Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

VIP vinaři

David Beckham sbírá luxusní auta, herec Will Smith prý miluje hru v šachy. Silvestr Stallone ve volném čase maluje na plátna a Johny Depp vášnivě chmatá po kytaře. Celebrity mají různé koníčky a čím dál tím více jich také propadá vínu. A tím nemyslím pouze jeho konzumaci, ale také pěstování a výrobu tohoto božského moku. Chcete ochutnat víno od svého hereckého idolu? Sehnat taková můžete i na našem trhu.

Mít vlastní vinařství je ve světě celebrit v posledních letech v módě. Vlastními vinicemi tak disponuje například Wayne Gretzky, Dan Aykroyd, Sting, Gérard Depardieu, Olivia Newton-John, Barbra Streisand, Michael Schumacher, Paris Hilton, Steven Seagal nebo Antonio Banderas. Naposledy skupinu celebrit - vinařů rozšířila kdysi mladá puška Emilio Estevez (dnes 50 let). Jeho kalifornská vína z odrůd Pinot Noir, Syrah a Viognier se začala prodávat pod značkou Casa Dumetz. A vypadá to, že ačkoliv se cena vín pohybuje v rozmezí od 30 do 40 dolarů, jdou na dračku. Možná je to dáno tím, že v případě Emilia nejde jen o nějaké okamžité pobláznění. Své první víno si pro radost vysadil na zahradě již v roce 2005 a postupně se propracoval až k vlastnímu vinařství.

Vůbec první vinařskou celebritou a nakonec možná také tou nejúspěšnější, se stal již v 70. letech slavný režisér filmového Kmotra, Francis Ford Coppola. Díky svým italským kořenům ostatně k vínu neměl daleko. Jeho prarodiče, podobně jako většina Italů, si totiž doma vyráběli víno pro svou osobní potřebu. V roce 1975 se tak Francis usadil ve slavném Nappa Valley a začal podnikat. Koupil jedno z prvních kalifornských vinařství, které založil  v roce 1879 finský námořní kapitán Gustav Niebaum. Postupem času se jeho produkce výrazně rozšířila a dnes nabízí vína všech možných cenových kategorií. Široká škálu vín od tohoto režiséra je k dostání také v České republice.

Celebrity však ke svému vinařskému koníčku přistupují různě. Ne vždy bývá jejich osobní zapojení do chodu vinařství tak intenzivní, jako tomu bylo v případě Francise Forda Coppoly. Ten ostatně do dnes úspěšného podniku zapojil i svou režisérskou následnici a dceru Sophii. Její jméno tak zdobí některé lahve rodinného vinařství. V některých případech se bohužel angažování slavného majitele omezí pouze na sporadické ochutnávání vína, propagaci vín, focení pro prezentační účely nebo umístění svého jména na láhev. Pak se samozřejmě jedná o čistý marketingový tah, kdy majitel vinařství kalkuluje s tím, že jeho jméno na etiketě vína zajistí dostatečné prodeje, ačkoliv obsah láhve nemusí odpovídat její ceně.  

Toto ale není případ dvou francouzů Geparda Depardieu a Pierre Richarda, francouzských herců vinařů. Gerard Depardieu provozuje své vinařství od roku 1989 a vinice dnes spravuje nejen ve Francii, ale také Španělsku, Maroku a Argentině. Své sídlo má v centru oblasti Anjou, kde najdete jeho zámeckou usedlost a 120 ha vinic. Že je víno pro něj něco víc než jen byznys, dokládají vyjádření a rozhovory, které dává odborným médiím. V rozhovoru pro časopis Decanter mimo jiné prohlásil, že „radši pracuje s vinaři, než režiséry, tolik toho totiž nenamluví.“ Filozofií jeho vinařství je snaha o zachování co nejvyššího podílu ručních prací, tradičních postupů a technologií.

Velký blondýn s černou botou provozuje své vinařství  na poloostrově sv. Martin, kde osázel 17,5 ha vinic v zařazení AOC. Roční produkce vinařství je 80 000 lahví ročně. O kvalitě vín Pierra Richarda svědčí řada mezinárodních ocenění, která ve světě posbírala. Pokud jste obdivovateli hereckého umění obou pánů, můžete si znásobit požitek ze sledování jejich hereckých výkonů zakoupením vína z jejich vinařství. Stačí zabrouzdat na českém internetu.

Zato tuzemské celebrity zatím světu vína příliš nepropadají. Výjimkou snad může být režisér Zdeněk Troška, který svou typickou neohrabaností a hřejivou vřelostí aktuálně provází diváky světem vína v rámci seriálu Vinařská odyssea na TV Barrandov. Investic do vinařství se tak zatím dopouštějí jen výjimečně někteří podnikatelé a znalci vína. Nejznámějším příkladem je asi bývalý Novák a dovozce umění Vladimír Železný, který v Bavorech nedaleko Mikulova provozuje poměrně úspěšné vinařství Tanzberg. Druhým případem je vinařství Kolby z Pouzdřan, které z 99,99 % patří společnosti Sazka a v jehož představenstvu sedí „úspěšný“ manažer Aleš Hušák. V souvislosti s aktuální situací největší tuzemské loterijní společnosti se však v médiích hovoří o prodeji vinařství.

Intenzivnější zapojení tuzemských celebrit do světa vína asi nelze v nejbližší době očekávat. Z dosavadních zkušeností v zahraničí se každopádně ukazuje, vína od celebrit se prodávají velmi dobře. Na světě je více než milion výrobců vína a slavný majitel rozhodně dokáže zajistit, že se víno setká s velkým zájmem ze strany konzumentů. Víno navíc symbolizuje jakýsi vyšší společenský standard a jeho spojení se světem celebrit se přímo nabízí. Náklady na pořízení vinařství pro celebrity nemusí představovat nijak nepřekonatelně vysokou investici, což je dalším z důvodů, proč se počet vinařů celebrit v posledních letech v zahraničí tak rozšiřuje.

