší radost z vývoje v Číně mají francouzští vinaři, jejichž vína se mezi tamějšími konzumenty těší obrovské popularitě. Vzestup obliby vína v Číně však budí i rozpaky. Důvodem jsou zejména rostoucí ceny prémiových vín.

Víno není v Číně ničím novým, jeho historie v této zemi sahá 2000 let do minulosti. Dlouho se však víno schovávalo ve stínu mnohem oblíbenějšího piva a místních kořalek a pálenic. V posledních letech v Číně dochází k malé vinné revoluci (pochopitelně se souhlasem autorit) a producenti z celého světa se snaží vytěžit co nejvíce z této situace.

Drak se probouzí

Spotřeba vína v Číně stále nedosahuje ani litru na osobu (v ČR je to 19 litrů), ale při počtu 1,3 miliardy obyvatel je to i tak slušný vagón vína. Mezi roky 2005 a 2009 se zvýšila konzumace vína v této zemi o neuvěřitelných 105 %, konkrétně na 1,1 miliardy lahví. K oblibě přispívá zejména zkušenost čínských obchodníků a zástupců elit se západním stylem života, do které víno neopominutelně patří. Status vína roste i mezi mladými Číňany. Dalším faktorem, který akceleruje poptávku, je zrušení speciální daně na víno. Vláda se tak rozhodla bojovat s následky nadměrné konzumace tvrdého alkoholu a podporovat střídmé pití piva a vína.

Většinu poptávky zatím pokrývají lokální levná vína, ale rostoucí vyšší třída se učí pít prémiová vína, zejména z Francie. Respektive nemá problém si tato vína zakoupit. Francouzská vína mají v Číně nejlepší zvuk a Francouzi jsou tak nyní největším dovozcem vín do této země. Ne všichni ovšem mají z této situace radost. Čínská poptávka po vínech z Bordeaux již nyní tlačí ceny nejlepších vín prudce směrem vzhůru.

Je libo láhev za 4 miliony korun?

Kde je vyšší poptávka, je logicky i vyšší cena. Počet čínských objednávek se v Bordeaux zvýšil 39x oproti roku 2000. Pohostit obchodního partnera či známého luxusním francouzským vínem světoznámé značky se nyní v Číně nosí. V rámci aukcí tak Číňané masivně nakupují třeba láhve Chateau Lafite-Rothschild nebo Chateau Pétrus. Slavný producent Château Smith Haut Lafitte loni prodal 80 % své produkce ročníku 2009 během šesti hodin, navíc za dvojnásobné ceny než v případě ročníku 2008. Průměrná cena za láhev Bordeaux vzrostla z 60 dolarů pro ročník 2008 na 100 dolarů za vína 2009.

Cena se zvyšuje i u starších ročníkových vín, která někteří bohatí Číňané vidí jako ideální formu investice. Podle společnosti Cult Wines se například zvýšila cena vína Lafite Rothschild 1982 za posledních deset let 14 krát. Velké věci se v posledních letech pravidelně dějí na aukcích vín v Hong Kongu. Na konci loňského roku zde například padl historický rekord, když zde byly vydraženy tři lahve Chateau Lafite z roku 1869, každá za neuvěřitelných 143 000 liber.

Čína na francouzských lahvích

Jak se říká, štěstíčku je potřeba jít trochu naproti. Francouzští producenti se proto snaží čínské zákazníky oslovit, jak jen to jde. Slavný Mouton-Rothschild se například rozhodl nechat zpracovat etiketu pro vína ročníku 2008 od čínského umělce Xu Lei. Vinařství samozřejmě odmítlo, že by byl výběr umělce nějak marketingově orientován. Pozadu nezůstalo ani Chateau Lafite Rotschild, když na svá vína ročníku 2008 umístilo čínský symbol pro číslici „8“. Že šlo o smysluplný krok dokládá fakt, že téměř okamžitě po oznámení tohoto kroku vyletěla poptávka a následně i ceny (+20 %) těchto vín strmě vzhůru.

Z velkého boomu v Číně samozřejmě netěží jen Francouzi. Američtí vinaři zvýšili export vín do Číny od roku 2006 o slušných 400 % (45 milionů dolarů v roce 2010). Díky relativně blízké poloze si mnou ruce i australští a novozélandští vinaři. Někteří z nich dokonce začínají opět používat k uzavření svých lahví korek, místo tradičního šroubovacího uzávěru. Korkový uzávěr je totiž v Číně symbolem kvalitního vína.

Ukáže čas, zda je rostoucí zájem o vína v Číně jen další investiční bublinou, která stejně rychle jak vznikla i splaskne, nebo zda jde o dlouhodobý trend. Každopádně rostoucí ceny vín z Bordeaux budí obavy, proti jejich dalšímu navyšování se například vyjádřil vlivný kritik Robert Parker. Díky svým vysokým cenám vína z Bordeaux začínají vyklízet některé své tradiční trhy, jakými jsou například Spojené státy americké. S tím, jak obecně roste kvalita produkovaných vín v řadě vinařských oblastí světa, nemají milovníci prémiových vín problém sáhnout po stejně zajímavých, ale levnějších vínech z Itálie, Španělska nebo Nového světa. Těžko tedy říct, zda nebude okamžitá orientace na zisk pro francouzské producenty znamenat ztrátu tradičních zákazníků v západní Evropě a USA. Konkurence si brousí zuby.

