Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Spočítejte si na kolik se pojistit

Jak velká částka bude dostatečná pro mé nejbližší, aby se o sebe dokázali postarat, když tady nebudu? Klíčová otázka, o které přemýšlí většina lidí, kteří plánují založení životního pojištění. Obecně se doporučuje, aby bylo životní pojištění schopno suplovat výpadek příjmu pojištěného na dobu několika let. Nejrychlejší a nejjednodušší způsob, jak tedy spočítat potřebnou pojistnou částku, je vzít váš roční příjem a vynásobit ho 2 až 3 krát.

Pokud chcete získat přesnější odhad výše potřebného pojištění, podívejte se na váš rodinný rozpočet podrobněji. Zkuste si vyčíslit celkové roční výdaje a příjmy vaší domácnosti pro případ, že by se vaši nejbližší bez vás jako živitele museli obejít. Pokuste se kvantifikovat výdaje na bydlení, související služby, splátky úvěrů, dopravu, péči o děti, jídlo nebo oblečení. Oproti tomu postavte vedlejší příjmy domácnosti, mezi které může patřit plat vašeho partnera, různé sociální příspěvky či pozůstalostní důchod, který bude vyplácen v případě vaší smrti. Jak velkou část výdajů je domácnost schopna pokrýt bez vašeho příjmu? 

Tímto způsobem dostanete poměrně konkrétní představu o tom, jak velkou finanční mezeru bude výpadek vašeho příjmu znamenat a kolik financí budou moci vaši blízcí čerpat z uzavřeného pojištění. Aby byl odhad co nejpřesnější, zohledněte ve svém výpočtu také dodatečné jednorázové výdaje, které lze očekávat ihned po vašem úmrtí (např. zajištění pohřbu) nebo v následujících letech. V případě dospívajících dětí je možné například počítat s rezervou potřebnou pro náklady spojené s jejich studiem, koníčky či cestováním. Při svých výpočtech nezapomínejte ani na vaše úspory v podobě investic, penzijního připojištění apod. 

Počet osob závislých na vašem příjmu bude mít samozřejmě rozhodující vliv na výši celkové částky životního pojištění. Věk dětí se zase promítá do délky období, po které budete chtít, aby pojištění náklady rodiny pokrývalo. Pokud máte malé děti, dá se předpokládat, že budete upřednostňovat vyšší pojistnou částku, která zajistí rodinu až do dosažení jejich dospělosti. V případě téměř dospělých dětí můžete očekávat, že se brzy finančně osamostatní a nebudou potřebovat dlouhodobou podporu z výplaty pojištění. 

Pojišťovny na českém trhu nabízí sjednání pojistných částek v řádu od desetitisíců korun až do několika milionů korun. Stanovení pojistné částky věnujte velkou pozornost tak, aby skutečně odpovídala aktuálním potřebám vaší rodiny. Pokud se přepojistíte a stanovíte si částku příliš vysoko, budete platit zbytečně velké měsíční pojistné. V opačném případě pojištění nebude zcela plnit svůj účel. Nezapomínejte také na to, že finanční nároky a možnosti vaší rodiny se mění v čase. Myslete na to a v pravidelných intervalech revidujte svou pojistnou smlouvu.          

Mikuláš Duda                           

Autor: Mikuláš Duda | úterý 14.7.2009 11:38 | karma článku: 9,99 | přečteno: 828x
  • Další články autora

Mikuláš Duda

Podzimní filmové vínovinky

Kinosálům aktuálně vládne nová bondovka Skyfall. Dle mého soukromého názoru oprávněně, protože James Bond se nachází po 50 letech své činnosti v mimořádně skvělé kondici. Co se týká vína, zůstává James Bond již od roku 1973 věrný jedné značce, a sice Champagne Bollinger. Ve filmu se lahev objeví na pár vteřin, ale jinak do sebe agent 007 klopí spíše Heinekena. Naštěstí i pro vínomily v posledních týdnech filmaři připravili několik zajímavých počinů. Hlavní roli hraje víno v dokumentech A Year in Burgundy,Chateau Chunder: A Wine Revolution nebo Somm.