Z dostupných statistik vyplývá, že vína od celebrit tvořily v roce 2007 1 % objemu všech prodaných vín v USA a jejich prodej meziročně rostl o 19 %. Zmiňovaný Francis Ford Coppola například musel na svém vinařském panství Rubikon dokonce zavést 25 dolarový poplatek za parkování, aby alespoň trochu omezil nájezd vinařských turistů.

Make love, drink wine!

Zapojte se do ankety na téma vína od celebrit na www.podkorkem.net

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Mikuláš Duda | neděle 3.4.2011 18:01 | karma článku: 8,32 | přečteno: 1176x
  • Další články autora

Mikuláš Duda

Podzimní filmové vínovinky

Kinosálům aktuálně vládne nová bondovka Skyfall. Dle mého soukromého názoru oprávněně, protože James Bond se nachází po 50 letech své činnosti v mimořádně skvělé kondici. Co se týká vína, zůstává James Bond již od roku 1973 věrný jedné značce, a sice Champagne Bollinger. Ve filmu se lahev objeví na pár vteřin, ale jinak do sebe agent 007 klopí spíše Heinekena. Naštěstí i pro vínomily v posledních týdnech filmaři připravili několik zajímavých počinů. Hlavní roli hraje víno v dokumentech A Year in Burgundy,Chateau Chunder: A Wine Revolution nebo Somm.

21.11.2012 v 9:50 | Karma: 7,81 | Přečteno: 3598x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Americko - francouzské války o víno

Na poli gurmánském a vinařském to v posledních měsících celkem vře mezi USA a Francií. Určitě jste zaznamenali červencový zákaz podávání francouzské delikatesy foie gras, ke kterému přistoupili v Kalifornii. Francie v reakci na tento krok hrozila bojkotem amerických vín. A aktuálně se mezi oběma zeměmi rozhořelo nové kolo sporu o to, zda mohou Spojené státy americké do Evropské unie dovážet víno označované výrazem „chateau“ či „clos“.

8.10.2012 v 9:20 | Karma: 9,81 | Přečteno: 594x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Mladé vinařské pušky

Když se mluví o vinařích, většinou si člověk představí léty protřelého a větrem ošlehaného pána středního či staršího věku, s jiskrou v oku a nějakou tou šedivou kadeří. Povolání vinař je podvědomě spojováno s letitou praxí. Jako by to bez pracně vydupaných zkušeností snad ani nešlo, uspět ve vinařské branži. Mezi protřelými vlky se ovšem i u nás najdou zapálení mladíci, kteří sice vypadají, že jim ještě neuschlo vysvědčení ze školy, už se ale pouští do vinařského businessu. Dnes si představíme tři z nich: Petra Mikulicu (22 let), Milana Nestarce (24 let) a Jana Stávka (31 let).

4.7.2012 v 10:20 | Karma: 8,86 | Přečteno: 728x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Teroristou ve jménu vína

Tuzemští vinaři se bouří proti zavedení spotřební daně na víno. V rámci dosavadních protestů zatím proběhla recesistická demonstrace v Brně, podepisuje se petice a vinaři společně se zemědělci plánují zabarikádovat některé silniční tahy. Ministr financí Miroslav Kalousek zatím zůstává neoblomný, tyto aktivity ho z klidu asi jen stěží vyvedou. Ale opravdu se vyplatí dráždit vinaře bosou nohou? Na Moravě jsou vinaři zdá se povahy celkem klidné, ale třeba ve Francii už to několikrát díky radikalizovaných vinařům doslova hořelo. Nejznámějším případem z poslední doby budiž násilné činy teroristické skupiny CRAV.

14.5.2012 v 9:34 | Karma: 8,41 | Přečteno: 647x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Více či méně alkoholu?

Když si v regálech vinotéky nebo supermarketu vybíráte víno, díváte se také na údaj s obsahem alkoholu? Je pro vás tento údaj při volbě vína důležitý? Pokud máte rádi silnější vína, možná jste si všimli, že sehnat víno se 13, 14 nebo dokonce 15 % alkoholu je stále menší problém. Není pochyb o tom, že vlivem různých faktorů jsou vína produkovaná v Evropě i mimo ni stále silnější. Je to však skutečně to, co konzumenti vína chtějí?

5.3.2012 v 9:39 | Karma: 8,35 | Přečteno: 576x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Co teď dělají Zemanovi muži. Mynář má novou firmu, Kruliš si v ČNB polepšil

25. května 2024

Premium Někdejší hradní kancléř Vratislav Mynář rozšířil své podnikatelské portfolio o novou firmu. Bývalý...

Po práci na vojnu. Poláci trénují střelbu i první pomoc, vojenský výcvik lidi láká

25. května 2024

Premium Dobrovolnický vojenský výcvik byl v Polsku zaveden v roce 2016. Od té doby jeho popularita strmě...

Útok ze severu už máme pod kontrolou, řekl Zelenskyj. Navštívil Charkov

24. května 2024  21:19,  aktualizováno  21:41

Ukrajinské síly získaly „bojovou kontrolu“ nad oblastmi, kterými ruské jednotky tento měsíc...

Víme, kde má Putin bunkry, tvrdí Kyjev. Šéfa Kremlu přirovnal k upírovi

24. května 2024  20:40

Známe polohu bunkrů ruského vůdce Vladimira Putina, prohlásila ve čtvrtek ukrajinská vojenská...

  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1375x
Více na www.podkorkem.net nebo www.facebook.com/podkorkem

Seznam rubrik