Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ujeté etikety vín

V dubnu jsem na blogu publikoval příspěvek Designové etikety, který se s stal nejčtenějším v dosavadní historii blogu. I s rizikem toho, že druhá pokračování většinou nedosahují popularity prvního dílu, jsem se rozhodl připravit pokračování tohoto článku. Tentokrát pod názvem Ujeté etikety. Zatímco v prvním případě šlo designově zajímavá řešení etiket, v případě ujetých etiket jde spíše o vtipná, šokující či neotřelá řešení polepek láhví. Čeká vás třeba žabí moč, balet andělů, kouřící papoušek a chybět nemohou ani nějaké ty nahotinky. Prostě etiketová dekadence:)

Ujeté etikety jsem rozdělil tematicky do čtyř kategorií: zvířátka, ženy, dopravní prostředky a totální úlety. Na Nově ve zprávách většinou se zvířátky končí, já s nimi naopak začnu. Kouřící papoušek (Smoking parrot) je francouzské víno, které si utahuje z Pouilly – Fume, tedy slavných vín odrůdy Sauvignon z francouzské Loiry. Jeden z anglických výrazů pro označení papouška je Polly a francouzský výraz pro kouř je „fume“. Proto tedy ten zkouřený opeřenec na etiketě. Žabákova moc je speciální řadou levných ovocných vín. O tlustém bastardovi jsem tu psal nedávno. Vína Arrogant Frog, která pochází z jihofrancouzského regionu Languedoc Roussillon, není problém sehnat v rámci tuzemských vinoték. Francouzský vinař Jean-Claude Mas tvrdí, že tímto názvem vystihuje tradiční vnímání Francouzů ze strany cizinců. Českým ekvivalentem je namyšlený žabožrout. Lahůdkou pro japonský trh je slavné Beaujolais Noveau s „dospěláckou“ Hello Kitty na etiketě. Radši snad ani nechci vědět, kdo je cílovou skupinou těchto vín…

Ačkoliv víno oslovuje více a více reprezentantek něžného pohlaví, stále převládají mezi pijáky vína muži. A právě na ně cílí někteří vinaři prostřednictvím svých „sexy“ etiket s dominantním ženským elementem. Asi úplně nejvíc na dřeň jde kalifornské vinařství De La Montaya ze Sonoma Valley. Na mysli mám provokativní řadu vín Pin Up Cabaret s fotografiemi lascivních dam. Poměrně sofistikovanější ženskou krásu pak nabízí taktéž kalifornská řada vín Mad Housewife. Fandové komiksů ocení kreslenou krásu francouzské pokojské z Languedocu, která dává na výběr vína pěti odrůd Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Pinot Noir, and Sauvignon Blanc. Australský humor v sobě nezapře láhev s jednoduchým označením Bitch. Opakování matka moudrosti, takže na zadní etiketě vína toto krátké slovíčko najdete hned 77x.

Není tajemstvím, že Američané jsou blázni do aut. Na etiketách místních vín se tak můžete setkat například s růžovým náklaďáčkem či veselým karavánkem. Do kategorie dopravních prostředků lze zařadit i legendární etiketu vína Le Cigare Volant od vinařství Bony Doon. Létající talíř se zkázonosným paprskem se tradičnímu zpracování etiket také vymyká.

Do poslední skupiny jsem zařadil nezařaditelné úlety. Balet andělů, to je poetický název vín, která zdobí snový obrázek nevidomého malíře Johna Brewstera (1766 – 1854!). Nevím jak vás, ale mě tato etiketa malinko děsí. Summerhills je největším kanadským organickým vínařstvím. Co se týká jejich etikety k vínu Kissed, chtějí pravděpodobně oslovit fanoušky fantasy literatury. Totální epický úlet… Připadá vám pití vína jako nuda? Některá vinařství se snaží spojit konzumaci tohoto nápoje s inteligentní zábavou. Například kanadské vinařství Therapy vineyards nabízí pijákům vína na etiketách hru v podobě Roschachových testů. Myslíte si, že se obrázky po vypití každé skleničky mění? Co asi člověk na etiketě uvidí před otevřením láhve a co po jejím vypití? Že by skvrnu od kafe?:) Další hravou etiketu má Puzzle wine. Pokud se při pití vína nudíte, můžete hledat v osmisměrce slova vyjadřující chuť a aromata konkrétního vína. Ideální vánoční dárek pro babičky křížovkářky:)