21.11.2012 v 9:50 | Karma: 7,81 | Přečteno: 3598x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Americko - francouzské války o víno

Na poli gurmánském a vinařském to v posledních měsících celkem vře mezi USA a Francií. Určitě jste zaznamenali červencový zákaz podávání francouzské delikatesy foie gras, ke kterému přistoupili v Kalifornii. Francie v reakci na tento krok hrozila bojkotem amerických vín. A aktuálně se mezi oběma zeměmi rozhořelo nové kolo sporu o to, zda mohou Spojené státy americké do Evropské unie dovážet víno označované výrazem „chateau“ či „clos“.

8.10.2012 v 9:20 | Karma: 9,81 | Přečteno: 594x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Mladé vinařské pušky

Když se mluví o vinařích, většinou si člověk představí léty protřelého a větrem ošlehaného pána středního či staršího věku, s jiskrou v oku a nějakou tou šedivou kadeří. Povolání vinař je podvědomě spojováno s letitou praxí. Jako by to bez pracně vydupaných zkušeností snad ani nešlo, uspět ve vinařské branži. Mezi protřelými vlky se ovšem i u nás najdou zapálení mladíci, kteří sice vypadají, že jim ještě neuschlo vysvědčení ze školy, už se ale pouští do vinařského businessu. Dnes si představíme tři z nich: Petra Mikulicu (22 let), Milana Nestarce (24 let) a Jana Stávka (31 let).

4.7.2012 v 10:20 | Karma: 8,86 | Přečteno: 728x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Teroristou ve jménu vína

Tuzemští vinaři se bouří proti zavedení spotřební daně na víno. V rámci dosavadních protestů zatím proběhla recesistická demonstrace v Brně, podepisuje se petice a vinaři společně se zemědělci plánují zabarikádovat některé silniční tahy. Ministr financí Miroslav Kalousek zatím zůstává neoblomný, tyto aktivity ho z klidu asi jen stěží vyvedou. Ale opravdu se vyplatí dráždit vinaře bosou nohou? Na Moravě jsou vinaři zdá se povahy celkem klidné, ale třeba ve Francii už to několikrát díky radikalizovaných vinařům doslova hořelo. Nejznámějším případem z poslední doby budiž násilné činy teroristické skupiny CRAV.

14.5.2012 v 9:34 | Karma: 8,41 | Přečteno: 647x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Více či méně alkoholu?

Když si v regálech vinotéky nebo supermarketu vybíráte víno, díváte se také na údaj s obsahem alkoholu? Je pro vás tento údaj při volbě vína důležitý? Pokud máte rádi silnější vína, možná jste si všimli, že sehnat víno se 13, 14 nebo dokonce 15 % alkoholu je stále menší problém. Není pochyb o tom, že vlivem různých faktorů jsou vína produkovaná v Evropě i mimo ni stále silnější. Je to však skutečně to, co konzumenti vína chtějí?

5.3.2012 v 9:39 | Karma: 8,35 | Přečteno: 576x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Soudcům doplatíme šest krácených platů zpětně ve výplatě za červen, slíbil Blažek

3. června 2024  15:55,  aktualizováno  16:16

Soudci dostanou v návaznosti na nález Ústavního soudu z minulého týdne nové platové výměry od...

Zákulisí superdebaty iDNES.cz: ve studiu hádky, jinak se lídři dobře bavili

3. června 2024  16:12

Zpravodajský portál iDNES.cz v pondělí odvysílal jednu z posledních superdebat před eurovolbami....

V Palermu zatkli nebezpečného českého překupníka drog. Unikal čtyři roky

3. června 2024  16:11

V italském Palermu zadrželi dlouho hledaného českého občana odsouzeného za nelegální obchod s...

Zaplavený jih Německa zasáhnou další lijáky. Řezno vyhlásilo stav katastrofy

3. června 2024  8:01,  aktualizováno  16:02

Jih Německa, který čelí záplavám, čelí dalším lijákům, varují meteorologové. Podle Německé...

  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1375x
Více na www.podkorkem.net nebo www.facebook.com/podkorkem

Seznam rubrik