Více o vínech na www.podkorkem.net

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Mikuláš Duda | pondělí 13.6.2011 11:25 | karma článku: 8,14 | přečteno: 768x
  • Další články autora

Mikuláš Duda

Podzimní filmové vínovinky

Kinosálům aktuálně vládne nová bondovka Skyfall. Dle mého soukromého názoru oprávněně, protože James Bond se nachází po 50 letech své činnosti v mimořádně skvělé kondici. Co se týká vína, zůstává James Bond již od roku 1973 věrný jedné značce, a sice Champagne Bollinger. Ve filmu se lahev objeví na pár vteřin, ale jinak do sebe agent 007 klopí spíše Heinekena. Naštěstí i pro vínomily v posledních týdnech filmaři připravili několik zajímavých počinů. Hlavní roli hraje víno v dokumentech A Year in Burgundy,Chateau Chunder: A Wine Revolution nebo Somm.

21.11.2012 v 9:50 | Karma: 7,81 | Přečteno: 3598x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Americko - francouzské války o víno

Na poli gurmánském a vinařském to v posledních měsících celkem vře mezi USA a Francií. Určitě jste zaznamenali červencový zákaz podávání francouzské delikatesy foie gras, ke kterému přistoupili v Kalifornii. Francie v reakci na tento krok hrozila bojkotem amerických vín. A aktuálně se mezi oběma zeměmi rozhořelo nové kolo sporu o to, zda mohou Spojené státy americké do Evropské unie dovážet víno označované výrazem „chateau“ či „clos“.

8.10.2012 v 9:20 | Karma: 9,81 | Přečteno: 594x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Mladé vinařské pušky

Když se mluví o vinařích, většinou si člověk představí léty protřelého a větrem ošlehaného pána středního či staršího věku, s jiskrou v oku a nějakou tou šedivou kadeří. Povolání vinař je podvědomě spojováno s letitou praxí. Jako by to bez pracně vydupaných zkušeností snad ani nešlo, uspět ve vinařské branži. Mezi protřelými vlky se ovšem i u nás najdou zapálení mladíci, kteří sice vypadají, že jim ještě neuschlo vysvědčení ze školy, už se ale pouští do vinařského businessu. Dnes si představíme tři z nich: Petra Mikulicu (22 let), Milana Nestarce (24 let) a Jana Stávka (31 let).

4.7.2012 v 10:20 | Karma: 8,86 | Přečteno: 728x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Teroristou ve jménu vína

Tuzemští vinaři se bouří proti zavedení spotřební daně na víno. V rámci dosavadních protestů zatím proběhla recesistická demonstrace v Brně, podepisuje se petice a vinaři společně se zemědělci plánují zabarikádovat některé silniční tahy. Ministr financí Miroslav Kalousek zatím zůstává neoblomný, tyto aktivity ho z klidu asi jen stěží vyvedou. Ale opravdu se vyplatí dráždit vinaře bosou nohou? Na Moravě jsou vinaři zdá se povahy celkem klidné, ale třeba ve Francii už to několikrát díky radikalizovaných vinařům doslova hořelo. Nejznámějším případem z poslední doby budiž násilné činy teroristické skupiny CRAV.

14.5.2012 v 9:34 | Karma: 8,41 | Přečteno: 647x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Více či méně alkoholu?

Když si v regálech vinotéky nebo supermarketu vybíráte víno, díváte se také na údaj s obsahem alkoholu? Je pro vás tento údaj při volbě vína důležitý? Pokud máte rádi silnější vína, možná jste si všimli, že sehnat víno se 13, 14 nebo dokonce 15 % alkoholu je stále menší problém. Není pochyb o tom, že vlivem různých faktorů jsou vína produkovaná v Evropě i mimo ni stále silnější. Je to však skutečně to, co konzumenti vína chtějí?

5.3.2012 v 9:39 | Karma: 8,35 | Přečteno: 576x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Putin chce zmrazit válku a obnovit mírové rozhovory. Ne se Zelenským

24. května 2024  14:15,  aktualizováno  19:33

Je potřeba obnovit mírové rozhovory, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Jednání ale podle...

Soud v Haagu nařídil zastavit ofenzivu, Izrael vzápětí v Rafáhu bombardoval

24. května 2024  15:41,  aktualizováno  19:14

Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) nařídil Izraeli zastavit ofenzivu ve městě Rafáh v Pásmu Gazy a...

Zemřel autor dokumentu, v němž jedl měsíc pouze jídlo z McDonald’s

24. května 2024  19:01

Americký dokumentarista Morgan Spurlock, kterého před 20 lety proslavil experiment, při němž se...

Soros, dárky a zájem o domácí témata. Jak Češi prožívají kampaň k eurovolbám

24. května 2024  18:51

Kolotoč předvolebních mítinků dorazil v pátek v poledne i na kladenské náměstí Svobody. Černobílé...

  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1375x
Více na www.podkorkem.net nebo www.facebook.com/podkorkem

Seznam rubrik