Celá galerie na www.podkorkem.net

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Mikuláš Duda | čtvrtek 1.9.2011 9:25 | karma článku: 18,64 | přečteno: 4638x
  • Další články autora

Mikuláš Duda

Podzimní filmové vínovinky

Kinosálům aktuálně vládne nová bondovka Skyfall. Dle mého soukromého názoru oprávněně, protože James Bond se nachází po 50 letech své činnosti v mimořádně skvělé kondici. Co se týká vína, zůstává James Bond již od roku 1973 věrný jedné značce, a sice Champagne Bollinger. Ve filmu se lahev objeví na pár vteřin, ale jinak do sebe agent 007 klopí spíše Heinekena. Naštěstí i pro vínomily v posledních týdnech filmaři připravili několik zajímavých počinů. Hlavní roli hraje víno v dokumentech A Year in Burgundy,Chateau Chunder: A Wine Revolution nebo Somm.

21.11.2012 v 9:50 | Karma: 7,81 | Přečteno: 3598x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Americko - francouzské války o víno

Na poli gurmánském a vinařském to v posledních měsících celkem vře mezi USA a Francií. Určitě jste zaznamenali červencový zákaz podávání francouzské delikatesy foie gras, ke kterému přistoupili v Kalifornii. Francie v reakci na tento krok hrozila bojkotem amerických vín. A aktuálně se mezi oběma zeměmi rozhořelo nové kolo sporu o to, zda mohou Spojené státy americké do Evropské unie dovážet víno označované výrazem „chateau“ či „clos“.

8.10.2012 v 9:20 | Karma: 9,81 | Přečteno: 594x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Mladé vinařské pušky

Když se mluví o vinařích, většinou si člověk představí léty protřelého a větrem ošlehaného pána středního či staršího věku, s jiskrou v oku a nějakou tou šedivou kadeří. Povolání vinař je podvědomě spojováno s letitou praxí. Jako by to bez pracně vydupaných zkušeností snad ani nešlo, uspět ve vinařské branži. Mezi protřelými vlky se ovšem i u nás najdou zapálení mladíci, kteří sice vypadají, že jim ještě neuschlo vysvědčení ze školy, už se ale pouští do vinařského businessu. Dnes si představíme tři z nich: Petra Mikulicu (22 let), Milana Nestarce (24 let) a Jana Stávka (31 let).

4.7.2012 v 10:20 | Karma: 8,86 | Přečteno: 728x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Teroristou ve jménu vína

Tuzemští vinaři se bouří proti zavedení spotřební daně na víno. V rámci dosavadních protestů zatím proběhla recesistická demonstrace v Brně, podepisuje se petice a vinaři společně se zemědělci plánují zabarikádovat některé silniční tahy. Ministr financí Miroslav Kalousek zatím zůstává neoblomný, tyto aktivity ho z klidu asi jen stěží vyvedou. Ale opravdu se vyplatí dráždit vinaře bosou nohou? Na Moravě jsou vinaři zdá se povahy celkem klidné, ale třeba ve Francii už to několikrát díky radikalizovaných vinařům doslova hořelo. Nejznámějším případem z poslední doby budiž násilné činy teroristické skupiny CRAV.

14.5.2012 v 9:34 | Karma: 8,41 | Přečteno: 647x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Více či méně alkoholu?

Když si v regálech vinotéky nebo supermarketu vybíráte víno, díváte se také na údaj s obsahem alkoholu? Je pro vás tento údaj při volbě vína důležitý? Pokud máte rádi silnější vína, možná jste si všimli, že sehnat víno se 13, 14 nebo dokonce 15 % alkoholu je stále menší problém. Není pochyb o tom, že vlivem různých faktorů jsou vína produkovaná v Evropě i mimo ni stále silnější. Je to však skutečně to, co konzumenti vína chtějí?

5.3.2012 v 9:39 | Karma: 8,35 | Přečteno: 576x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1373x
Více na www.podkorkem.net nebo www.facebook.com/podkorkem

Seznam rubrik